Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota slaví 40 let modelu 4Runner speciální retro edicí

Filip Melich
Diskuze (1)

Toyota 4Runner příští rok oslaví kulatiny – 40 let od představení první generace. Automobilka si toto výročí nemůže nechat ujít a představuje 4Runner ve speciální edici.

Toyota představila první generaci modelu 4Runner v roce 1983. Na domácím trhu se auto jmenovalo Hilux Surf, protože vlastně nešlo o zcela nový model, ale o upravenou podobu pick-upu Hilux. Od té doby se prodalo přes čtyři miliony exemplářů a v příštím roce model oslaví 40. narozeniny. Při příležitosti oslavy kulatin Toyota představila 4Runner ve výroční 40th Anniversary Special Edition.

Video se připravuje ...

Na první pohled poznáte speciální edici podle pruhů probíhajících bočním C sloupkem od úrovně střechy směrem dolů, kde se pod linkou oken ohýbají a podél ní míří k přední části auta, na níž končí kontaktem se světlometem. V celé své délce se směrem od zádi vpřed zužují a skládají se z tenčích žlutých, oranžových a červených pruhů. Pruhy svým vzhledem a barevnou kombinací odkazují na podobnou grafiku, která mohla zdobit již první generaci 4Runneru. Karoserie auta jako taková pak může být lakována bílou barvou s nenápaditým názvem White, černou Midnight Black Metallic nebo červenou Barcelona Red Metallic.

Čelní maska auta je lakována stejnou barvou jako celá karoserie, přičemž vedle nápisu „TOYOTA“ se znovu objevuje trojbarevná retro grafika. Kola mají průměr 17 palců a provedena jsou v bronzové barvě, která odpovídá barvě výroční plaketky na zádi auta. Standardním obutím disků kol budou celoroční pneumatiky Dunlop Grandtrek AT20 o rozměrech P265/70 R17, které budou vhodné spíše k pohybu po silnicích než v těžkém terénu.

Další exteriérové prvky a části výbavy vychází převážně z výbavy SR5 Premium, na níž výroční edice staví. To například znamená přední i nárazník, stejně jako kliky dveří, v barvě karoserie, vnější zpětná zrcátka s blinkry a vyhříváním, osvětlení nástupního prostoru, výraznější lemy blatníků, spojler na pátých dveřích a další. Střešní nosiče jsou celé lakované černou barvou, přičemž ve výchozí výbavě SR5 Premium jsou jejich prostřední části stříbrné.

Bronzová barva kol se opakuje i uvnitř výročního 4Runneru, konkrétně je použita na stehování černých sedaček a hlavice řadicí páky. Bronzová je také výroční plaketka na spolujezdcově straně palubní desky, která zároveň informuje, že 4Runner Anniversary Special Edition vznikne ve 4.040 kusech. Logo speciální edice se dále nachází na opěrkách hlavy předních sedadel. Výroční 4Runner také dostal specifické vkládané koberečky. Krom toho standardní výbava zahrnuje elektricky ovládané střešní okno a samostmívací vnitřní zpětné zrcátko.

Přestože je 4Runner ve výchozí výbavě SR5 Premium dostupný jak s pohonem všech kol, tak s pohonem pouze zadní nápravy, 40th Anniversary Special Edition bude dostupná výhradně jako čtyřkolka. A jak již bylo zmíněno výše, ve verzi pro americký trh vznikne pouze 4.040 exemplářů. Cenu Toyota zatím neuvádí, ale předpokládá se, že jakmile budou vozy k dispozici, vyprodáno bude rychle.

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
25. 5. 2022 16:12
Všichni slaví
Lesáci houfně opouští dustry, navara, pajera a nevím co ještě a kupují hiluxe, tak toyota slaví ve velkým, dnes jsem byl taky na akci toyoty ušetřit.