Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velcí akcionáři podají na Volkswagen žalobu na stamiliony eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (76)
Akcionářům se nelíbí, že hodnota akcií Volkswagenu po rozpoutání kauzy Dieselgate výrazně klesla.

Desítky velkých akcionářů ze Spojených států a Británie podají na německou automobilku Volkswagen hromadnou žalobu za propad hodnoty akcií firmy v důsledku skandálu s manipulací emisí. Institucionální investoři budou požadovat odškodnění v řádu stamilionů eur. Sdělila to německá právnická společnost Nieding + Barth, která tyto žaloby shromažďuje.

Nieding + Barth hodlá tento týden podat na Volkswagen u soudu v dolnosaském Braunschweigu žalobu za 66 investičních fondů a dalších velkých investorů. Firma navíc shromažďuje žaloby od tisíců drobných investorů. „Domníváme se, že jsme v Německu největší platformou pro žaloby proti Volkswagenu,“ uvedl podle agentury Reuters společník firmy Klaus Nieding.

Akcie Volkswagenu se od zářijového propuknutí skandálu propadly o zhruba 30 procent, což představuje asi 22 miliard eur (595 miliard Kč) ztracené hodnoty. Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s měřením emisí. Skandál se týká i 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Volkswagen od podzimu čelí vyšetřování v řadě zemí a připravuje se na něj řada soukromých žalob. Tento měsíc na skupinu podalo civilní žalobu za porušování zákona o čistotě ovzduší americké ministerstvo spravedlnosti, které může po firmě vymáhat teoreticky desítky miliard dolarů.

Nieding + Barth hodlá argumentovat tím, že Volkswagen o překračování emisních norem u svých naftových aut věděl dlouho předtím, než to oznámil. K podání žaloby za velké investory se chystá i společnost Bentham Europe, žalobu za drobné investory už v říjnu podal německý právník Andreas Tilp.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (76)
20. 1. 2016 14:55
Re: Žaloby
Prosím tě, ty akcie těm akcionářům nikdo nevzal. Oni je pořád mají. Jen mají momentálně nižší hodnotu. Takže mluvit o okradení je dost silný slovo. Uměle snížený ani úmyslně ceny akcií VW nebyly, takže podvod vůči akcionářům to z mýho pohledu není. Chybí ti tam ten úmysl.

Na sport nesázím, ale o tomhle se se mnou nebav. Jsem možná jeden z mála, který uznává pořád Lance Armstronga jako sedminásobnýho vítěze Tour de France. ;-) Takže s dopingem na mě nechoď >:D
20. 1. 2016 14:32
Re: Logika?
Sorry máš pravdu. Sem *. Volvo prodal FORD a GM prodalo Saab. Uvidíme jestli se VW něčeho nezbaví. Já bych to neviděl úplně jistý. Používáš slova podvodník a okrad. Já ovšem nevím jestli úmyslem managementu bylo a je podvádět a okrádat akcionáře. Hele použil bych slova Sobotky. Jeho hláška je tak blbá, až je dokonalá. "Když mě všichni kritizují, tak to znamená, že dělám svoji práci správně" >:D >:D
Avatar - Hammunasakra
20. 1. 2016 13:36
Re: Žaloby
Ne nezastávám - proč taky?
Že seš ve svym názoru hodně osamělej sis určitě všim - neni divu. Popravdě nechápu proč bys podvodníkum který tě okradli měl nechávat svý peníze
Tohle přece neni o kolísavym kurzu akcií - ale o uměle sníženym kurzu = ty tuhle podstatu jako bys vůbec nebral v potaz!

Sázíš občas sport? Je to by někoho chytli za doping. Jednoznačnej dlouhotrvající a prokázanej.
Avatar - Individualita
20. 1. 2016 13:25
Re: Logika?
A já bych zrovna řekl, že tvá předposlední věta bude realita.
Avatar - Hammunasakra
20. 1. 2016 12:45
Re: Logika?
GM Volvo nikdy nevlastnilo
VW asi tak na 99% žádnou ze svejch automobilek prodávat nebude
Snad chápu že tě nebere podvod s tim co leze z vejfuku ale proč po podvodníkovi co mě okrad nechtít peníze - to mi hlava fakt nebere
A všimni si že tenhle extrémní názor máš sám - i zarytí VAGnisti k tématu mlčí - a že jich tady diskutuje dost a dost :-)