Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Rozebrali jsme Škodu Rapid 1.0 TSI po 100.000 km. Jak dopadla?

Ondřej Lilling
Diskuze (53)

Od listopadu roku 2017 testujeme Škodu Rapid 1.0 TSI. Po osmnácti měsících a 100.000 ujetých kilometrech jsme ji celou rozebrali. Tady jsou výsledky...

V historii automobilismu asi nebylo kontroverznějších motorů, než jsou současné litrové přeplňované tříválce. Jeden takový jsme si přebrali do dlouhodobého testu v listopadu 2017. Se Škodou Rapid 1.0 TSI jsme však od začátku měli mnohem větší plány. Po najetí 100.000 kilometrů jsme auto kompletně rozebrali a detailně zanalyzovali všechny důležité komponenty.

Jaké jsou výsledky? Možná budete překvapeni, ale rapid obstál na jedničku. V autě nepraskla ani žárovka, možná i kvůli tomu, že hlavní světla byla xenonová a denní LED. Neplánovaně v servisu jsme byli šestkrát, dvakrát vlastní vinou - to když jsme prorazili gumu, v jednom případě to odnesl i disk. Trochu nás pozlobil systém nouzového volání e-Call, kvůli kterému jsme do servisu museli dvakrát. Pátou návštěvu si vyžádalo selhání spojky, šestou pak následné seřízení geometrie.

Nikdy jsme však nemuseli dolít ani deci oleje, skvělou kondici motoru ve finále potvrdila kompletní rozborka motoru. Ve videu Martin Vaculík kromě motoru zhodnotí také brzdy či přední ramena. Kompletní hodnocení pak najdete v aktuálním vydání časopisu Svět motorů, který je na stáncích od 17. června.

Ondřej Lilling
Diskuze (53)

Doporučujeme

22. 6. 2019 13:29
karbon v motoru
Možná právě proto, že jste jezdili s autem jako prasata, tak paradoxně v motoru nevzniklo více karbonu než je zdrávo. Myslím, že pokud by se jezdilo s autem normálně, toho karbonu by tam bylo podstatně víc. Mě by spíš zajímal nájezd 200tis.km. 100tis.km je hraniční, aby vše vypadalo, že je vlastně v pořádku. Myslím, že těch 200tis.km už dost vypovídá k tomu, jestli je auto schopno sloužit 300 400tis.km. Dnes auta najedou 100tis.km snadno, tak by ty testy mohli být posunuty na 200tis.km.
21. 6. 2019 12:59
Re: 100 000km za 18 měsíců
Studené starty si moderní auta sami počítají a dle toho zkracují interval výměny oleje.

Abys tomu rozuměl, palubní počítač si sám upraví interval a klidně tě na servis pošle po 15 tis. místo zde často vzpomínaných 30 tis. km.

Což bys věděl, pokud bys takové auto měl.
Avatar - bystron
20. 6. 2019 19:14
Re: Je to úchylná doba, když...
Mě zase zajímá kde se to zastaví, kde je to dno. 500ccm triturbo R2? Nebo 50 gramu CO2? Nebo chtějí motory zadusit úplně, protože někdo má patent na nějaké lepší baterky. Tak je šance že je všichni od něj budou brát? Motor TSI podle mě není dobrý asi žádný. Hodnoty které pan Martin naměřil na bloku jsou opravdu hezké, všechna čest. Ale myslím si, že to bude jen část pravdy. Po 150tkm začne "náhodou" vynechávat mazání, nebo neturbovat turbo nebo se ulomí ventil nebo já nevím co je nachystané. Takže ve výsledku se prezentují krásné hodnoty, které jsou možná opravdu pravda, ale běžný smrtelník si po ukončení záruky bude muset stejně koupit nové/další auto.
Avatar - bystron
20. 6. 2019 19:08
Re: 100000km
U vás pane StB by generálku hlavy musel dělat asi nějaký moc zkušený psychiatr. Starého psa stejně novým kouskům už nikdo nenaučí. Užijte si to, češi zaplatí za svou blbost při volbách a život půjde dál.
20. 6. 2019 12:06
Re: ....
To je ale tak nějak problém takřka všech benzínových motorů. Jedno jestli v autě nebo motocyklu. Bez rozdílu značky.
A stále platí že menší motor se ohřeje dřív než větší. Prostě proto že blok motoru je menší.