Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota má ekoplán do roku 2015: Elektromobil přijde za 2 roky

Diskuze (3)
Snižování emisí CO2, rozšiřování nabídky hybridů a příchod elektromobilů – takové jsou hlavní parametry pětiletého „ekologického“ plánu Toyoty. Japonská automobilka chce ale také například rozšířit použití recyklovaných materiálů.

Environmental Action Plan na roky 2011 až 2015 se zabývá záměry Toyoty v oblasti životního prostředí. Nejedná se zdaleka o první plán, jejich tradice u Toyoty sahá až do roku 1993. Zatímco v minulosti byla hlavní pozornost věnována například řízení ventilů VVT-i, později Dual VVT-i, nebo bezestupňovým převodovkám, poslední plán se zaměřil také na masovější rozšíření hybridního pohonu. V tomto trendu Toyota chce pokračovat i po roce 2011, důležité postavení v portfoliu budou ale mít i čisté elektromobily.

Hlavní novinky v modelové politice se odehrají v roce 2012. K zákazníkům se dostane první sériový elektromobil Toyota, zřejmě se bude jednat o elektrickou verzi SUV RAV4. Model vzniká ve společných silách Toyoty a Tesla Motors.

Také na rok 2012 je plánováno zahájení masového prodeje Priusu Plug-In Hybrid. Tento vůz bude možné (stejně jako elektromobil) dobíjet doma z rozvodné sítě. Jeho prototyp jsme již měli možnost podrobit týdennímu redakčnímu testu – více v článku Test: Toyota Prius Plug-in Hybrid – 20 elektrických kilometrů.

Vozů s dobíjením ze zásuvky elektrické sítě chce Toyota od roku 2012 prodávat milion ročně. V této sumě jsou zahrnuty jak plug-in hybridy, tak elektromobily.

Díky těmto inovacím klesne flotilová spotřeba paliva u nových Toyot v roce 2012 na 75 % úrovně z roku 2005.

Do roku 2015 by měl být dokončen vývoj nové generace vodíkových palivových článků, které budou dodávat energii elektromotorům ve vodíkových Toyotách. Tyto modely budou vhodné pro jízdy na střední vzdálenosti a v prodeji se objeví ke konci plánovacího období.

Postupnou modernizací chce automobilka v roce 2015 dosáhnout ve výrobě použití 95 % recyklovaných materiálů. Emise CO2 výrobních závodů mají do roku 2012 klesnout ve srovnání s rokem 2001 o 29 % a v řádu jednotek procent se sníží i emise tohoto skleníkového plynu při přepravě aut k zákazníkům. Toyota se zaměří také na menší spotřebu vody ve výrobě a úspornější nakládání s chemikáliemi.

Ekologické aktivity se nesoustředí jen ve vyspělé části světa (Japonsko, Evropa, USA), Toyota myslí i na rozvíjející se trhy. U svých produktů na čínském trhu se proto zavázala dosáhnout standardu emisí ve výfukových plynech na úrovni ekvivalentu normy Euro 5.

Diskuze (3)
1. 9. 2010 22:53
Re: BRAVOOO TOYOTA
Tak tomu snad sam neveris doufam... ;-)
1. 9. 2010 18:09
Pekny plan
Drzim palce :yes: