Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC USA F1 2015: Je dobojováno, Hamilton potřetí mistrem světa!

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
V dramatické Grand Prix USA dělal vítr do její poloviny Red Bull, ale nakonec se radoval Mercedes. Hamilton využil Rosbergovy chyby a je trojnásobným mistrem světa F1.

Letošní GP USA na Circuit of the Americas v texaském Austinu sužoval mexický hurikán Patricia, který ovlivnil i počasí na jihu USA. Díky němu se z temně šedého nebe snášely provazy vody. Odjely se jen dva tréninky a kvalifikace byla posunuta až na dnešních 15:00 středoevropského času (9:00 místního). V první části havaroval mladý Sainz, naštěstí bez následků. S bariérou se potkal i Vettel. Ve druhé začalo opět hodně pršet a vyjel safety car, nakonec se kromě spousty žlutých objevila i rudá vlajka. Nejrychlejším mužem na trati byl v tu chvíli Rosberg a vzhledem k tomu, že se dále nezávodilo, pole position patřila jemu.

Pršet ale přesně podle předpovědi přestalo. Na rošt se jezdci seřadili dle výsledků prvních dvou kvalifikací, samozřejmě s penalizacemi za výměny nadlimitních částí pohonných jednotek. To ovlivnilo hlavně výsledky Ferrari. Za opět nejrychlejšími mercedesy se srovnali oba jezdci Red Bullu a Force Indie. Trať byla sice mokrá, ale od startu měli všichni přechodné pneumatiky.

Start nejlépe zvládl Hamilton, ale s Rosbergem se dostali až mimo první zatáčku a došlo k lehkému kontaktu. Nico se propadl až za oba vozy Red Bull, Kvjat dokonce dotíral na Lewise! Nasr přišel o kus předního křídla při kolizi s týmovým kolegou Ericssonem, nos si nechal vyměnit i Valtteri Bottas spolu s měkkými slicky a Alonso vyvázl z postartovní kolize s defektem. Stevensova marussia dodýchala už ve třetím kole. Bottasova volba gum se ukázala jako předčasná, tak se vrátil k původním. Odstoupil v 7. kole pro poruchu zadního zavěšení. Poprvé od Monaka 2014 nebyl klasifikován!

Räikkönen se Sainzem ještě stihli vyřídit Hülkenberga a Kvjat se na chvíli dostal do čela, ale FIA uplatnila virtuální safety car. Restart závodu využil fantasticky Rosberg, neváhal a rychle se dostal před Ricciarda i Kvjata. Na slicky přezul i Grosjean, ale potkal jej podobný osud jako Bottase. Vedoucí kvartet se však stále držel pohromadě v rozmezí zhruba 2 sekund. Kvjat se pokusil předjet Rosberga, ale nevešel se na trať. Toho využil Ricciardo a Nico mu neodolal! Cílem 16. okruhu už projel Australan první... Mezitím oba jezdci Ferrari sváděli souboj s piloty Toro Rosso. Max Verstappen se nebál ani bývalého čtyřnásobného šampiona.

Hamilton ztratil druhou příčku ve prospěch Rosberga a také si zajel pro hladké obutí. Následovali jej všichni ostatní ze špičky, Ricciardo vedl v tu chvíli už o osm vteřin! Lewis neudržel ani třetí místo, Kvjat byl v boxech rychlejší. Ve 20. kole vyjel z trati Kimi Räikkönen a zastavil se až u bariéry. Sice ještě chvíli pokračoval, ale nakonec vzdal. Nové gumy sedly lépe Mercedesu, Rosberg se dostal do vedení a Hamilton na pódium. Vettel už byl ale velmi blízko mladému Rusovi a ve 24. okruhu jej překonal. Pohroma Williamsu byla dokonána, odstoupil i Massa.

Těsně před polovinou závodu bylo všechno ve starých kolejích, vedly dva stříbrné šípy. Dalším odpadlíkem byl Marcus Ericsson kvůli brzdám. Zastavil ovšem tak, že musel vyjet tentokrát skutečný safety car, čehož využili někteří jezdci k zastávkám a přezutí (Vettel na střední slicky). To se mu ve 33. okruhu začalo vyplácet. Nové gumy byly lepší než lehce jeté měkké soupeřů v barvách Red Bullu a Sebastian se dostal nadvakrát až na třetí místo. Kvjat se během chvíle propadl naopak za Verstappena a Hülkenberga a Ricciardo jej za chvíli následoval. Jenže kolize s Hülkenbergem nedopadla dobře pro Němce... Mercedesy do té doby v klidu ujížděly.

Začala další fáze virtuálního safety caru a Rosberg i Red Bully zajely přezout. Do čela se tak vyhoupl Hamilton před Vettelem a Verstappenem (!), Rosberg jel čtvrtý a za sebou měl Buttona s Alonsem! Nico ale nezaváhal a brzy se opět dostal na druhé místo. Red Bully propadly až na okraj desítky, další vzrušení a výjezd bezpečnostního vozu způsobila havárie Daniila Kvjata. Hamilton s Vettelem navštívili boxy, Lewis se tak zařadil za Rosberga a Vettel za Verstappena, u mechaniků byl i Button.

