Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: BMW M5 se systémem Active Sound Design – a bez něj

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
BMW M5 (F10) navozuje sportovní zvukovou kulisu v interiéru pomocí systému Active Sound Design, který lze odpojit a rozdíl zaručeně poznají i jedinci bez hudebního sluchu.

BMW M5 (F10) představené v loňském roce nastoupilo na místo svého předchůdce s přeplňovaným vidlicovým osmiválcem. Jeho zvuk není nejhorší, ale díky kvalitnímu odhlučnění se k posádce nedostává v takové kvalitě, jaká se u stroje se jménem M5 očekává.

Právě proto se inženýři divize M GmbH rozhodli použít elektronický systém pojmenovaný Active Sound Design, který prostřednictvím audia reprodukuje zvuk osmiválce. Řídící jednotka motoru přitom zpracovává digitální signál a pro namíchání toho nejlepšího zvuku se řídí podle zapalování v jednotlivých válcích, otáček motoru, rychlosti vozu a také zvuku výfuku.

Výsledkem je iluze dokonalého zvukového projevu, která je navíc v interiéru prostorově reprodukována tak, aby si ji co nejlépe vychutnal každý z cestujících. Zvukový projev Active Sound Design se navíc upravuje i podle přepínání mezi režimy Sport a Sport+.

Cílem celého systému je tedy poskytnout posádce vozu zvukový doprovod, který bude plně odpovídat stylu jízdy, zatímco z motorového prostoru do vnějšího světa bude pronikat jen velmi tlumený zvuk, který nebude obtěžovat okolí.

Jeden z majitelů aktuálního BMW M5 se rozhodl, že zjistí, jaký bude mít jeho vůz zvuk, když vyřadí systém Active Sound Design. Výsledkem svého snažení se pochlubil prostřednictvím videa a na fóru F10.m5post.com popisuje jak systém vypnout. V podstatě stačí jen vytáhnout tu správnou pojistku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
26. 4. 2012 11:20
Re: Jak hluboko může klesnout automobilka...
Pokud člověk může soudit podle BMW Performance příplatků, tak tak hluboko to nejde. Hlavice řadící páky, volant s indikátorem přeřazení a přetížení, hliníkové pedály, dekor z uhlíkového kompozitu, kola, přitvrzený a nižší podvozek, nové sání a výfuk, odvrtané kotouče a lakované třmeny, skořepiny, nějaké optické díly na karoserii. Ale tenkrát slibovali, že toho časem bude víc než jen tyhle více méně kosmetické úpravy, za které i tak člověk dal téměř půl milionu (komplet BMW Performance na 125i stál myslím 450 tisíc).

Sání, výfuk a brzdy byly asi to klíčové.
26. 4. 2012 11:09
Re: Jak hluboko může klesnout automobilka...
nacista a kovaný komunista k sobě nemají vůbec daleko. oboje levice. přečtěte si program nsdap a uvidíte, že komunisti měli víceméně ten samý.

ale o tom to vůbec není. holt strašák globálního oteplování vítězí a tak nám všem zasahuje do každodenního života. my petrolheadi to odnášíme downsizingem. ti movitější jen přesednou z pětilitru V10 do 4.4 twint turbo V8. běžný občan to odnese více. z octavie 1.6 do 1.2 tsi. ha ha.

holt lepší už to nebude >:D
Avatar - twistedTSD
26. 4. 2012 00:26
Re: BMW
Přesně...eMkové BMW za 2,5 mega, a zvuku motoru musí pomáhat reprákem...Divná to doba...
25. 4. 2012 23:28
Re: BMW
Suhlas. Dat tolko penazi za auto, ktore sa hanbi za vlastny zvuk a tak treba pocuvat nejaku trapnu mp3? :no:
Avatar - fOE
25. 4. 2012 21:48
Re: Jak hluboko může klesnout automobilka...
Srovnavas nesrovnatelne. 335i je naladen jen tak jak je protoze to BMW zapada do koncepce a neblizi se az moc M3. Ze ten motor ma vyrazne na vic dokazuje jak samo BMW v 1M coupe, tak i ruzni upravci kde ten motor zvladne i 400k.
MB 350cgi ma 306k, ale kroutici moment posazenej uplne jinak, hur... coz neni zadna chyba, spis charakteristika a fakt, je to jednoduse atmosfera.
Pokud se jeste vratim k 335i, tak jsem docela zvedavej jak moc obsahlej bude program M performance, kde i k bezne trojce by meli jit prikoupit ruzne veci "navic". To prikoupit je tam dulezite bo BMW je predevsim firma a proc neco navic nenabidnout za poplatek navic => takze tovarni zvyseni vykonu (ikdyz na ten motor od MB neni potreba) bude k dispozici za priplatek, mozna lepsi brzdy, mozna jiny podvozek, mozna (jen doufam) LSD.
Jednoduse a jasne, "chyba" se nekona.