Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota NS4 Plug-in Hybrid Concept: Hra na city (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Emoce mají čím dál víc promlouvat i do designu japonských aut. Nový stylistický směr ukazuje v Detroitu Toyota NS4 Plug-in Hybrid.

Toyota NS4 Plug-in Hybrid Concept má být prvním zástupcem nového designového směru japonské značky. Cílem nového designu má být vytvoření citového pouta majitele k jeho vozu.

Design karoserie

Koncept se prakticky ničím nepodobá současným sériovým vozům značky Toyota. Exteriér čtyřdveřového automobilu má přitahovat pozornost svými aerodynamickými tvary. Jedinou výjimku, kde lze narazit na vzdálenou podobnost se současnou generací Priusu může být splývavá linie střechy.

Přední partie zaujmou svým klínovitým profilem a absencí tradiční masky chladiče, kterou u většiny dnešních vozů doplňuje trojice menších otvorů v nárazníku. Zde na sebe hlavní pozornost strhává zužující se střední část, kterou rámují dva lichoběžníkové vstupy vzduchu.

Dynamický vzhled NS4 podtrhují tenké a v ostrém úhlu vzad skloněné A-sloupky spolu s lehce rozšířenými předními i zadními blatníky, mezi kterými je jen hladká a ničím nenarušená plocha boků. Na zádi překvapí ostrá odtrhová hrana na víku zavazadlového prostoru a tenké linky koncových svítilen, zasahující hluboko do boků.

Interiér budoucnosti

Při navrhování futuristického čtyřmístného interiéru přístupného dvěma páry dveří s bezrámovými okny se v Toyotě inspirovali stále rozšířenějšími chytrými telefony.

K ovládání rozhraní HMI (Human-Machine Interface) tak slouží dotykový displej na středové konzole. Jeho prostřednictvím lze ovládat klimatizaci, audio systém, navigaci, sledovat tok energie z baterií do elektromotoru, jejich stav při dobíjení a řadu dalších funkcí. HMI v NS4 se dokonce umí učit obvyklé zvyky řidiče a předvídat jeho reakce.

K neopominutelným zajímavostem konceptu patří čtveřice nových technologických úprav skel. První je tzv. hydrofobický film, což je v podstatě speciální pokovení vnější strany skel pro dosažení rychlejšího stékání dešťových kapek než u v současnosti používaných skel.

Druhou představuje povlak na bázi pryskyřice, který zabraňuje mlžení skel v interiéru. Třetí úpravou je vrstva, která má být schopna pohltit až 99 % UVA a UVB záření. Čtvrtou úpravou je fólie, která odráží sluneční paprsky a přispívá k snížení teploty v interiéru.

Bezpečnostní výbava

Koncept se může pochlubit také bohatou bezpečnostní výbavou, jejíž součástí je Pre-Collision System (PCS) nové generace. Ten umí varovat před neúmyslným vyjetím z jízdního pruhu, zabránit nárazu při couvání a srážce s chodcem do určité rychlosti. Má být schopen předvídat kolize a v jistých případech by měl sám ovlivnit řízení, aby se automobil vyhnul překážce v jízdní dráze.

Zmenšit následky srážky s chodcem má aktivní kapota, která se zvedne, což zvětší prostor mezi relativně měkkou kapotou a motorem. Díky tomu se má snížit riziko poranění sražených chodců. Toyota tuto kapotu vyvinula pomocí dat ze svého počítačového simulátoru nehod Total Human Model for Safety (THUMS) a z konvenčních crash testů. Tato kapota je účinná i u aut, ve kterých je vzdálenost mezi kapotou a motorem minimální.

Systém Blind Spot Monitor (BSM) varuje řidiče před vozidly jedoucími ve slepém úhlu prostřednictvím vizuálních indikátorů umístěných v horní části palubní desky. Vnější zpětná zrcátka jsou u NS4 nahrazena videokamerami. Ty poskytují panoramatický pohled za vůz, který se promítá na obrazovce umístěné nad dotykovým displejem.

Posledním prvkem přispívajícím ke zvýšení bezpečnosti provozu, který automobilka v souvislosti s konceptem uvádí, jsou nové adaptivní dálkové světlomety. V současnosti používané řešení u sériových vozů Toyota zhasne dálková světla v případě, že kamery detekují vpředu jedoucí nebo protijedoucí automobily. Jakmile je silnice prázdná, dálkové světlomety se opět sepnou.

U konceptu NS4 jsou dálková světla osazena clonou tak, že nesvítí přímo do očí protijedoucích řidičů a neoslňují je tak. Automobilka k této funkci dodává, že zabraňuje oslnění jiných řidičů, aniž by byla poznamenána délka osvětlené silnice před jedoucím vozidlem.

Hybridní pohon

Narozdíl od designu nebo bezpečnostní výbavy zmiňuje Toyota pohonnou jednotku konceptu jen velmi stručně bez bližších specifikací. K pohonu NS4 má sloužit Hybrid Synergy Drive plug-in systém příští generace, který má menší hmotnost, zabere ve voze méně místa a nabídne nižší spotřebu paliva. Zlepšit se má akcelerace, prodloužit dojezd pouze na elektřinu a zkrátit čas potřebný k dobíjení akumulátorů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)