Závodilo se posledních deset kol z celkových 56. Vettel se dostal před Verstappena a Button měl co dělat s mladým Sainzem a Pastorem Maldonadem, do bitvy se přimotal i Daniel Ricciardo. Jenson na čerstvém obutí byl však rychlejší. Mezitím došlo ke změně na čele. Rosberg udělal chybu a

Hamilton ji využil, mířil tak za třetím titulem mistra světa! Ricciardo byl pět kol před cílem ještě v boxech a Sainz přece jen pokořil Buttona. Na chvíli. Vettel se ještě přiblížil k Nicovi, ale už jej nepřekonal.

Hamilton může slavit obhajobu loňského titulu a zároveň třetí celkové prvenství v kariéře. Max Verstappen vyrovnal svůj zatím nejlepší výsledek, čtvrté místo z Maďarska, pátý skončil nenápadný, ale skvělý Sergio Perez, kterého čeká domácí závod.

Foto: Jiří Křenek

VC USA F1 2015 – Pořadí v cíli
1.Lewis HamiltonMercedes1:50:52,703 h
2.Nico RosbergMercedes+2,850 s
3.Sebastian VettelFerrari+3,381 s
4.Max VerstappenToro Rosso – Renault+22,359 s
5.Sergio PerezForce India – Mercedes+24,413 s
6.Jenson ButtonMcLaren – Honda+28,058 s
7.Carlos SainzToro Rosso – Renault+30,619 s
8.Pastor MaldonadoLotus – Mercedes+32,274 s
9.Felipe NasrSauber – Ferrari+40,257 s
10.Daniel RicciardoRed Bull – Renault+53,371 s
11.Fernando AlonsoMcLaren – Honda+54,816 s
12.Alexander RossiMarussia – Ferrari+1:15,277 min
DNFDaniil KvjatRed Bull – Renaulthavárie
DNFNico HülkenbergForce India – Mercedeskolize
DNFMarcus EricssonSauber – Ferrariodstoupil
DNFKimi RäikkönenFerrariodstoupil
DNFFelipe MassaWilliams – Mercedesodstoupil
DNFRomain GrosjeanLotus – Mercedesodstoupil
DNFValtteri BottasWilliams – Mercedesodstoupil
DNFWill StevensMarussia – Ferrariodstoupil

F1 2015 – Celkové pořadí jezdců
1.Lewis Hamilton327
2.Sebastian Vettel251
3.Nico Rosberg247
4.Kimi Räikkönen123
5.Valtteri Bottas111
6.Felipe Massa109
7.Daniil Kvjat76
8.Daniel Ricciardo74
9.Sergio Perez64
10.Max Verstappen45
11.Romain Grosjean44
12.Nico Hülkenberg38
13.Felipe Nasr27
14.Pastor Maldonado26
15.Carlos Sainz18
16.Jenson Button16
17.Fernando Alonso11
18.Marcus Ericsson9

F1 2015 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes574
2.Ferrari374
3.Williams-Mercedes220
4.Red Bull-Renault150
5.Force India-Mercedes102
6.Lotus-Renault70
7.Toro Rosso-Renault63
8.Sauber-Ferrari36
9.McLaren-Honda27

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
Avatar - AUDIRS6
26. 10. 2015 12:21
Re: Perfektní závod
"Dylyny" je vyraz, ktory mi utkvel v pamäti z jednej zabavno-humoristickej relacie o Tatrancoch...Bola tam kopa srandy, okrem ineho aj pasaz, ako sa dvaja rozpravali, ze jednemu treba menit zimne gumy na pasaka...
A druhy mu hovori: Dylyny, jak - zimné gumy na pasáka ?! Zimné pásy ! >:D >:D >:D >:D
Odvtedy to strasne rad pouzivam. ;-)
Avatar - Petrolhead_CZ
26. 10. 2015 12:15
Hamilton 3x
Velká gratulace Hamovi, třetí titul opět zaslouženě, opět lepší pilot v nejlepším autě. Když ho člověk porovná s Rosbergem...ten to těžce nezvládá, měl by z týmu odejít. Za mě letos i v tomto závodě je ovšem top jezdcem Seb, v RBR jsem ho nemohl vystát a měl jsem na něj alergii, ale ve Ferrari dospěl a vyzrál, teď je z něho osobnost připravená jít si příští rok tvrdě za titulem. Ten jeho chladnokrevný a precizní styl jízdy v papírově slabším autě je radost sledovat.

Jinak skvělý závod, po dlouhé době nutno objektivně přiznat :-)
Avatar - Individualita
26. 10. 2015 12:05
Re: Přehlídka německé dominance
Ty okruhy jsou o marketingu, čím silnější trh, tím spíš se tam pojede. Opět bernie :no:
Avatar - Magister
26. 10. 2015 11:13
Re: Přehlídka německé dominance
Ale dnes to není o řidičské dovednosti. Technici ti hlídají auto, nastavení podvozku a křídel, mění nastavení motoru tlačítkem....hlídají teplotu brzd, říkají, kdy máš jet do boxu, kdy předjet a kdy raději někoho pustit....a kdy zmírnit, protože ti auto žere moc paliva.....a to je přece hrozné.

Je to výsledek šíleného dědka Bernieho, který ničí formuli. A taky mě štve, že se nejezdí v Evropě, ale po všem prdelích, kde není žádná tradice, ale často mizerné okruhy. Včera to bylo vyrovnanější a zajímavější, protože pršelo...běžný jev v F1...ale ne dnes, protože se jezdí po pouštích apod, kde skoro neprší
Avatar - Barrichello
26. 10. 2015 10:09
Re: Závod F1
Nebylo, chtělo to ještě dvě auta ven a Rossiho na bodech.
Ale bylo milé, že jezdil 3/4 závodu před Nasrem