Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Volkswagen Up! – Projížďka po Římě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Volkswagen Up! se představuje v provozu v ulicích italské metropole.

Malý třídveřový hatchback Volkswagen Up! s karoserií dlouhou 3540 mm, širokou 1641 mm a vysokou 1478 mm charakterizují jednoduché křivky bez zbytečných extravagancí.

Podobným dojmem jako exteriér působí i interiér. Nabídne prostor pro čtyři cestující a nadstandardní zavazadlový prostor. Ten pojme v základní konfiguraci 215 litrů a po sklopení zadních sedadel až 951 litrů.

Malý Volkswagen má pod kapotou tříválec nové generace. Jeho zdvihový objem je 1 litr a na výběr budou dvě výkonové varianty: 44 a 55 kW. Obě verze budou standardně vybaveny pětistupňovou manuální převodovkou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
1. 11. 2011 09:41
Re: SPARTACU(P)S
No, já si myslím a je to dost zřejmé a fakta to dokazují jednoznačně, že například VW, Ford, GM, PSA i Renault vyvíjejí své vozy samy, popřípadě i v rámci vlastního koncernu. Není mi známo, že by třeba Polo bylo vyvíjeno jako dvojče Fiesty, nebo Astra by byla vyvíjena společně s Meganem. Tohle dělá z těch evropských značek pouze FIAT, protože už dlouho na samostatný vývoj nemá prostředky a možná ani kapacity. A tenhle stav trvá již déle, rozhodně více než deset let. FIAT nejen že pětistovku a Punto vyvíjel společně s konkurentem, ale vede i v převzatých a přeznačkovaných modelech - viz. např. Sedici, vyráběný u Suzuki v Maďarsku a s odbytem mnohem nižším než je SX4. Proto taky Bravo nebude mít nástupce, větší Alfa se pořád odkládá (aby se na ni zapomnělo...) a Lancie skončí jako evropská modifikace Chrysleru.

Up je vyjímečný tím, co je pro VW typické. VW nikdy nic nevymyslí, nikdy s ničím nepřijde jako první. Zato ale vše, co se ukáže jako perspektivní dokáže proti druhé generaci těch, co přišli s něčím jako první dotáhnout k dokonalosti a "dopiplat" tak, že se stane vždyvky minimálně jedním z lídrů....Golf je etalon, i kdyby se všichni ostatní uvztekali. Ale jsou i okrajové segmenty - viz třeba Eos. Francouzi přišli s CC modifikací, jenže ve druhé generaci přišel Eos a je jednoznačně nejlepším autem tohoto typu (dal jsme si tu práci a vyzkoušel jsme si to na vlastní kůži, jak to bylo možné) v tomhle maličkém segmentu - původní tvůrce Peugeot i Megane CC nechal (jejich souběžnou generaci) za sebou. Up je zajímavý třeba tím, že nabídne jak třídveřovou tak pětidveřovou karoserii oproti Fiatu, motory, které jsou pro daný model nejvíce odpovídající (na co silnější žrouty, s tímhle nikdo závodit nebude) a přesně ten mix vlastností, které se dneska vyžadují. Hysterické výlevy o plechu v kabině (designový záměr....), otvírání okna vpravo jsou jednom zástupné a podle "nekoho" opakované výtky, protože zcela zásadní bude vnitřní prostor, ergonomie (v pětistovce jsme jenom seděl a polohu za volantem jsm nenašel...) a úspornost. Nakonec verze na zemní plyn rovnou z výroby a příprava na zástavbu elektromotoru - kdo tohle má?

Co se týká Pandy, nehodnotím ji vůbec, protože fotek nakonec bylo málo a naživo je naživo. Zatímco v Upu jsem seděl před tuším čtyřmi roky ve Frankfurtu (koncept), tak Pandu znám jenom stávající a na rozdíl od své předchůdkyně, která mně fascinovala mně tahle až zas tak neuchvátila, ale uznávám, že podle toho, kolik jich jezdilo a jezdí a pro jaké účely (malý dříč, odolný ne zrovna laskavému zacházení) se používá to bylo asi poslední původnéí a dobré auto od Fiatu. A pokud se nová Panda povede (bude mít stejné vlastnosti a stejnou "láci", tak potom to bude poslední mohykán Fiatu......

Avatar - white label
31. 10. 2011 17:27
Re: Obhlídka domoviny
Tím spíš, že bezzubého, myslím spíš ze soucitu a obavy o jeho zdraví... ;-)
Avatar - Emel
31. 10. 2011 16:19
Re: SPARTACU(P)S
V dnešní době sdílení technologií je dost těžké říct, které auto někdo vyvinul "sám". Samozřejmě souhlasím s tím, že Panda je spíše facelift... ale technicky zastaralá není, srovnej třeba nabídku motorů s konkurencí... ve třídě mini je životnost modelu relativně dlouhá. Design je pro mě zklamáním.

Ohledně Up!... já žádnou komplexnost nevidím. Ok, budou dvě základní karosářské varianty... ale na druhou stranu pouze jeden motor (ve dvou variantách), dvě pětistupňové převodovky. Fajn, pro typického uživatele je to asi optimální konfigurace, ale že by to bylo na nějaké oslavné ódy...

Skoro mám pocit, že se tu otáčí karta třeba z kompaktů... kde Golf má 4x4, 2.0TSI, DSG... a mnozí namítají, že to typický kupec nepotřebuje. Sečteno a podtrženo, mám pocit, že VW v Itálii zase takový hit nebude.
31. 10. 2011 10:49
Re: SPARTACU(P)S
Já jsme koukal na té primě ještě jednou speciálně na ten report o Upu (bylo to hezký pokoukání - co mně ale dostalo je fakt, že na záběrech kolem bylo těch italskejch aut zatraceně málo. Místo aby to byla samá pětistovka, obě úžasné alfy, tak spíš německo-francouzsko-korejský mix, nechyběli Japonci (Yaris).....

Jinak si myslím, že VW vyjel s miniauty ve chvíli, kdy je více než zřejmé, že FIATu dochází dech a hlavně prachy na vývoj. Zcela souhlasím s tím, že Panda je zastaralá (je to víc facelift než třeba aktuální Golf nebo Passat), technika je stejná, ale zato design je co možná nejvíc "jiný", navíc není možné nepřipomenout jeho "sdílení" s brazilským Unem. A taky je třeba připomenout, že poslední auto, co FIAT jakž takž vyvinul sám bylo předchozí Punto a jakž takž poslední Croma. Přeceňovaná kyčoidní pětistovka je výsledkem spolupráce s Fordem (káčko) a poslední Punto s GM (Corsa). FIAT je údajně v zisku (pouze díky Chrysleru), ale na nějaký masovější a komplexnější vývoj už prostě nemá. No, a tak lze očekávat, že tuhle mezeru zaplní právě VW. Přichází včas, poučen úspěchy a neůspěchy těch druhých a hlavně s komplexním řešením. Co se týká představy FIATu pod VW - doufám, že toho se nedožiju, to ať jde celá italská produkce s výjimkou Ferrari do kytek......
30. 10. 2011 15:15
Re: Obhlídka domoviny
Ani bezzubého?