Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku se bude dražit ještě nevybalená Jawa z 90. let. K mání budou i další zajímavé kousky

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V listopadu se na výstavišti v Lysé nad Labem uskuteční aukce 12 zajímavých klasických motocyklů a 5 automobilových veteránů. 

Dražby proběhnou 12. listopadu v rámci pravidelné burzy Retro Garáž.

Zatímco některé stroje "půjdou od jedné koruny", u některých najdeme výrazně vyšší vyvolávací cenu. Nejvyšší pak - trochu překvapivě - nenalezneme u auta, ale u motorky, konkrétně u Jawy 500 OHV "Rumpál" z roku 1929, jejíž aukce odstartuje na rovném milionu korun. Jde o renovovanou mašinu s původním motorem a originální převodovkou. Některé díly jsou nové, technické parametry však odpovídají stroji z doby sériové výroby.

Když zůstaneme u motorek (na vozy se podíváme příště}, zjistíme, že na 800.000 Kč bude začínat Jawa 500 OHC 15/00 "Šnek" z roku 1953, motorka po dřívější kompletní renovaci a s přibližně 90 % originálních dílů. Původní nejsou přední světlo, výfuky a tachometr, dynamo pochází z pozdějších modelů Jawa 500 OHC a karburace je z modelu Pérák.

Třetí nejvyšší vyvolávací cenu najdeme u ČZ 250 Tourist z roku 1938, a to 300 tisíc korun. Motocykl je po starší renovaci, zvláštností může být nožní řazení, které motorka dostala na přání zákazníka namísto ručního z boku nádrže.

Zajímavostí listopadové dražby je dále Jawa 350/640 Klasik z roku 1994. Stroj, známý také jako Jawa 350 2T, se vyrábí od roku 1991, protože však už delší dobu nesplňuje emisní normy, není určen k prodeji v zemích Evropské unie. Jawa motocykl nabízí v kompletní sestavě jako sadu dílů. K dispozici jsou verze Style, Style-Military a Retro.

Video se připravuje ...

Dražený exemplář v provedení Red Style je z roku 1994 a zvláštní na něm je, že do aukce míří ve stavu, v jakém byl expedován z Týneckého podniku k norskému prodejci. Je tedy stále zabalen v původní dřevěné přepravce. Za zmínku stojí také bubnová brzda předního kola, pro tento model přitom byla k dispozici přední kotoučová brzda.

Vyvolávací cena činí 65.000 Kč, k motocyklu není technický průkaz.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme