Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak si poradit se zamrzlým autem

David Bureš
Diskuze (62)
Zamrzlé auto je možné řešit speciálními přípravky. Existují ale i způsoby, jak si snadno poradit i bez nich.

Video se připravuje ...

Ranní vstávání může být pro řidiče v zimní sezoně ještě nepříjemnější než obvykle – zjistí, že přes noc napadl sníh a auto jim zapadalo sněhem a zamrzlo. Není to však takový neřešitelný problém, obejít se dá i bez speciálních přípravků. S nimi je ale řešení problémů samozřejmě jednodušší.

Jestliže vám auto v zimě zapadá sněhem, prvním úkolem je pořádně ho očistit. Jakmile bude definitivně schválena novela dopravního zákona, budou řidiči muset očistit vozidlo povinně, a to od námrazy a sněhu, které zabraňují ve výhledu. Při odmetání sněhu začněte od střechy (ať si pak nezaházíte okna), pokračujte přes skla a nezapomeňte ani na očištění světel nebo poznávací značky. Pokud si v průběhu práce budete chtít nastartovat motor a prohřát kabinu, nezapomeňte před nástupem dovnitř omést dveře, ať si sníh nenasypete dovnitř.

V některých případech ale smetáček a škrabka při očistě nepomůžou. Deštěm a následným mrazem může na čelním skle vzniknout silná krusta ledu. Pokud byste ji chtěli „proříznout“ škrabkou, mohli byste si sklo poškrábat – drobnými částečky nečistot zamrzlými v krustě. Z toho důvodu je lepší na čelní sklo nalít teplou vodu, pomocí níž krusta povolí. Voda by měla být spíše vlažná, nikoliv však horká – při jejím nalití by namrzlé sklo mohlo rychlou změnou teplot prasknout. V případě potřeby je do vody možné při tuhém mrazu nasypat špetku soli nebo nalít trochu nemrznoucí směsi do ostřikovačů.

Prevencí na tento problém je samozřejmě položení deky, kartonu nebo speciální podložky na čelní sklo. Stěrače pak nadzvedněte, nebo něčím podložte, aby nepřimrzly ke sklu. Hlavně je po přimrznutí nezkoušejte odtrhnout silou – mohli byste zničit jejich gumičky. Raději opět aplikujte teplou vodu, případně přípravek na rozmrazení oken. Bez starostí jsou samozřejmě ti řidiči, kteří vlastní auto s vyhřívaným čelním sklem. Ti si musí poradit jen s bočními okny.

Zatímco s namrzlými skly se budou potýkat takřka všichni řidiči, zamrzlý zámek je problémem hlavně aut staršího data. Způsoby řešení tohoto problému jsou v zásadě dva. Buď můžete zakoupit speciální rozmrazovač zámků (stojí kolem 40 Kč), který poté jen aplikujete do zámku, nebo nahřejte klíček zapalovačem (nebo sirkou) a poté jej vložte do zámku. Následně zkuste zámkem otočit – pokud to nepůjde, zkuste proces zopakovat. Jen neotáčejte klíčkem hrubou silou, mohli byste si jej zlomit. Jestliže máte centrální zamykání a baterka je vybitá, nezbude vám patrně nic jiného než zavolat profesionální službu.

Také zamrznutí dveří není už tak častým jevem jako kdysi, těsnění je vyráběné ze speciálních materiálů, které nezamrzají. Opět jsou na to speciální přípravky, které aplikujte ještě před zimní sezónou. Pokud už je vůz zamrzlý, zkuste se nějakým způsobem dostat k těsnění a tento přípravek aplikovat. Jen pozor na lak karoserie, silikonové prostředky by jej mohly zničit. Jestliže toto řešení nepomůže, tlačte po obvodu na dveře. Díky pružení námrazu porušíte a dveře půjdou otevřít.

V případě zamrzlého auta je samozřejmě důležitá prevence. Před začátkem zimy si pořiďte kryt čelního skla, rozmrazovač zámků a oken, namažte těsnění dveří speciálními přípravky proti zamrznutí a zakápněte zámek dveří trochou oleje. A hlavně si pak tyto věci spolu se škrabkou a smetáčkem nenechávejte v autě, ať se k nim pak ráno vůbec dostanete. V zamrzlém voze vám budou, vy víte k čemu…

David Bureš
Diskuze (62)
23. 1. 2016 16:44
Niekoľko rád pre p. Bureše
Na predné sklo sa dá použiť hrubý igelit, ktorý si vystrihnete na mieru. Po vyprášení je skladný a nedrží vlhkosť ako koberec a kartón.
Na odstránenie ľadu na okne je vhodný technický lieh. Len bacha. Tak schladí okno, že keď budete na neho výdatne dýchať, tak bude krusta zvnútra.
Omnoho ľahšie sa odstraňuje sneh z karosérie vtedy, keď je auto navoskované.
P.S. Sused raz oťukával ľad ostrou hranou škrabky. Dopadlo to tak, že lak potom vyzeral ako keby mal kiahne/neštovice. ;-)
Avatar - cechblog
23. 1. 2016 13:04
Re: zámek
ještě lepší je pr-del, prostě přitisknete pr-del (oblečenou ne přes bundu, max. přes kalhoty, ideál tepláky) k zámku (normálně se opřete) tak na 5 minut, po delší době už vám začne zamrzat pr-del, pro delší rozmrazování je mutno mít ještě další pr-del k dispozici, ale to funguje opravdu jen když v zámku zamrzla vzdušná vlhkost, více vody v zámku vám to neuvolní
Avatar - beibej
23. 1. 2016 11:40
zámek
když jsem měl felicii tak jsem jednou dal klíč do zámku ale nešlo s ním otáčet. tak jsem sundal rukavici a dotýkal jsem se zámku prstem. po chvíli jsem vždy prst vyměnil za další. neměl jsem u sebe nic než ten klíček. po chvíli zámek povolil a šel odemknout. takže to jde i bez ohně a chemie.
Avatar - cechblog
23. 1. 2016 11:32
BANDA HLUPÁKŮ AUTO.CZ NEZNÁ MEZÍ
řeknětě těm amatérům na tomto přihlouplém serveru, že existuje smetáček se škrabkou dohromady, kliček obsahuje čidla (např. imobilizér) a je zalit do umělé hmoty, jeho nahřívání je totální úlet, rešení je okolí zahřát, např. hadrem vymáchaného v téplé vodě a zabaleného do igelitu (vode se nesmí dostat do zámku), karton na předním skle se přilepí (i v mrazech svítí sluníčko a sních může tát) a sundavat přilepený karton k čelnímu sklu je násobně horší než led, co taklhle použít sluneční "alobalovou" clonu nebo igelit, prostě něco co nenatahuje vlhkost
Avatar - mango
23. 1. 2016 11:14
Re: neškrábu, neometám
Neškrábu, odmetám.

Tašku s vercajkem beru vždy s sebou domů (smetáček, rukavice, glykosol). Ráno ometu přední dveře (zamezím tomu, že mi tuna sněhu napadá na přední sedadlo), nastatuji, ometu zbytek celého auta. Pokud jsou zamrzlý skla, tak čelní, boční u řidiče a spolujezdce rozmrazím použitím gylkosolu (zpětná zrcátka jsou vyhřívaná). Většinou v tu chvíli už je z auta krásně vidět a vyrazím s autem pryč. Škrabku jsem nepoužil pár let, nebudu si škrábat čelní sklo, stačí že ho zničí kamínky >:D >:-[] . Vyšší level už je jen vyhřívané cělní sklo nebo prostorná garáž >:D