Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Audi e-tron a kamery namísto zrcátek. Řidič si zvykne. Otázkou je, jestli vůbec chce

Stanislav Kolman
Diskuze (20)

Do redakční garáže vůbec poprvé dorazilo elektrické SUV Audi e-tron. A rovnou s příplatkovými kamerami namísto konvenčních zrcátek.

„Elektromobil, co vlastně vypadá jako docela normální auto,“ shodujeme se s naším fotografem Ondrou, když společně poprvé obšlapujeme kolem elektrického SUV Audi e-tron. Ve srovnání s konvenčními vozy se liší jen jedním, respektive dvěma zásadními prvky: kamerkami namísto klasických zpětných zrcátek.

Jde o příplatkovou položku s hodnotou 44.700 Kč (respektive 36.942 Kč bez DPH). Za tuto částku nahradí konvenční zrcátka kamery s rozlišením 1280 x 1080 pixelů promítající obraz na OLED displeje v předních dveřích. Ten u řidiče je dotykový, díky čemuž nastavíte, kam přesně má kamera „koukat“. Jedním dotykem navíc snadno přepnete a nastavujete obraz na druhé straně.

O výhodách a nevýhodách jsem se více rozpovídal v níže přiloženém videu, podrobněji se prvku budeme věnovat v testu, který jsme pro vás připravili na zítra. Po týdenním soužití ale musím říct, že na kamery namísto zrcátek se dá zvyknout, jen to holt po x letech s klasickými zrcátky vyžaduje nějaký čas.

A taky se nabízí otázka, zdali potenciální kupující vůbec budou mít zájem si na něco nového zvykat. Spíše se ale přikláním k variantě, že ano. Je to něco nového, neotřelého, vypadá to futuristicky a k celkové filosofii trendy elektrického crossoveru to zkrátka sedí! A zvídavých pohledů kolemjdoucích a ostatních účastníků provozu bylo tolik, že jsme je po pár dnech přestali počítat. A jak se tato vymoženost čtyř kruhů líbí vám?

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (20)

Doporučujeme

26. 5. 2019 09:35
Re: Odpoveď na otázku z perexu znie :
Souhlasím s tím nešťastným designem. Rozumím tomu, že v rámci snižování Cx jsou zrcátka nežádoucí. Ale proč to nevyřešili podobně jako Porsche u Taycanu? Tam schovali kamery přímo do blatníků a auto nehyzdí žádné packy jako u etrona.
26. 5. 2019 09:30
Re: No, ale to je trend doby, ne?
Tak zrovna tohle je věc, kterou máš v autě jen pokud si za ní chceš připlatit.
25. 5. 2019 09:04
Re: Motorismus se p*del obrací
Souhlas, jen si myslím, že objektivy těch kamer můžou mít námrazu také, stejně tak se na objektiv může dostat voda při jízdě v dešti. A také bude nutné objektivy čistit od špíny - nebo snad budou mít své vlastní stěrače s ostřikovačem ?

Podle mne je největší problém v tom, že u zrcátka člověk mírnými pohyby hlavy, změnou úhlů pohledu, získává prostorovou orientaci, což u kamer nelze. Za mne jsou kamery úplná hovadina za spostu nákladů navíc.
24. 5. 2019 17:55
Motorismus se p*del obrací
Zvyknout se na to určitě dá a má to spoustu výhod (v zimě nemusíš zbytečně ztrácet čas rozmrazovánim zpětnejch zrcácek, o něco lepší aerodynamický koeficient, směle se můžeš vrhnout do
italských, supertěsných uliček, kapky vody ti nebudou zhoršovat situační povědomí atd.)
ale taky docela podstatné nevýhody - statický výstup z kamery, nemůžeš měnit úhel pohledu.

Osobně se mi (v globálu) tyhle fičury zajídají čímdáltím víc - Všechny ty adaptivní tempomaty, BLIS, hlídání pruhů, automatické brždění, automatická převodovky a ostatní pičičárny. Většina řidičů
se rázen stává znuzenými cestujícími - málokterý nechá obě ruce na volantu a pravou nohu připravenou k okamžité reakci. Těm pak trvá klidně 2 vteřiny navíc, než jim to doteče ze sedinky do hlavy­....­....­....­... a to už je pjůser často na světě :(

Ať žije old school s fofrklackem a 300 koní bez asistentů
Avatar - Ja Prvni 123
23. 5. 2019 21:08
No, ale to je trend doby, ne?
Kupující jsou nuceni si zvykat na věci, které nechtějí, ale museli zaplatit...

Čím dál tím víc věcí je třeba vypnout, než se člověk rozjede...