Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku vzniká fascinující fotosbírka autovraků. Tvoří ji sedmnáctiletý majitel trabantu

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Martinovi není ještě ani osmnáct, dává dohromady dvě stará auta a v době covidové karantény si našel zajímavou kratochvíli. Fotí opuštěné vraky a na Instagramu tvoří unikátní sbírku.

Projekt s názvem @opustene.vraky existuje dva a půl roku, přesto už jej na Instagramu sleduje skoro 3800 fanoušků a další rychle přibývají. Autor Martin Nikl není profesionální fotograf, do zachycování automobilových vraků se pustil teprve v březnu 2020, přesto mají jeho snímky opuštěných vozů unikátní atmosféru. Vše paradoxně začalo „díky“ covidu.

„Tehdy jsem při jedné z mnoha procházek v době karantény objevil nedaleko naší chaty opuštěnou dřevěnou stavbu, u které stojí dlouhá léta vrak Wartburgu 353,“ popisuje Martin své začátky a auto, které najdete na titulní fotce jeho instagramového profilu. Nechtěl ale jen fotit, ke každému takovému úlovku jej zajímal i příběh, který za chátrajícím automobilem stojí. A nápad byl na světě.

„Když jsem se od místních dozvěděl osud toho auta a celého stavení, věděl jsem, že přesně něco takového bych rád předával divákům dál. Bez udání pozice, bez sdělování jmen, čistě příběhy a fotky vozů, ve kterých mají jejich majitelé často své vzpomínky, nebo jsou to nedokončená díla z minulosti,“ vysvětluje Martin.

Video se připravuje ...

Většinu fotografií na Opuštěných vracích zachytil sám autor, s vytvářením originální sbírky fotovraků však postupně začínají pomáhat i jeho fanoušci. „Mám velkou radost, kolik si má stránka za dva a půl roku našla fanoušků. Právě od nich často dostávám tipy na vraky a jejich majitele. Tipy dostávám i od svých známých, kteří na auto narazí třeba jen tak na cestách a pak mi o něm napíší,“ říká dále tvůrce obsahu, který fotí převážně na zrcadlovku, tu a tam do akce připojí i drona.

Stará auta však nejsou jen jeho fotokoníčkem, dvě taková má dokonce doma. A to ještě několik měsíců před tím, než vůbec bude moci usednout za volant. „Díky mému trabantu a maluchu, které dávám dohromady do svých osmnáctých narozenin, znám ve světě starých vozů spoustu nadšenců, také od nich občas přijde upozornění na zajímavý vrak,“ dodává mladý tvůrce.

Výsledky nevšední práce si můžete prohlédnout v přiložené galerii. A pokud vás tvorba alba plného autovraků zaujala, určitě Martinův profil začněte sledovat! Nejen kvůli fotkám, ale i překvapení, které tam odhalí v příštích dnech.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Doporučujeme

27. 4. 2023 15:33
Facebook?
Hele já jsem už asi 10 let členem stejné skupiny na Facebooku...akorát má přes 6000 sledujících a asi nemá kamarády novináře co? :no:
Neměl bych nic proti přiznanému článku na podporu Martinova snažení...
5. 2. 2023 11:51
Re: Martin, pošlite mi e-mail...
Zdravím, za poslání vraku (ideálně i kratšího příběhu) budu moc rád na adresu opustene.vraky@gmail.com :-). Moc děkuji
8. 12. 2022 09:28
Martin, pošlite mi e-mail...
a ja Vám pošlem vrak Avie ako lusk ;-)
Avatar - KANKUNEN
8. 12. 2022 09:08
Ono by neškodila výstava
německých aut z roku 1990. To porovnání Warťas x Mercedes a IFA x MAN. Zahnívající kapitalismus x pokrokový socialismus.