Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nový Ford Focus RS bude odhalen 3. února

David Bureš
Diskuze (62)
Nová vrcholná verze Focusu zatím skrývá mnohá tajemství. Jistotou nového Focusu RS jsou prozatím jen agresivní tvary a silný motor pod kapotou.

O podobě nové generace hot hatche Ford Focus RS se v minulosti čile spekulovalo. Již zanedlouho všem spekulacím bude konec, automobilka totiž oznámila, že nový Focus RS bude oficiálně představen už 3. února.

Tuto informaci Ford oznámil prostřednictvím přiloženého videa, kterým na nový hot hatch láká. Nový Focus RS se ve snímku ukazuje v několika scénách z různých úhlů, přičemž prakticky ve všech záběrech jede bokem. To naznačuje, že se můžeme těšit na pěkně hravý vůz.

Prototyp auta však zůstává zatím částečně zamaskován, a tak jeho designové detaily zatím neznáme. Z kamufláže však vyplývá, že příď bude ve srovnání s ostatními verzemi přepracovaná. Viditelný je i střešní spoiler na zádi automobilu.

Pod kapotou nového Focusu RS se podle dostupných zpráv objeví přeplňovaný čtyřválec 2.3 EcoBoost, který známe už z Mustangu. Výkon jednotky však ve srovnání s Mustangem vzroste z 231 kW někam k hranici 246 kW.

Focus RS si má stejně jako předchůdci uchovat pohon předních kol. Uvažovalo se také o použití pohonu všech kol, nakonec ale bylo pro Focus RS typické řešení zachováno.

Výstavní premiéru si po únorové prezentaci Focus RS patrně odbude na březnovém autosalonu v Ženevě. Otázkou je, kdy se nový Focus RS dostane do prodeje, v minulých měsících se hovořilo o tom, že se vůz začne prodávat až v roce 2016. Automobil bude nově zacílen globálně, i kvůli rostoucímu zájmu zákazníků o sportovně zaměřená auta. Proto Ford chce rozšířit nabídku takových modelů, v plánu je přes 12 sportovně laděných aut.

David Bureš
Diskuze (62)
Avatar - white label
22. 1. 2015 23:53
Re: Monstrum
Jenže zdaleka ne každý samosvor se u fwd chová tak, jako (tvůj) aktivní VAQ. Klasický mechanický samosvor (tzv. ze staré školy), by ti zrovna s tím volantem moc nepomohl, spíš právě naopak by dokázal nezkušeného řidiče, v tomto směru, "potrápit", což byl (podle mě) jeden z hlavních důvodů, proč se VW takovému typu samosvoru vyhýbal. VAQ je proti nim (mimo jiné) naopak uživatelsky přívětivý a přitom velice efektivní.
Pokud ti to tedy u Fo3ST "pri prvej jazde a pridanie plynu v zákrute vytrhlo volant z ruky", absencí samosvoru to primárně určitě nebylo. A Golf GTI nemá podobné problémy ani bez VAQ.
Avatar - Bully_
22. 1. 2015 23:26
Re: Monstrum
Naopak, dobry samosvor bude prave pricinou, ze ti bude pridani plynu trhat volant z ruky. Bez samosvoru (u predokolky) jenom tupe vyjedes po tecne ze zatacky, protoze se bude auto uz ze sve podstaty chovat nedotacive.
Avatar - Covenant
22. 1. 2015 17:11
Re: Bude mít CTR problém?
Já ti to říkal....kup si předváděčku s pořádnou ručnou a nějakou elektronickou náhradou v GTI >:-[] ...a už je to tady
Avatar - white label
22. 1. 2015 16:22
Re: Bude mít CTR problém?
Dá se to udělat i tak, že pás si chytneš už před/při nasedání, ať se pak nemusíš tolik otáčet. Nejaktivnější vynálezce v historii lidstva je jemu vlastní lenost. >:-[]
Avatar - woody-alien
22. 1. 2015 16:17
Re: Bude mít CTR problém?
>:-[] Nj, mně se bez zapnutýho pásu (sama) neodbrzdí "ručka". Ale já si nestěžuju, jenom se teď budu muset před jízdou pár minut rozcvičovat. Prostě "sportovní" auto po všech stránkách. >:D