Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Věděli jste, že Ferrari je vždy na každých stupních vítězů F1? Bez výjimky?

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Slavné jméno je součástí oslav úspěchu v královské disciplíně. Zapíjení radosti ve Formuli 1 může zhořknout odpůrcům italského symbolu automobilové produkce.

V roce 2021 podstoupila Formule 1 nenápadnou a o to zajímavější změnu na stupních vítězů. Pozornější obecenstvo zaostřilo zrak na etikety bublinkových lahví, kde se po desetiletích stabilního partnerství změnil nápis. Organizátoři královského motorsportu nepozorovaně ukončili partnerství s francouzskými výrobci šampaňského náhradou za italskou konkurenci.

Od změny dodavatele nápojů vítězů se značka Ferrari dostává pravidelně na stupně vítězů všech velkých cen Formule 1. Každou korunovaci třech nejrychlejších mužů v cíli doprovází šumivé víno Ferrari Trento. Označení blízké italské automobilce figuruje na trhu od roku 1902. Původní recepturu namíchal Giulio Ferrari, který studoval umění výroby francouzského šampaňského, aby vytvořil nápoj hodný podobné národní hrdosti. Už 120 let staré dědictví v roce 1952 převzala rodina Lunelli vyrábějící sekt aktuálně pod vedením ředitele Mattea Lunelliho.

Video se připravuje ...

Receptura sdílená generacemi se stala součástí oslav sportovních úspěchů, Matteo je na šíření jména rodiny, aut i alkoholu patřičně hrdý. „Ferrari bývá slavnostním přípitkem mnoha důležitých událostí ve světě sportu, módy a dalších odvětví. Ve světě sportu je nejikoničtější Formule 1,“ věří typický italský fanoušek F1.

Lunelli má pravdu, jelikož stříkání šampaňského je na konci okruhových závodů jistou tradicí. Bez mokrých kombinéz není vyhlášení kompletní. Ustálený zvyk zásobuje Ferrari Trento od podepsané smlouvy, během koronavirové krize Matteo vyjednal tříletý kontrakt záhy prodloužený na let pět.

Chuť připomínající napěněné jablko je výsledkem vlivu stabilního prostředí provincie Trento, kde rostou hrozny odrůdy Chardonnay. Vinice se nachází na vyvýšených úbočích, což přináší příznivé klima. Přes den hrozny vyhřívá teplé středomořské slunce, v noci přichází ochlazující vzduch sestupující z nedalekých vrcholků. Vhodný region umožňuje aromatické zrání a zachování dobře vyvážené kyselosti, která dodává eleganci, popsal sekt Lunelli. Klimatické podmínky dopřávají vínu tóny ovoce bez přílišné kyselosti nebo rušivých elementů nepatřičné sladkosti. Hrozny jsou jemně lisovány a první fermentaci předchází aktivace kvasinkami. Druhotná fermentace probíhá po přidání podpůrného (tirážního) likéru do nalahvovaného vína, které ve sklepě zraje až 10 let.

Sladění nové chuti je jedním z důvodů, proč se Mezinárodní automobilová federace rozhodla vyměnit zdánlivě nedotknutelné šampaňské za svěží šumivé víno. Lunelli úspěch komentoval se skromností sobě vlastní, činovníci si prý uvědomili dokonalost včetně doteku italského stylu a závazku k udržitelnosti.

Produkce Ferrari Trento dbá na udržitelnost od roku 2000, o tři vinařské sezóny dříve byl nápoj certifikovaný jako čistě přírodní a letos výroba dosáhla uhlíkové neutrality. Ekologickým oceněním předchází pěstitelské postupy bez pesticidů, samozřejmostí je udržování pěstitelské komunity blízké původním kořenům. Vzhledem k úsilí F1 o šetrný přístup k přírodě se očekávalo hledání podobně zaměřených partnerů.

Mirek Mazal
Diskuze (2)
13. 11. 2022 09:27
Re: kup
Protože Ferrari v Trentu existuje déle než automobilka. Myslim, že těch Ferrari firem bude i víc, je to docela rozšířené příjmení (a jeho variace) a znamená to něco jako “kovář”.
Avatar - lordlord
12. 11. 2022 12:19
kup
Zvláštní je, že si to automobilka ještě nepřivlastnila jako např. účet na FB, název pro svou krabici....