Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve Francii objevili opuštěný showroom Lada. Co všechno se našlo?

David Bureš
Diskuze (41)
Hlavní pozornost nálezců vzbudily automobily, jejichž výrobu ruská značka Lada ukončila již na začátku devadesátých let.

Automobilové „hřbitovy“ a opuštěné showroomy se zaprášenými, ale stále novými auty s minimem ujetých kilometrů nejsou jen záležitostí historie, i dnes se taková místa čas od času najdou. A přesně na jedno nyní upozornil fanoušek ruské facebookové skupiny Portál automobilové historie. Ve Francii objevil osamocenou prodejnu vozů Lada.

A nález ve městě Mâcon na východě Francie milovníky ruských automobilů velice nadchl. V areálu zaniklého prodejce se nacházejí také auta, která se už pěknou řádku let nevyrábějí. Za pozornost stojí třeba postarší VAZ 2109 (u nás známější jako Samara), který se v dané verzi přestal vyrábět na začátku devadesátých let.

Zastoupen je ale i VAZ 2110 (neboli Lada 110) či VAZ 2121 (neboli Lada Niva). Zatímco některá auta jsou „jen“ zaprášená, nebo mají vypuštěné gumy, jiná jsou poničená. Mají obouchané karoserie nebo rozbitá světla. Většina aut přitom má na sobě registrační značky, jedná se tedy spíše o ojetiny než „nová“ auta.

V tuto chvíli není přesně jasné, proč byl daný showroom opuštěn. Podle některých názorů nicméně byl areál předán bance pro splacení úvěru. Jelikož se ale auta nepovedlo prodat, zůstala na svém místě.

Ve Francii byly kdysi vozy ruské značky Lada oblíbené, a to především legendární offroad niva, kterému se v zemi galského kohouta dařilo hlavně v osmdesátých letech. Postupně ale sláva značky ustupovala, a to hlavně s odkazem na rychle zastarávající techniku, která nebyla nahrazována modernější. Hlavně kvůli slábnoucím prodejům se tak Lada z francouzského trhu na konci roku 2008 stáhla.

Mohla by se ale zase vrátit, jelikož by ráda expandovala s novou generací vozů, kterou aktuálně zastupují sedan Vesta a crossover Xray. Ty byly navrženy tak, aby splňovaly normu Euro 6. Proto už jsou nabízeny v Německu, v Maďarsku nebo na Slovensku. Díky tomu je někteří prodejci jsou dokonce schopní dovézt i do Česka.

David Bureš
Diskuze (41)
27. 7. 2017 14:44
???
Tento článek jen dokazuje úpadek tohoto webu. Opuštěný showroom a na některých autech spz s kruhem hvězd EU. Navrhuji auto.cz smazat z internetu nebo zaměstnat ptofesionální novináře zaměřené na motorismus. Toto je web kde přes samou reklamu si nepřečteš ani článek. Nazdar.
Avatar - O5kar
28. 4. 2017 17:28
Mě udivuje spíš to, jakou tam mají úctu k majetku druhých.
Divím se, že to nikdo nerozkradl a nerozebral celý autosalon. Tak, jako tomu bylo nedaleko od nás se skladovými halami s hliníkovým potahem stěn a střechy.Ani to nestačili zprivatizovat. Také na odlehlém místě.
Avatar - Ozzman
28. 4. 2017 12:32
Re: objavili ?!
Jo, původně to byly ruský rakety, jako kdysi na Kubě >:-[]
28. 4. 2017 12:13
Re: To není opuštěný
>:D :yes:
Avatar - Barrichello
28. 4. 2017 11:23
Re: Lada
podvozkovou platformou, kastle je jiná, motor jiný atd.

To bys mohl napsat že Jeep není Jeep bo má podvozkovou platformu Mitsubishi a že Mercedes není Mercedes bo má motor Renault >:D