Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vlajková loď Lincoln MKS: osmiválec nebude

Libor Zezulka
Diskuze (13)
Chystaná vlajková loď automobilky Lincoln sedan MKS se bude muset obejít bez koncernového zážehového osmiválce, který používá například Volvo XC90.

Lincoln původně plánoval osazení chystaného luxusního sedanu MKS, jehož studii představil na autosalonu v Detroitu letos v lednu, koncernovým osmiválcem vyvinutým ve spolupráci s Yamahou, jenž pohání například Volvo XC90 (velké SUV Volva jsme s tímto motorem testovali i na Auto.cz). Ford chtěl osmiválec vyrábět ve své továrně ve městě Lima ve státu Ohio, ale nakonec z toho zřejmě nic nebude.

Dodavatelé a další zdroje blízké automobilce americkému magazínu Autoweek potvrdily, že Ford změnil názor a vystačí si v modelu MKS s šestiválcem 3.5 litru. Nový pohled na složení motorové palety vlajkové lodi značky může mít na svědomí snaha o zrychlení restrukturalizace firmy a znovu dosažení zisku na trhu USA. Šestiválec s objemem 3.5 litru pohání například menší sedan Zephyr (MKZ) a Mercury Montego.

Aby obstál v boji s konkurenčními sedany osazenými většinou právě osmiválcovými zážehovými motory, bude muset Ford zvětšit pro účely limuzíny MKS šestiválci 3.5 litru výkon.

Libor Zezulka
Diskuze (13)