Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA se dražila zachovalá Škoda Forman GLX. Kam se vyšplhala cena?

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Škoda Forman, kombík odvozený od modelu Favorit, je už poměrně vzácným úkazem v české inzerci, proto nás zaujalo, že se jeden kousek nedávno dražil ve Spojených státech amerických.

Asi nemusíme zdůrazňovat, že tam se tohle auto oficiálně neprodávalo. Tento konkrétní Forman se do USA dostal v roce 2022, ovšem nikoli rovnou z Česka nebo Evropy obecně, nýbrž z Kolumbie. Prodejce si ho v jihoamerické zemi pořídil v roce 2021, do Spojených států amerických ho tedy přestěhoval krátce po koupi. A zaregistroval ho ve státě Georgia.

Video se připravuje ...

Kombík z roku 1994 pod kapotou ukrývá třináctistovku s karburátorem, spojenou s pětistupňovou manuální převodovkou. Auto údajně před aukcí prošlo velkým servisem, prodejce k němu navíc přihodil několik náhradních dílů. Najeto má zhruba 91 tisíc kilometrů, z nichž asi tři tisíce urazilo s posledním vlastníkem - tedy prodejcem.

Protože jde o výbavu GLX, najdeme na přístrojovce otáčkoměr. Výbava zahrnuje rádio Blaupunkt s přehrávačem kazet, přední mlhovky, centrální zamykání nebo 13palcová hliníková kola. A nechybí ani původní sada nářadí.

Mimořádně bohatá fotodokumentace napovídá, že by Forman měl být v příjemně zachovalém stavu, slušně vypadá interiér a dokonce nevidíme ani nějaké problémy s korozí.

České kombi bylo k mání prostřednictvím internetové aukce na webu Bring a Trailer. Po 24 příhozech se Forman GLX z roku 1994 nakonec vydražil za 6007 dolarů, což je v přepočtu asi 133 tisíc korun. Pro srovnání, na inzertním portálu Rájveteránů.cz je aktuálně k mání 8 Formanů a nejdražším z nich je vůz v limitované verzi Milion Edition z roku 1994 za 135 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

23. 3. 2023 16:45
wtf
vrcholné GLX: všechna okna "v kličkách", taktéž nevyhřívaná zrcátka na manuálu, sedačky mají boční nevedení, vrchol elektroniky je kazeťák. Ale díky absenci polovodičů by to auto (narozdíl od řidiče) mohlo přežít jaderný výbuch. To je asi tak jediné pozitivum. Ale jestli ten amík chtěl zrovna hodit obnos do kanálu a na poslední chvíli si to rozmyslel a koupil fáčko, tak to ho šlechtí. Asi českej imigrant...
22. 2. 2023 12:29
Kult!
Pro nějakého amerického lego nadšence to bude rozhodně kult!!
17. 2. 2023 10:19
šrot
Za 600 $ drahé
15. 2. 2023 11:27
Zaujímalo by ma...
Zaujímalo by ma, čo vlastne by ma na tomto nezaujímavom šrote malo zaujímať...