Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Indianapolis se bude závodit o jeden milion dolarů. Ale bez závodníků

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Dějiště kultovního závodu 500 mil Indianapolis bude v říjnu hostit podnik o rovný milion dolarů. Závodní jezdce byste však na startovním roštu vyhlíželi marně.

Ovál Indianapolis Motor Speedway asi netřeba zdlouhavě představovat. Na ikonické dráze se každý rok jede slavný závod 500 mil Indianapolis aktuálně spadající pod závodní sérii IndyCar. Výjimkou nebude ani letošní rok, kdy je podnik naplánován na tradiční květen.

O dalších pět měsíců později se na trať chystají další závoďáky, které ke speciálům série IndyCar nemají vzhledem zas až tak daleko. Jenže na rozdíl od špičkového amerického šampionátu tu nebudou o vítězství bojovat reální závodníci. Jde totiž o autonomní speciály bez řidiče. Ano, slyšíte správně, letos v říjnu se na oválu utkají autopiloti. A to rovnou o milion dolarů!

I když je „autonomní motorsport“ přijímán diváky poněkud kontroverzně, velkým společnostem přijde takový trend zajímavý. Za závodem na Indianapolisu a vznikem autonomních vozů ostatně stojí sama Dallara, jež už léta dodává pro týmy ze série IndyCar šasi monopostů.

Na startovním roštu se objeví třicítka různých týmů, příležitost dostanou převážně nejrůznější univerzitní programy zaměřené na výzkum a techniku automobilového průmyslu. Tvůrci říkají, že i když se to nezdá, celý proces je hodně složitý a komplexní. Nestačí jen naučit závoďák zatáčet doleva, musí rovněž umět ideální stopu, předjíždět, ale třeba i šetřit pneumatiky, zatímco tým v boxech zvažuje nejideálnější strategii. Nechme se překvapit, jaký bude mít novinka úspěch…

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme