Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota poodhaluje GR Supra Targa, zbavit ji střechy nebylo snadné

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Automobilka nabízí pohled do zákulisí stavby unikátního modelu GR Supra Sport Top.

Začátkem listopadu se Toyota pochlubila projektem GR Supra Sport Top, což má být unikátní Supra s karoserií Targa pro slavnou tuningovou SEMA Show. Speciální vůz by měl mít premiéru ještě během tohoto měsíce, ještě předtím nás však Toyota nechala nahlédnout do své dílny prostřednictvím speciální série videí.

V prvním videu, které bylo zveřejněno společně s ohlášením vývoje unikátního vozu, jsme mohli sledovat designéra při vytváření a popisování grafického návrhu. Tentokrát už se ale můžeme podívat na skutečný vůz, který prošel první sérií zajímavých úprav. A nakonec dojde i na řezání střechy.

Video se připravuje ...

Hned v úvodu videa však stojí za pozornost extrémní difuzor, ručně vyráběný z nerezové oceli, který rozhodně není jen estetickým doplňkem. V místě, kde je u standardní Supry mlhovka ve stylu vozů F1, jsou pak vyvedeny dvě koncovky speciálně upraveného výfukového systému.

Kvůli plánovanému odstranění střechy se technici báli o tuhost vozu, proto se rozhodli výrazně zesílit a vyztužit podélné nosníky. Celá úprava ale proběhla velice decentně, aby nebyl patrný větší rozdíl oproti sériovému vozu.

Po úpravách podvozku přišlo na řadu řezání střechy, které se ale ukázalo být podstatně náročnější, než tvůrci projektu očekávali. Po vyzkoušení různých nástrojů ale nakonec střecha povolila a po chvíli se jí povedlo kompletně odstranit. První pohled na Supru Targa přitom nevypadá vůbec marně! V místech původní střechy by pak měl být vytvořen systém pro umístění dvou střešních panelů, které bude možné snadno sundat a uložit do zavazadelníku.  

Kromě úprav podvozku a střechy se ovšem v případě projektu GR Supra Sport Top mluví také o možném zvyšování výkonu. Sportovní projekt by přitom pro Toyotu mohl být první příležitostí, jak nám představit Supru s výkonnějším řadovým šestiválcem převzatým z nové generace modelů BMW M3/M4.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

13. 12. 2020 15:22
Supra😂
Nové Supře nepomůže nic😂je to hnusné auto.