Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Po VW dostává umělou inteligenci ChatGPT i Škoda. V autech se objeví už letos

Lukáš Volšický
Diskuze (24)

Už letos německá značka Volkswagen uvede novou umělou inteligenci na základech populárního chatbota ChatGPT v nejmodernějších modelech. Rozšířenou virtuální asistentku už oznámila i česká Škodovka.

Aktualizováno 10. ledna 13:30: Inovativní umělá inteligence na základech populárního softwaru ChatGPT se už letos objeví i v nových škodovkách. Mladoboleslavská značka dnes oficiálně oznámila, že už letos uvede novou funkci Cerence Chat Pro v infotainmentech nejnovějších modelů  Škoda na platformách MEB GP a MQB EVO.

Hlasová asistentka Laura v nových modelech bude mít přístup k rozsáhlé databázi umělé inteligence. Může být například využita k ovládání infotainmentu, navigace a klimatizace a k zodpovídání otázek z oblasti všeobecných znalostí. Automobilka tak chce rozšířit uživatelské možnosti ovládání vozu při zachování maximální možné bezpečnosti. Ovládání nevyžaduje sundavání rukou z volantu, protože virtuální asistentka reaguje na povel „OK, Lauro“.

Nová umělá inteligence se už letos objeví v nejmodernějších modelech – ve vybraných verzích elektromobilu Škoda Enyaq, novém Kodiaqu, novém Superbu a modernizované Octavii, která se představí už brzy. Nová funkce infotainmentu ve škodovkách se v sériové výrobě objeví zhruba v polovině letošního roku.

Umělá inteligence se poprvé představila ve Volkswagenech

Umělá inteligence začíná vládnout dnešnímu světu. Nezpochybnitelných výhod nejmodernějších systémů už si začínají všímat i automobilky a uvádí umělé mozky ve svých nejnovějších infotainmentech. Německý Volkswagen spolu s první ochutnávkou nového modernizovaného Golfu odhalil, že jej vybaví novým multimediálním systémem vybaveným populárním softwarem ChatGPT.

Volkswagen využije osvědčenou technologii ChatGPT pro podporu hlasového asistenta v současných i připravovaných elektromobilech i automobilech s tradičnějšími spalovacími motory. Novinku automobilka zveřejnila s první ukázkou nového Golfu a uvedla, že digitálního pomocníka ukáže na technologickém veletrhu CES v americkém Las Vegas.

Nová AI značky se oficiálně jmenuje Cerence Chat Pro a automobilka Volkswagen ji vyvinula se svým technologickým partnerem, společností Cerence Inc. V Evropě se v produkčních modelech objeví nový hlasový asistent na základech umělé inteligence ChatGPT už od druhého čtvrtletí letošního roku a bude k dispozici v elektromobilech ID.3, ID.4, ID.5 a ID.7. Současně se objeví i v novém Passatu, Tiguanu a faceliftovaném Golfu.

Video se připravuje ...

Díky umělé inteligenci bude hlasový asistent sofistikovanější než kdy dříve a umožní vám ovládat multimediální systém, nastavovat klimatizaci nebo vám bude odpovídat na obecné otázky. Volkswagen k tomu dodává, že by nová funkce mohla obohatit i konverzace pasažérů na palubě. My doufáme, že ji inženýři značky vyladí natolik, že nebude nezdvořile skákat do řeči a vykřikovat.

Řidič nebo pasažéři budou novou umělou inteligenci aktivovat vyslovením „Hello IDA“ nebo stisknutím tlačítka na volantu. Volkswagen uvádí, že ChatGPT nebude mít přístup k údajům o vozidle a všechny otázky a odpovědi budou okamžitě smazány z paměti, aby byla zajištěna maximální možná ochrana osobních údajů.

My jsme zvědaví, jak nová umělá inteligence ve volkswagenech bude fungovat v praxi a určitě si na ni připravíme i zapeklité otázky, jestli nám na ně zvládne odpovědět: „Hello IDA! Hej Golfe, budeš se vyrábět i v deváté generaci?“

Lukáš Volšický
Diskuze (24)

Doporučujeme

Avatar - eLzyx
10. 1. 2024 23:41
Re: Marketing
ono to není špatný, když můžeš autu říci "naviguj mě do nejbližších otevřených stavebnin". Vůbec nemusíš vědět jméno stavebnin, v jakém městě, jakou mají otevíračku ...
Avatar - Ja Prvni 123
10. 1. 2024 20:07
I Skoda?!
To neni mozny.
To je SOKUJICI!!!
Avatar - Mokrous
10. 1. 2024 19:12
Re: Jupííííí
To si právě nejsem 100% jist, protože skuteční zločinci mají u nás ochranu a stále jezdí a běhají na svobodě.
10. 1. 2024 17:02
Re: Vyhrožuje mě terorem.
Redakce, opravdu vám nevadí až takto nenávistný obsah? Slušnému člověku je z toho špatně.
10. 1. 2024 16:47
Re: Vyhrožuje mě terorem.
Nahlášení příspěvku proběhlo v pořádku. Děkujeme.