Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, jak nasadit sněhové řetězy? Podívejte se na videonávod

David Bureš
Diskuze (5)
Zimní sezona je tady a s ním i častý sníh na silnicích. Víte, jak si případně poradit v podmínkách, při nichž je nutné nandat sněhové řetězy?

Sněhové řetězy jsou i pro mnohé zkušené řidiče noční můrou. Jejich nasazování není vůbec jednoduchá záležitost, a tak se velká část řidičů snaží obejít za nich, jen co to jde. Někdy ale na silnici zkrátka nastanou podmínky, kde je řetězy nutné nasadit, už jen kvůli tomu, že jsou na některých úsecích za souvislé vrstvy sněhu povinné. Víte, jak sněhové řetězy nandat?

Trénování dělá mistra a přesně to platí i pro nasazování sněhových řetězů, a tak vám rovnou doporučíme si celý proces vyzkoušet někdy nanečisto, hezky v teple a bezpečí, abyste pak zmrzlí ve sněhové závěji nemuseli narychlo řešit, jak na to.

Začněte tím, že si přečtete návod k obsluze zakoupených sněhových řetězů, který o jejich nandání poví nejvíce. Postup je sice v zásadě stejný pro všechny sněhové řetězy, přece jen se ale může některých systémů lehce lišit.

V každém případě nejprve rozmotejte řetěz a vodicí lanko (obruč) protáhněte pod nápravou za kolo. Řetězy samozřejmě nasazujte na hnací nápravu, obvykle jde tedy o přední kola. Pozor ale na to, že jste si řetězy koupili správné, jejich velikost není univerzální, ale přizpůsobená velikosti kol, a tak musíte zakoupit tu správnou velikost. Při této příležitosti je vhodné si pročíst i návod k obsluze vašeho vozidla. U některých aut je stanovena maximální tloušťka řetězu, který je možné použít, a to kvůli malému prostoru mezi pláštěm a tlumičem.

Jakmile už máme řetězy protažené za kolem, nastává ten nejobtížnější krok, při kterém se navíc nejvíce ušpiníte. Proto je vhodné s sebou v zimě vozit v autě nějaké pracovní rukavice, kdyby vám hrozilo, že řetězy budete nasazovat. Nebo alespoň hadr na utření rukou. Za kolem totiž musíte spojit obruče, které mají menší průměr než pneumatika. Saháte tak za špinavé kolo, kam navíc pořádně nevidíte.

Obruč se přitom nesmí dotýkat nápravy, tlumiče nebo brzdového kotouče. Toto vodicí lanko si sice při spojování můžete položit na kolo, poté je ale nutné jej dát za něj. Pokud tak neučiníte, mohou se vám řetězy po rozjezdu svléknout, podobně, jako se nám to napoprvé stalo v přiloženém videu.

Přetáhněte všechny prameny na venkovní stranu, zkontrolujte, zda nejsou překroucené a spojte kotvou levé prameny s pravými. Stejným způsobem stáhněte obě poloviny řetězu i dole. Snažte se přitom zasunout pramen co nejvíce pod kolo. Práce to není vůbec snadná a je přitom potřeba použít trochu síly. Gumový napínák následně připněte k vodícímu řetězu, a to co nejdále to půjde (nejlépe k protilehlému).

Jestliže máte hotovo a zdá se vám, že řetězy pevně drží, popojeďte několik desítek až stovek metrů a řetězy pro jistotu dotáhněte. Řešením je přitom zakoupení dražších systémů s automatickým dopínáním. Pokud zimní řetězy klepou do podběhů nebo se z kola sesouvají, je zle, řetězy jste nasadili špatně a musíte začít od znovu.

S nasazenými řetězy každopádně jezděte opatrně, a to maximálně rychlostí 50 km/h. Využívejte je přitom opravdu jen na souvislé vrstvě sněhu a ledu, na odhaleném asfaltu byste si je mohli nenávratně zničit. Na vybraných úsecích jsou dokonce povinné, takové silnice jsou vyznačeny speciální značkou (příkazová značka C 5a).

Tak hodně zdaru!

David Bureš
Diskuze (5)
1. 10. 2019 13:54
Nejlepší značka řetězů?
Poradíte jakou značku řetězů pořídit? Pewag nebo Thule? BMW řady 5, tedy těžší auto. Říká se, že na sněhu není tahle dvoukolka zrovna žádnej off road, tak raději přibalím na hory řetězy. Našel jsem nějaké tipy zde: https://www.rankito.cz/…-snehove-retezy/ tak možná se inspiruji.
14. 1. 2019 12:35
Re: Jak tedy?
No, ono je to hlavně podle typu řetězu a výrobce. Některý dává obruč zepředu a některý zezadu. Tady je podle mě hlavně chyba, že jak napíná řetěz a zahákne ho za článek, tak to protahuje na dvou místech a tak ho dostatečně nevypne.
12. 1. 2019 09:11
Ono těch chyb bude víc
První, že jste si ten návod možná prohlídli jen z velké dálky. Na druhém pokusu máte řetězy "naruby" ostrými konci směrem na gumu, to zaháknutí karabiny se musí dělat směrem zpět k tomu "samoutahovacímu plechu" (to je ten krok, který na videu není popsán) a hlavně důležité je podívat se na jakou velikost kol jsou řetězy určeny, protože když jsou malé či dost na hraně doporučeného rozsahu tak je nasadit a utáhnout správně dost náročný. O tom že prvním pokusu nebyl řetěz ani správně srovnán, ani utažen, ani karabina zaháknuta správným směrem asi nemusí být řeč.
Avatar - Stejsn
11. 1. 2019 21:20
Jak tedy?
Proč obruč za kolem strkáte po zemi a pak jí spojujete nahoře v podběhu, když na všech těch ilustračních fotkách to dělají opačně (obruč za kolo dávají shora)? Co je správně, nebo je to jedno? Ptám se ze zvědavosti, řetězy jsem nikdy nenasazoval.