Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle by dnes asi neprošlo. Podívejte se na staré reklamy, které zavánějí sexismem

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Pamatujete si, jak Audi na začátku srpna muselo stáhnout fotku s holčičkou, která měla před pusou banán? Některé lidi totiž pohoršila. A německá automobilka raději couvla a omluvila se.

Pro připomenutí: Audi na Twitteru zveřejnilo snímek modelu Audi RS 4 Avant s malou, stylově oblečenou holčičkou s banánem v ruce. Firma chtěla ukázat, že rychlý kombík je vhodný pro celou rodinu, takže jej napříč sociálními sítěmi prezentovala s jejími nejrůznějšími členy. 

Jenže jak už to dnes bývá, našla se řada "bojovníků", kteří Audi obvinili ze sexismu, to kvůli oblečení holčičky a banánu v její ruce, jiní si zase stěžovali, že kombinace dítěte s autem, které jede až 280 km/h, je prostě nesmyslná. 

Audi se jen pár hodin po zveřejnění reklamního obrázku, který označilo jako necitlivý, omluvilo. A smazalo jej.

Není to samozřejmě poprvé, co některá automobilka čelila obviněním ze sexismu. Loni v létě například úřady ve Velké Británii zakázaly reklamu Volkswagenu kvůli údajné genderové nevyváženosti, respektive šíření stereotypů. Britský úřad pro reklamní standardy (ASA) rozhodl o zákazu na základě tří stížností. Lidem vadilo, že zatímco muži jsou ve spotu vyobrazeni při dobrodružných činnostech, žena je prezentována „jen“ jako pečovatelka.

Nedávné příklady nás však inspirovaly k výletu do hlubší minulosti, do dob, kdy společnost obecně nebyla na podobné záležitosti tak citlivá, nebo kdy zadavatelé reklamy sexismus či genderové stereotypy prostě moc neřešily. Samozřejmě mezi takové patřili i výrobci a prodejci automobilů, nebo dodavatelé náhradních dílů.

Spoustu příkladů starých reklam, které by dnes z výše uvedených důvodů určitě neprošly, najdete v galerii. 

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
4. 9. 2020 23:06
O2 reklama...
....baba v neoprenu....s mobily to nemá společného nic, ale jako sexuální harašení by to prošlo.... :-!
Avatar - Sysoj Psojič
4. 9. 2020 17:39
Re: jiná doba
Já jsem často ve Finsku a ačkoliv mám tu zemi nejraději, tak tohle tam dotáhli k "dokonalosti"... Jejich ženy nejdou často rozeznat od mužů. Ti naopak často vypadají velmi pěstěně. Proti tomu je to u nás ještě fakt dobré :-)
4. 9. 2020 14:32
Re: jiná doba
No zrovna na těch plážích už to není jak bejvalo, těch odhalených je míň
4. 9. 2020 12:47
Re: jiná doba
Tohle je u nás hodně znatelný, už třeba v Bratislavě o sebe ženské daleko víc dbají, resp. dávají si větší práci s tím, v čem jdou mezi lidi... a neplatí to jenom na ulici, ale i v restauracích, klubech atd.
4. 9. 2020 10:01
Re: jiná doba
To je právě ten boj...včera na Chodově stojím před vchodem a koukám jak ty baby choděj děsně oblíkaný...vlastně prostě pohodlně. Už jim nejde o to, aby se líbily chlapům, už jim jde o to, aby to bylo pohodlný a ráno rychlý. Málo podpadků, málo utažených minisukní, málo účesů atd.

Vlastně to chápu...kor když na ně slintaj akorát nadrženci s mastnou hubou, lahváčem a Sportem pod paží.