Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Dubaji mají zřejmě nejrychlejší sanitku na světě. Jede prý až 395 km/h

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Už jsme si dávno zvykli, že dubajská policie používá exkluzivní auta a exotické supersporty. Nyní se k ní přidává také tamní zdravotnická záchranná služba.

Ta se totiž pochlubila novou sanitkou: supersportem Lykan Hypersport. Jestli vám uvedený vůz nic neříká, pak vězte, že jde o kupé s motorem uprostřed, které vyrábí v Dubaji sídlící společnost W Motors.

Auto - dlouhé 4480 mm, 1944 mm široké a 1170 mm vysoké - pohání 3,7litrový plochý šestiválec vyvinutý firmou Ruf Automobile. Dvěma turbodmychadly přeplňovaný motor poskytuje nejvyšší výkon 582 kW v 7100 otáčkách za minutu a maximální točivý moment 960 Nm v 4000 min-1. Supersport s pohonem zadních kol je přitom poměrně lehký, váží zajímavých 1380 kilogramů.

Není tedy divu, že výrobce tvrdí, že Lykan umí akcelerovat z klidu na stovku za 2,8 sekundy. Ještě působivější je maximální rychlost: Hypersport se údajně rozjede až na 395 km/h.

Zajímavé také je, že společnost W Motors měla v plánu vyrobit pouhých sedm exemplářů, z nichž jen šest bylo zákaznických. Sedmý vůz dostala policie v Abú Zabí, hlavním a druhém nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů (po Dubaji). Je možné, že zdravotníci nyní nafasovali právě auto po policistech.

Lykan samozřejmě nebude sloužit jako klasická sanitka k přepravě pacientů, její využití se má podobat naší rychlé lékařské pomoci v systému rendez-vous. Úkolem Hypersportu bude dostat se se zdravotnickou pomocí co nejdřív k pacientovi nebo zraněnému. V takovém případě je klíčová rychlost a flexibilita.

Lykan samozřejmě dostal odpovídající "livrej", o zdravotnickém vybavení na palubě bohužel informace nemáme.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

4. 2. 2022 13:18
Re: Vrtulník
který bude násobně rychlejší než jakýkoliv auto.
4. 2. 2022 13:18
Re: bohuzial,
No hlavně těch 400 nesmí nově jezdit na neomezených úsecích dálnic v Německu. To je od teď novinka, že neomezeně není neomezeně, ale zároveň je zvláštní, že není specifikována hranice kolik se ještě může jet a kolik už ne. Mají v tom soudruzi Němci nějaký zmatek :D :D
4. 2. 2022 06:28
Vrtulník
V rychlosti přepravy bych si vsadil spíše na obyčejný vrtulnik
Avatar - xxc
3. 2. 2022 20:10
bohuzial,
casom sa budu taketo auta dat prevadzkovat len ako sanitky, tie snad ilegalne nezavodia :-)