Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mercedes-Benz G exceluje na terénní rampě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Stále populární Mercedes třídy G předvádí své schopnosti na speciálně navržené dráze, simulující ten nejnáročnější terén.

Pod označením Iron-Schöckl se ukrývá kovová konstrukce, na níž Mercedes-Benz demonstruje schopnosti svých terénních vozů. Iron-Schöckl je pojmenován podle hory Schöckl stojící nedaleko výrobního závodu v rakouském Grazu, z nějž vyjíždějí Mercedesy třídy G.

Na skutečné hoře Schöckl probíhá celoročně testování terénních automobilů značky Mercedes-Benz. Na její menší kovové kopii musí automobil zdolat stoprocentní stoupání v úhlu 45°, klesání ve stejném úhlu a přejet přes sklopnou rampu na vrcholu.

Iron-Schöckl může být ve složeném stavu převážena v přívěsném vozíku, který je po jejím rozložení jednou z jejích základních součástí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
13. 6. 2012 15:12
Re: Q5
V tom případě jsi slepý. Nemohu si pomoct. Ale věř si, čemu chceš. Ten nepoužitelný Haldex používá třeba Land Rover/ Range Rover. Možná, že si ta auta jednou vezmeš na polygon a vyzkoušíš sám, až vyrosteš.

Pokud jde o otáčky... pokud jsou tak nízké, že nestačí na vyjetí, nemáš dostatečný točivý moment, tak elektronika nenechá motor chcípnout. Proto také hraje roli převodovka. Tady se ta dvě auta zásadně liší. Pokud chápeš rozdíly mezi hydrodynamickým měničem a spojkou, tak ti to musí být jasné.
13. 6. 2012 15:04
Re: Q5
Systém BMW a Haldex fungují principiálně stejně. Jiné nastavení, jiná logika, ale stejný princip a omezení. Nebo ty snad v tom videu vidíš něco jiného? Já vidím, že u Audi zabírají všechna kola najednou. Hlavní rozdíl je v obutí. Audi má jinou trakci, tudíž se jinak chová. Největší problém toho videa je, že to dělají v zimě na sněhu, takže kloužou všechna kola. Stačí se podívat u Q3 na rozdíl mezi přední a zadní nápravou na válcích. Na sněhu to zadku klouzalo a nedokázal auto vytlačit, na rampě měl předek mnohem lepší trakci, byť díky tomu "svinčíku" také nic moc.

Detekce prokluzu je velmi rychlá. Pokud bude mít druhá náprava dobrou trakci, nic nepoznáš. Normálně sešlápneš plyn a auto se rozjede. Jo, pokud ti prokluzují všechna kola, to je jiná. Děláš, jako kdybys s automatickým pohonem nikdy nejezdil a jen ho sledoval v televizi.
Avatar - Choochoo
7. 6. 2012 10:50
Re: Q5
Ty tomu rikas podvod, ale jiny tomu rika spatne reseni zalozenem na spatne uvaze potreby 4x4. Jsem si nikdy nevsiml, ze by se v terenu, kdyz chci hodne hlidat smer jezdilo pod plnym plynem. Takovej truck trial jsou toho dukazem. Na videich neni dulezite to jestli auto jede, nebo ne, protoze to je o adhezi pneu, vaze auta, ale o tom ktery pohon pri prokluzu naskoci okamzite a to je na videu jasne patrne. Jasny vitez je BMW. Tohle video je akorat slusnej podvod o gumach. Jeste tomu dat spatny benzin a pak by slo tvrdit, ze se tomu sype motor, ze to ani nejede >:D :no:
Avatar - Choochoo
7. 6. 2012 10:44
Re: Q5
"Ve chvíli, kdy sešlápneš plyn prakticky na podlahu, elektronika ví, že se chceš rozjet co nejrychleji a může plně zapojit druhou nápravu, ale když s plynem zacházíš jemně, tak čeká až na prokluz."
A o tom to je, že ma cekat na prokluz. Mam prokluz v nizkych otackach a u BMW to hned frci na 4 a u Audi ne a o tom to je. Kdyz si treba predstavim vyjezd z garaze a prokluz kol jedne napravy(jedno jake), tak tomu budu asi davat couda, aby to slo na 4 a az to chytne adhezi, tak to nekam vopru. Tomu se neda rikat rozumny reseni pohonu 4x4 ;-)
Avatar - white label
5. 6. 2012 16:34
Re: Q5
Souhlas, ještě bych dodal, že ta poznámka o tom, že pohon zadních kol se má připojit už v nízkých otáčkách je zavádějící i proto, že jde o porovnání koncernového haldexu s x-drivem, což jsou systémy v principu velmi podobné (oba mají jako mezinápravový třecí dif. lamelovou spojku) , pomineme li "rozvodovku" x-drivu, jedná se vlastně o opačné řešení jako u haldexu, tedy základ zadek + předek, u hladexu je základ předek + zadek. Takže u x-drivu se naopak zadek připojovat nemusí, ten je totiž základem pohonu.
Video má demonstrovat především situace, kdy mají tyto systému základní (u hladexu předek, u x-drivu zadek) hnanou nápravu bez adheze, "nulovou" adhezi spolehlivě simulují válce do nichž kola základní hnané nápravy zapadnou (je úplně jedno s jakými pneumatikami). Logicky je pro Haldex kritičtější situace, když jsou bez adheze přední kola a pro x-drive naopak kola zadní. Kdo si s takovou situací poradil lépe je z videa jasné, navíc je ukázáno, že nejde o podvod se záměrně malým "plynem", jako tomu bylo u videí instruovaných ve prospěch x-drivu. Přesto nejde o přímou odpověď na zmiňovaná "pro x-drive" videa, ty totiž zavádějícím způsobem zpochybňovala klasické podélné quattro, nikoli quattro na bázi haldexu.