Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TVR se vrací: Sídlí ve Vídni, nový model uvidíme asi na jaře

David Bureš
Diskuze (5)
Britský výrobce TVR se zřejmě po letech nečinnosti vrací na scénu.

Firma zahájila provoz webových stránek, má upravené logo a údajně chystá na ženevském autosalonu 2012 představit nový model. Hlavní novinkou je však ta, že TVR už nesídlí v anglickém Blackpoolu, ale ve Vídni.

Firma na svých nových webových stránkách nabízí zákazníkům přestavbu stávajících aut s plnou tovární zárukou a stavbu nového vozu podle individuálních přání.

Nově postavit je možné modely Sagaris, Tuscan, Tuscan MK II, Cerbera, Chimaera a Griffith, přičemž o jejich pohon se postará 6,2litrový vidlicový osmiválec z dílny General Motors s 318 kW a 569 Nm, kombinovaný s pětistupňovou převodovkou. Tímto agregátem je pak možné vybavit i již postavené vozy TVR.

Majitel TVR, mladý ruský podnikatel Nikolaj Smolenskij, v minulosti několikrát naznačil, že přesune výrobu mimo Anglii, což fanoušci značky ostře kritizovali. Nejčastěji se přitom hovořilo o tom, že by se TVR vyráběla v Itálii, s výrobou měla v tomto případě pomáhat firma Bertone. Podle údajů na nových webových stránkách firmy však TVR nyní sídlí ve Vídni.

Angličtí fanoušci TVR pak tvrdí, že společnost chystá nový model, který se má jmenovat Tuscan 4. Tento vůz bude kabrioletem a údajně bychom ho mohli poprvé spatřit na ženevském autosalonu 2012. Jeho vzhled by se mohl inspirovat nikdy nerealizovaným TVR Typhoon, chystaným v roce 2007.

Značka TVR se do problémů dostala po roce 2004, kdy ji z rukou Petera Wheelera koupil tehdy čtyřiadvacetiletý ruský podnikatel Nikolaj Smolenskij. Ten rozdělil TVR do několika firem, načež rezignoval na funkci ředitele. Koncem roku 2006 společnost skončila v nucené správě, o rok později se dostala do dražby, přičemž ji Smolenskij znovu získal, když v aukci nabídl nejvyšší částku. Od té doby se na obnovení výroby vozů této slavné značky marně čekalo.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - petr164
16. 11. 2011 22:14
Pecunia non olet
Zkuste se zeptat Smolenského, kde na to vzal opravdu peníze. Pak vás přejde chuť... Jinak s pětikvaltem bych to nechtěl ani zadarmo. Zlaté britské veterány...
Avatar - Barrichello
16. 11. 2011 16:34
Re: TVR
Tak je fajn, že se vrací a budou zas ve hře. Týhle značky bylo škoda.
16. 11. 2011 02:21
link
[odkaz]
Avatar - Glaukos
15. 11. 2011 15:27
Re: TVR
ještě není všem dnům konec
Avatar - Bristol
15. 11. 2011 09:42
TVR
ta má snad ještě prapodivnější osud než SAAB