Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Připomeňte si, jak Nissan 350Z řádil v Praze jako ve slavném filmu

David Bureš
Diskuze (3)

Krátkometrážní film C'était Un Rendez-Vous o průjezdu ranní Paříží je dnes už legendou. Pamatujete si ale, že podobný snímek kdysi vznikl také v Praze? Jako reklama na Nissan 350Z.

Automobilové reklamy v posledních letech přišly o velkou část své akce. Vlivem různých bezpečnostních spolků tak byly leckteré reklamní spoty zakázány, protože prezentovaly rychlou nebo „nebezpečnou“ jízdu. Bývaly ale doby, kdy se sportovní auta mohla prezentovat tím, co umí nejlépe. Třeba klidně i rychlou jízdou v centru Prahy.

V archivech jsme totiž našli dnes už zapomenutý snímek The Run natočený v roce 2003 jako reklamní spot k tehdy nově uvedenému Nissanu 350Z. Natáčel se v centru Prahy, když zároveň vzdal čest legendárnímu krátkometrážnímu snímku C'était un rendez-vous.

Přesně po jeho vzoru je tak příběhem jízdy napříč volným centrem velkoměsta. Jen místo Ferrari je tu hlavní hvězdou kupé Nissanu. A Paříž nahradila Praha.

The Run režíroval John Bruno, který spolupracoval třeba na slavném Terminátorovi 2. Na natáčení zhruba sedmiminutového snímku bylo použito 14 kamer, které snímaly různé části trasy, stejně jako samotné auto. Specialitou přitom je, že během natáčení nebyly použity žádné speciální efekty.

Jezdec skutečně projel celou, zhruba devítikilometrovou trasu, a to jen jednou, přičemž jeho jízda je ve videu vyskládaná z jednotlivých natočených záběrů. S tím souvisí fakt, že centrum Prahy bylo kvůli natáčení z důvodu bezpečnosti uzavřeno a na práci filmového štábu dohlížela policie.

Výsledek opravdu stojí zato a po letech dokazuje, jak kdysi mohla vypadat parádní automobilová reklama.

Původní C'était un rendez-vous (v překladu „To bylo rande“) mimochodem vzniklo v roce 1976, kdy jej natočil režisér Claude Lelouch. Ukazuje jízdu napříč Paříží za brzkého rána, a to včetně cesty kolem nejslavnějších pařížských pamětihodností. Doprovodný zvuk pochází z dvanáctiválcového Ferrari 275 GTB, při samotném natáčení však byl využit osmiválcový sedan Mercedes-Benz 450 SEL 6.9.

Snímek se během let stal natolik populární, že The Run s Nissanem 350Z není jeho jedinou reinterpretací. Ford přímo ve spolupráci s Lelouchem natočil novou verzi na původní trase s Mustangem, v pořadu Grand Tour se zase objela podobně koncipovaná jízda s Bugatti Chiron napříč italským Turínem. V roce 2020 pak Lelouch ve spolupráci s Ferrari natočil remake, který se odehrává v Monaku. Za volant SF90 Stradale se tehdy usadil Charles Leclerc, monacký pilot F1 ze stáje Ferrari.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

25. 3. 2021 19:31
Ja ho videl
Ja jsem to auto v teto oranzove potkal v Praze na Strahove asi ctvrt roku pred jeho oficialni prezentaci. Byla nedele rano tak 5 hodin a zrovna jsem jel do Oxfordu :-!
Tenkrat moc moc pekne auto, jedinecny design na svou dobu. V te dobe se auta skutecne tajila az do jejich prezentace (dnes vite jak bude vypadat casto 2 roky predem).
Byl jsem velice prekvapeny, kdyz jsem se o ctvrt roku pozdeji dozvedel, ze je to Nissan. Cekal jsem ledacos, ale Nissan teda ne :-!
Avatar - curwasportiva
25. 3. 2021 07:41
Hrůza
Pořád jsem čekal co se stane a kromě jednoho chabého driftu, mě akorát bolí hlava a je mě na špatně. Po pár pivech bych se na to koukat fakt něchtěl... Režisér měl asi pocit že když bude třepat kamerou, tak to snad bude vypadat, že jede rychle a akčně... :no:

Jestli je nějaký průjezd městem legendární tak je to tento průlet Paříží z roku 1988, Le Prince Noir:
https://www.dailymotion.com/video/xm10dm
Avatar - Stejsn
25. 3. 2021 07:34
Já nevím,
asi jsem starej nebo co, ale ježdění v centru města rychlostí 120 a projíždění na červenou mi příjde spíš ubohý, než abych na tom cokoliv obdivoval. A to platí i pro ten francouzskej kus s ferrari.