Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota představila nový Crown. Sedan to už fakt není...

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Sedan Toyota Crown byl po dlouhá desetiletí jedním ze symbolů japonské automobilky, nyní ho však nahrazuje SUV Crown Kluger.

Toyota během právě probíhajícího autosalonu v Šanghaji představila své nové vlajkové SUV Crown Kluger, které nahrazuje její ikonický sedan. Znalci moderních vozů značky Toyota si přitom nejspíš všimnou, že nový Crown Kluger je vlastně upravené sedmimístné SUV Highlander čtvrté generace, které je možné koupit i v Česku.

Zajímavostí přitom je, že Toyota nabízí na čínském trhu i Highlander třetí generace. Ten však vyrábí v joint venture s čínskou automobilkou GAC, zatímco modernější a především luxusnější Crown Kluger bude vznikat ve spolupráci s automobilkou FAW.

Video se připravuje ...

A co se tedy změnilo? Na první pohled zaujme především výraznější příď s novou maskou chladiče nebo upravený nárazník s výraznou mřížkou. Nepostradatelnou novinkou je pak nové logo s korunkou, odkazující na modely Crown.

Automobilka zatím drží technické parametry pod pokličkou, podle informací o homologaci z čínského Ministerstva průmyslu a informačních technologií by však nový Crown měl být ve srovnání s Highlanderem delší a také vyšší, ovšem při zachování původního rozvoru. Pod kapotou by pak mělo zůstat pohonné ústrojí shodné s tradičním Highlanderem, ovšem zřejmě s nižším výkonem

I podle dokumentace čínských úřadů by tak mělo jít o 2,5litrový benzínový hybrid, jeho nejvyšší výkon by se však měl pohybovat pouze okolo 192 koní. V Evropě a USA prodávaný hybridní Highlander čtvrté generace ovšem nabízí kombinovaný výkon okolo 242 koní. Pohotovostní hmotnost by se pak měla pohybovat kolem dvou tun.

Koncepce interiéru se podle dostupných materiálů drží klasického Highlanderu, zákazníci se však pravděpodobně dočkají více místa a také luxusnějších materiálů. V podbězích by se pak měly objevovat 18“ lité disky.

Nový Crown Kluger by měl zůstat výhradně čínskou záležitostí a na místní trhy by se měl dostat zhruba v polovině roku 2021, společně se čtvrtou generací Highlanderu.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

23. 4. 2021 21:38
Re: SUV
Hmm, evidentně jsi taky sedl na lep zavádějícímu tónu tohoto článku. Kde jsi četl informaci, že Toyota v Japonsku končí výrobu svého vlajkového sedanu? :-[] :-[] :-[]
Avatar - SKAY
23. 4. 2021 17:07
SUV
Ze všeho naděláme SUV do konzerv. Nechceš tady máš.
Avatar - Stejsn
23. 4. 2021 13:51
Re: Je mi smutno
Škoda Felicia
23. 4. 2021 12:55
Je mi smutno
Mitsubishi Eclipse
Seat Toledo
Land Rover Defender
Toyota Crown

Co jméno, to slavná legenda, jejíž jméno je bezostyšně vykrádáno. Chjo.
Avatar - Dinar
23. 4. 2021 12:22
Jak plejtvák
napr.cal krabici od bot. :-O