Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video z uzavřené zóny u Fukušimy ukazuje, kolik zajímavých aut majitelé opustili. Vozy čeká sešrotování

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V březnu uplyne už 12 let od havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima. S jejími následky se samozřejmě oblast potýká i v současnosti.

Připomeňme, že k havárii došlo 11. března roku 2011 následkem zatopení elektrárny ničivou vlnou tsunami, způsobenou mimořádně silným zemětřesením v oblasti Tóhoku. Při havárii podle dostupných informací došlo k poškození tří tlakových nádob reaktoru. Po obnažení paliva v reaktoru pak vznikal vodík, který byl následně příčinou tří mohutných explozí. Kvůli úniku a rozptýlení štěpných produktů muselo být z neobyvatelného okolí elektrárny evakuováno více než 150 tisíc obyvatel. A i když se od roku 2011 mnohé změnilo a někteří obyvatelé se do svých domovů mohli vrátit, v okolí elektrárny Fukušima I stále existuje uzavřená zóna.

Protože obyvatelé museli v době havárie oblast opustit co nejrychleji, byli nuceni na místě nechat část svého majetku, například automobily. Dnes se tak v oblasti nachází řada opuštěných vozidel všeho druhu.

Právě na auta v uzavřené zóně okolo Fukušimy se ve své zajímavé "reportáži" zaměřil Bob z YouTube kanálů Exploring the Unbeaten Path, jehož zálibou je prozkoumávání opuštěných míst.

Bob ve zhruba 16minutovém videu, které je opatřeno českými titulky, tvrdí, že spousta v zóně ponechaných vozidel už byla sešrotována a že ta dosud přežívající likvidace čeká. A vysvětluje, proč jsou dnes tyto automobily bezcenné.

Strojům pochopitelně dominují výrobky japonských značek, Bob však našel také auta z Evropy a Spojených států amerických. Objevil vozy obyčejné, užitkové, sportovní i luxusní. Za zmínku stojí například Porsche 911 generace 964, upravený Mercedes-Benz třídy S, který je dokonce odemčený, nebo zvláštní pohřebáky. Tým navštívil také bývalý autobazar nebo místo, na němž se vozy shromažďují před cestou k sešrotování. Je to vážně fascinující "dokument". Jen upozorňujeme, že pohled na některé kousky může způsobit bolesti u srdce...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme