Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vietnamská automobilka VinFast postaví závod na elektromobily v USA

ČTK
Diskuze (4)

Vietnamská automobilka VinFast plánuje postavit továrnu na výrobu elektromobilů ve Spojených státech. Počáteční investice do závodu v Severní Karolíně má činit dvě miliardy USD (44 miliard Kč) a výroba má začít v červenci 2024.

Výrobní kapacita závodu bude 150.000 vozů ročně. Vznikne zde více než 7000 pracovních míst. VinFast plánuje v USA vyrábět hlavně sportovně užitkové modely VF9 a VF8. VinFast hodlá místo dále rozšiřovat a postavit zde na rozloze 800 hektarů velké výrobní centrum, kde bude vyrábět a montovat elektromobily a autobusy a vyrábět baterie pro elektromobily.

VinFast je první vietnamskou automobilovou značkou. Je součástí konglomerátu Vingroup. Zakladatelem a největším akcionářem je nejbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong. Automobilka má již pobočky v USA, Kanadě, Německu, Francii a Nizozemsku a v lednu oznámila, že plánuje výstavbu výrobního závodu v Německu, upozornila agentura DPA.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

1. 4. 2022 07:41
Re: Tak u jsme četli,
Ja by som hlavne chcel vidieť tú fabriku, kde Američania makajú a Vietnamci im rozkazujú...
1. 4. 2022 06:40
Tak u jsme četli,
že plánují i továrnu v Německu.
31. 3. 2022 14:58
Re: Asijský výrobce v USA
Videl jsem, je to paradni.
31. 3. 2022 14:10
Asijský výrobce v USA
Doporučuji zhlédnou film Americká fabrika - https://www.csfd.cz/…fabrika/prehled/ . Tady je k tomu článek na The guardian s názvem Recenze filmu "American Factory - střízlivý dokument Obamových" https://www.theguardian.com/…ry-by-the-obamas