Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vědci mají jasno o nejlepším jezdci F1 všech dob. Spočítali i, kolik procent úspěchu dělá tým

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
O nejlepším závodníkovi Formule 1 všech dob se vedou sáhodlouhé debaty už celá desetiletí. Britští akademici se proto pustili do výpočtů a přináší jejich pohled na věc. A dost možná vás překvapí.

Debata stará jako sama Formule 1: kdo je nejlepším jezdcem v historii Formule 1? Tradiční odpovědí je Michael Schumacher, současní fandové zase zmiňují Lewise Hamiltona, Sebastiana Vettela či Fernanda Alonsa. Nezapomíná se ani na rivalitu a závodní um Alaina Prosta a Ayrtona Senny. Jenže ani jeden z nich nejlepší není. Alespoň ne podle britských vědců.

Podle akademické studie je totiž nejlepším pilotem všech dob Juan Manuel Fangio, jenž sbíral úspěchy v padesátých letech a vybojoval celkem pět mistrovských titulů. Dodnes je v této statistice druhý za Michaelem Schumacherem se sedmi mistrovskými trofejemi.

Autorem výzkumu je Andrew Bell ze sheffieldské univerzity, sestavil jej společně s kolegy Jamesem Smithem, Clivem E. Sabelem a Kelvynem Jonesem z univerzity v Bristolu. Britští vědci chtěli v žebříčku vypíchnout syrové schopnosti řidiče, bez vlivu týmu na jejich úspěch. Připravili proto víceúrovňový systém statistického rozboru.

Výsledná práce tak kalkuluje s tím, který jezdec měl v daném roce výhodu lepšího vozu, motoru, pneumatik či komplexní připravenosti. Akademici tvrdí, že jejich výpočty spravedlivě posuzují všechny závodníky působící ve Formuli 1 od roku 1950 až po ročník 2014.

A když se na pořadí podíváme detailněji, zjistíme, že jejich teorie vlastně dává smysl. Michael Schumacher se svými 91 triumfy a sedmi mistrovskými tituly patří na absolutní špičku, ale nikdo nepopře, že se na tom nemalou měrou podílel i skvěle fungující tým Ferrari. Stejné je to v případě Lewise Hamiltona, jenž se i přes nemalé úspěchy umístil až na dvanáctém místě. Právě kvůli tomu, že celou svou kariéru závodil v těch nejlepších týmech.

Opačným případem je Fernando Alonso, který se v konečném žebříčku umístil na šestém místě. Podle průzkumu je nejlepším aktuálně závodícím pilotem, i když se Lewis Hamilton či Sebastian Vettel umisťují lépe. Alonso totiž jezdí v podstatně horších vozech.

Nico Rosberg, šampion sezony 2016, se před časem nechal slyšet, že úspěch ve Formuli 1 závisí z 20 % na závodníkovi a 80 % na týmu. Podle britských vědců není daleko od pravdy, avšak tvrdí, že podíl samotného jezdce na úspěchu je ještě menší, konkrétně 15 %.

Nejlepší jezdci F1 podle britského výzkumu
PořadíJezdecPoč. vítězstvíPoč. titulů
1.Juan Manuel Fangio245
2.Alain Prost514
3.Jim Clark252
4.Ayrton Senna413
5.Fernando Alonso322
6.Nelson Piquet233
7.Jackie Stewart273
8.Michael Schumacher917
9.Emerson Fittipaldi142
10.Sebastian Vettel464

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
20. 11. 2017 19:10
jazdec je team
To je predsa nie je úplne fér, jazdec má predsa nemalý podiel na tom ako tým funguje a aké dobré auto má, jazdec ktorý jazdí rýchlo ale nevie týmu zreferovať svoj pocit z auta a nevie ho posúvať ďalej jednoducho nie je dobrý pilot F1, nie? ;-\
20. 11. 2017 18:20
Hmmm....
S Fangiem jasný souhlas. Ale Prost před Sennou? Piquet před Stewartem? Tss, tss...
A jak už bylo zmíněno, tabulka upřednostňuje "mladé pušky", na úkor "starých mistrů". Kde je Chiron, Caracciola, Nuvolari, Brabham (jediný, kdo vyhrál s vlastním autem), Hill, Lauda?
Avatar - praděda7
20. 11. 2017 18:14
Re: Názor na nejlepšího jezdce...
Ale no tož...........
20. 11. 2017 17:54
Re: Názor na nejlepšího jezdce...
Ale jen ve své třídě 1x 1927 Nürburgring, celkově nikoliv a nikdy.
Však mezi ženskejma jsem psal, to nerozporuji.
Ty jsi Angličan ?

Avatar - praděda7
20. 11. 2017 17:35
Re: Názor na nejlepšího jezdce...
Eliška Junková (16 November 1900 – 5 January 1994)[1][2], born Alžběta Pospíšilová and also known as Elizabeth Junek, was a Czechoslovakian automobile racer. She is regarded as one of the greatest female drivers in Grand Prix motor racing history, and is the first woman to win a Grand Prix event.[1]