Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Břeclavi na semaforech testují blikající zelenou. Co to řidičům ukazuje?

ČTK
Diskuze (9)

Blikající zelená se bude objevovat na semaforech na šesti křižovatkách hlavního tahu v Břeclavi.

Blikající zelená, která řidiče upozorňuje na končící zelenou před přepnutím na oranžovou a červenou, se v tomto a příštím týdnu bude objevovat na semaforech na šesti křižovatkách hlavního tahu v Břeclavi. Testování tam jako v prvním městě v Česku provádí Centrum dopravního výzkumu (CDV).

"Testování se týká všech šesti zmodernizovaných křižovatek na silnici I/55," uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Nový systém umožňuje lepší nastavení semaforů tak, aby byl průjezd městem co nejplynulejší, a zároveň použití blikající zelené.

Centrum již dřív informovalo, že zelená bude na semaforech se třemi barvami blikat do příštího pátku a pak znovu dva týdny od 14. do 25. října. Mimo tyto termíny se budou světla na semaforech střídat jako obvykle, tedy bez blikající zelené. Situaci CDV monitoruje prostřednictvím dronů i pomocí ankety mezi řidiči.

Blikající zelená upozorňuje řidiče na blížící se konec doby pro možný průjezd křižovatkou, tedy na blížící se rozsvícení oranžové a pak červené. Tento systém funguje například v Rakousku a má zvyšovat bezpečnost na křižovatkách.

Centrum dopravního výzkumu zpracovává studii kvůli sjednocování pravidel v silničním provozu se sousedními státy i dalšími státy Evropské unie. Studii potom předá ministerstvu dopravy.

ČTK
Diskuze (9)

Doporučujeme

5. 9. 2019 14:28
Re: Co se na tom zkouší???
Lepšie ako nič. Blikajúca zelená ťa upozorní, že bude končiť, tak podľa situácie pridáš plyn alebo naopak uberieš a brzdíš. Každopádne sa vyhneš situácii, keď blikne žltá a v tom momente nevieš, či to ubrzdíš, alebo či ťa nevidí policajt, keď na to dupneš a ešte prejdeš. Časomiera je väčšinou lepšia, ale napr. v BA je niekedy semafor tak vysoko, že je na časomieru zle vidieť, hlavne proti slnku - a niektorí šoféri na ňu čumia ako hypnotizovaní a nepozerajú okolo seba... V tomto ohľade sa mi niekedy lepšia zdá tá blikajúca zelená.
Avatar - JirkaV8
5. 9. 2019 12:28
za ťokota jsme zaspali dobu
češi objevují ameriku :-D tohle vč. odpočtu mělo být alespoň před 10 lety, agresory za volantem to neomezí a na červenou jet půjde, ale je to dobrá věc :yes:
Avatar - wakantanka
5. 9. 2019 12:12
Re: Bulharsko
No na všetkých semafóroch to ani v tom Bulharsku nemajú. Ale dovolím si tvrdiť že na najväčších a najzaťaženejších križovatkách tie indikátory času sú už dávno. V Rumunsku to mali dokonca vo väčších mestách ešte skôr. Ale je načim dodať, že takisto s indikátormi pribudli kamery a zasielanie pokút v rámci objektívnej zodpovednosti. A z vlastnej skúsenosti jak vodiča, tak chodca to pomohlo výrazne. Blikajúca zelená je lepšia ako nič, ale indikátor času je lepšie riešenie.
Avatar - Ozzman
5. 9. 2019 11:45
Re: Bulharsko
Protože začali semafory používat teprve nedávno, tak jsou nové :D
5. 9. 2019 11:43
Bulharsko
vždycky mě fascinovalo, že totál zaostále Bulharsko má indikátor času na všech semaforech...