Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Bentley Bentayga při zimním testování

David Bureš
Diskuze (0)
Pod kapotou prvního sériového SUV z Crewe se objeví i šestilitrový dvanáctiválec. Kabina bude vycházet z konceptu EXP 9 F.

Bentley svět postupně připravuje na příchod jeho prvního sériového SUV, modelu Bentayga. Přestože již vládne léto, nejnovější upoutávka na Bentaygu ukazuje prototypy auta během zimního testování.

Karoserie prototypů na videu zůstává pečlivě zamaskována, a tak ze vzhledu sériového SUV zatím poznáme jen pramálo. Bentley nám však umožnilo krátce nahlédnout do interiéru Bentaygy. Její kabina naváže na koncept EXP 9 F, sériové auto se ale dočká upraveného volantu i přepracované kapličky s přístroji.

Podle představitelů Bentley se novinka pochlubí vysokou úrovní komfortu na všech možných površích – má se cítit jako doma jak na anglickém venkově, tak třeba na poušti. Auto bude schopné jízdy i v terénu, čemuž pomůže vzduchový podvozek umožňující upravit světlou výšku karoserie a nastavení odpružení.

Bentayga nabídne minimálně tři možnosti pohonného systému. Čtyřlitrový osmiválec doplní nový, dvakrát přeplňovaný šestilitrový dvanáctiválec do W a plug-in hybridní verze, která výhradně na elektřinu ujede až 48 kilometrů. Dvanáctiválec bude naladěn na více než 400 kW a 720 N.m, přičemž spolupracovat bude s osmistupňovým automatem.

Bentley odhalí podobu Bentaygy ještě během letošního roku, první kusy však k zákazníkům zamíří až v roce příštím. Už na začátku roku automobilka prohlašovala, že registruje více než 4.000 objednávek na nový vůz. Montáž auta bude probíhat v mateřském závodě Bentley v Crewe, třeba karoserie ale budou dováženy z bratislavského závodu VW Group.

David Bureš
Diskuze (0)