Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota po deseti letech ukázala závodní vůz, o kterém věděl jen málokdo

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Tažení japonské Toyoty seriálem formule 1 skončilo před 11 lety. Až po takové době vytáhla z archivu snímky, kterými všechny překvapila.

Značka Toyota působila v šampionátu formule 1 coby tovární tým v letech 2002 až 2009 a jako automobilka světového formátu chtěla jediné - vítězit. Za osm sezon se ale bohužel nedočkala jediného triumfu, maximem byla hrstka třetích a druhých míst. Nejúspěšnějším ročníkem se stala sezona 2005, ve které stáj posbírala 88 bodů a obsadila čtvrté místo.

Následovaly další hubené roky, až Japoncům došla trpělivost. V sezoně 2009 sice získali 59,5 bodu (druhý nejúspěšnější ročník) a celkově skončili na pátém místě, to ale nestačilo a vedení společnosti se rozhodlo z výsledkových i finančních důvodů projekt stopnout.

To se bavíme o událostech před více než deseti lety. Nic nového už se snad nemůžeme dozvědět, řeknete si, jenže opak je pravdou. Facebookový profil Toyota Gazoo Racing Europe se totiž pochlubil deset let starými snímky (5. května na den přesně), které zachycují monopost Toyota TF110 postavený pro sezonu 2010. Doposud nikdo ani netušil, že Japonci tento závodní vůz měli připravený v takovéto fázi.

„V tento den před deseti lety odjel monopost Toyota TF110 svou první a poslední jízdu,“ píše závodní tým k fotografiím, které monopost zachycují v areálu továrny v Kolíně nad Rýnem. „Jezdcem, který se posadil za volant, byl Kazuki Nakajima, který pro nás i nadále závodí v šampionátu WEC,“ dodává automobilka.

Za poodhalení střeženého archivu tímto děkujeme!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
8. 5. 2020 10:26
Nie vždy
hromada peňazí prinesie aj túžobný úspech. Opak tohoto bola transformácia Hondy na Ross Brawn, tam úspech prišiel okamžite a nečakane (aj keď otázne dvojité difúzory).