Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen, emise a dieselgate v souvislostech. Všechna fakta pohromadě.

David Bureš
Diskuze (277)
Minulý týden se rozjela významná kauza s turbodiesely VW Group. Shrnuli jsme ta nejpodstatnější fakta tohoto skandálu.

Podvody koncernu Volkswagen Group v otázce měření emisí jsou klíčovým tématem posledních dnů, kterému se nevěnují jen automobilová média, ale i ta všeobecná. Téma zajímá i vás, čtenáře Auto.cz, a proto vám nabízíme přehled klíčových událostí, které se v kauze přezdívané Dieselgate zatím odehrály.

V tuto chvíli je jisté, že se případ bude vyvíjet i nadále, už nyní vám proto můžeme slíbit, že se jí budeme pečlivě věnovat i v následujících dnech.

Jak kauza Dieselgate začala?

Kauza později nazvaná Dieselgate odstartovala minulý týden, kdy americká Agentura pro ochranu životní prostředí (EPA) oznámila, že ve vozech koncernu Volkswagen Group objevila "zařízení," které dokáže ovlivnit množství vypouštěných emisí. Podvodný software umí rozpoznat testování auta na emise, během kterého vypouštěné škodlivé látky automaticky sníží. Naopak při běžné jízdě je u postižených aut množství těchto látek výrazně vyšší, než tvrdí hodnoty z normovaného měření.

Ve skutečnosti ale zúčastnění o problému věděli již rok. