Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota v Ženevě: Konkurent pro Qashqai, nový Hilux a Proace Verso

David Bureš
Diskuze (2)
Chystaný crossover od Toyoty bude kombinovat prvky kupé a SUV. V Ženevě ho doplní nový pick-up a osobní dodávka.

Letošní ročník ženevského autosalonu startuje již příští úterý, a tak se jednotliví výrobci předhánějí v tom, co budou na výstavišti Palexpo vystavovat. Toyota se pochlubí hned třemi velice odlišnými novinkami – novým crossoverem segmentu C, novou generací pick-upu Hilux a osobní dodávkou Proace Verso.

Nejdůležitější premiérou bude nový kompaktní crossover, který míří do stále nabitějšího segmentu kdysi zpropagovaného Nissanem Qashqai. Japonská novinka bude vycházet z dvojice konceptů C-HR představených v letech 2014 a 2015. Auto podle oficiálního prohlášení bude pětidveřové, přičemž bude kombinovat design kupé s interiérem SUV. "Dramatický design představuje průlom v segmentu a ukazuje novou tvář Toyoty, píše největší automobilka světa v tiskovém prohlášení.

Crossover se zatím neznámým jménem (spekuluje se o označení Auris Cross) se bude vyrábět v továrně Toyoty v Turecku. Základem bude modulární platforma TNGA, která se poprvé objevila v novém Priusu. Vedle konvenčních verzí bude auto dostupné také jako hybrid.

Proace Verso je pak ukázkou, že Toyota chce zvýraznit svoje zastoupení v segmentu osobních dodávek. Zatímco stávající Proace je dostupný v omezeném počtu variant, nabídka nástupce se výrazně rozšíří. Zatím můžeme počítat hned se třemi různými délkami. Bratr Peugeotu Traveller a Citroënu Spacetourer zvládne uvézt až devět osob, výrobce pak o něm nemluví jako o osobní dodávce, ale jako o velkém MPV, což by mohlo znamenat prémiovější pojetí.

Nová osmá generace Hiluxu se představila již loni v květnu, v Evropě se ale tento pick-up poprvé ukáže až na letošním autosalonu v Ženevě. Vozidlo je postaveno na novém žebřinovém rámu, který má být ještě odolnější než u předchůdce.

Slavný pick-up se mezigeneračně natáhl o 90 mm na celkových 5.350 mm. Toyota i díky tomu slibuje prostornější kabinu. Pod kapotou se mimo jiné ukáže nový turbodiesel 2.4 D-4D (110 kW).

David Bureš
Diskuze (2)
25. 2. 2016 12:49
Re: Civic táhne
a proč to píšeš pod článek o Toyotách? 8-s
23. 2. 2016 14:25
Civic táhne
Do tohohle prototypu civicu bych si ráda sedla [odkaz]