Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mlha přede mnou, mlha za mnou... A drsná hromadná bouračka!

Roman Havlín
Diskuze (66)
Hustá mlha je velkým strašákem snad pro každého řidiče a i ti zkušenější s ní někdy mají velký problém. A právě jednu doslova zničující mlhu si ukážeme v níže přiloženém videu.

To bylo natočeno sotva před pár dny ve Slovinsku palubní kamerou ve voze jednoho z řidičů. Mlha jako mlíko byla příčinou toho, že se na dotyčné dálnici stala hromadná nehoda několika desítek vozidel. Řidič na videu si na poslední chvíli všiml před ním prudce brzdící Škody Octavie a jen tak tak svůj vůz ubrzdil.

Dost mu pomohlo i to, že dodržoval bezpečnou vzdálenost od vozidla jedoucího před ním. Nicméně teprve po jeho zastavení začalo to pravé drama. Palubní kamera totiž zachytila, jak z právě odstavených (a někdy už nabouraných) vozů doslova utíkají jejich posádky za krajnici a do jejich plechových miláčků vzápětí bourají další a další auta.

Nebudeme prozrazovat úplně vše, ale video stojí vážně za pozornost. Může totiž posloužit i jako odstrašující příklad pro ty, kdo v husté mlze na svých autech nezapínají zadní mlhové světlomety.

Roman Havlín
Diskuze (66)
8. 2. 2016 12:36
denní svícení versus koncovky
Naštěstí konečně někoho napadlo, že by při denním svícení měla být zapnutá i koncová světla. Dokonce to i u některých aut lze přeprogramovat. Protože právě v mlze nebo dešti (nebo po dešti) vidíte neosvětlená auta na poslední chvíli. Opačný problém je u zapnutých dvou zadních mlhovek, kdy lze při absenci třetího brzdového světla snadno přehlédnout brzdovky... díky oslnění. A právě guláš z aut, kde někdo má mlhovky a někdo jen přední denní světla (a vzadu nic), udělá ve finále problém (navíc, když jeden jede šedesát a druhý o sto více...).
7. 2. 2016 22:02
Re: jestli se nepletu, tak v nemecku
Nevím, jestli to tak opravdu je. Ale pokud ano, tak to všichni ignorujou. :-)
7. 2. 2016 22:00
Re: denní svícení
Nesmysl. Řidič má spíše natvrdo zapnutá denní světla bez automatického přepínání na potkávačky. Anebo nemá automatické přepínání světel.
7. 2. 2016 21:59
Re: Denní svícení
Řídil jsem VW, BMW, Audi, Toyotu a všechna auta bezpečně zapínala potkávačky, když přes den byla mlha. Snížení množství světla v mlze vždy stačilo k přepnutí na potkávačky.
Samozřejmě můžete mít automatiku a mít natvrdo zapnutá pouze denní světla, protože třeba nechcete, když vjedete pod most nebo při vjezdu do garáže, aby se na pár vteřin rozsvítila světla a hned zhasla při výjezdu. Pak si to samozřejmě musíte hlídat sám.
7. 2. 2016 21:55
Re: Denní svícení
Kupoval jsem dost aut s automatickým přepínáním světel a nikde nikdy mi neříkali, že nemám šahat na světla, že to funguje samo. Všude mi říkali při předávce a zdůrazňovali, že mlhových světel se automatika netýká a že si to musí řidič ošéfovat sám.
Můžete být konkrétní?