Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota ovládá trh s hybridy v Kalifornii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Přes 60 procent hybridů prodaných na kalifornském trhu od roku 2008 nese značku Toyota.

Konkurence na trhu s automobily vybavenými hybridním pohonem se rok od roku zvyšuje, ale stále se rozšiřující nabídka nejrůznějších světových značek nemá příliš velký vliv na výsledky v Kalifornii.

Právě na kalifornském trhu je totiž přibližně šest z deseti prodaných hybridů vyrobeno automobilkou Toyota. Ta zde drží přesně 61 procent trhu.

K udržení vedoucí pozice pomáhá japonské automobilce náskok, který si vytvořila uvedením první generace Toyoty Prius nabízené na severoamerickém trhu od roku 2000. Právě díky ní a jejím nástupcům je značka Toyota pro řadu zákazníků v USA synonymem pro hybrid.

Bill Fay, viceprezident a generální ředitel Toyota Motor Sales, USA, Inc., uvedl, že globálně japonská značka prodala 5,3 milionu hybridů a z nich zamířilo do Spojených států více než dva miliony.

Podle údajů poradenské společnosti R.L. Polk za období od května 2012 do května 2013 koupili zákazníci v Kalifornii pětkrát více hybridů značky Toyota oproti nejbližší konkurenci představované na tomto trhu automobilkou Ford. V pořadí třetí je Chevrolet, který má šest procent kalifornského trhu s hybridy.

Od uvedení prvního Priusu v USA vyrobila Toyota celkem šest dalších hybridních modelů přímo pro severoamerický trh, mezi něž patří i hybridní Camry, Highlander a Avalon. Během posledních deseti let prodala Toyota ve Spojených státech téměř 1,5 milionu hybridů Prius a více než 90 procent z nich je stále v provozu.

V současnosti nabízí Toyota celkem 18 hybridních modelů na více než 30 trzích celého světa a hodlá nabídnout do konce roku 2015 stejný počet nových nebo přepracovaných vozů s hybridním pohonem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
1. 8. 2013 13:20
Hybrid
Vždycky sem chtěl jet do USA, protože sem se těšil, že tam uvidím pořádnýn káry, samozřejmě americkejch značek, ale jak tak koukám poslední roky už to hoooodně dlouho neplatí, nejen že je to tam samej hybrid ale co je nejhorší ani to nejsou hybridy domácích značek a Prius, z toho auta je mi prostě na zvracení, nemůžu si pomoct.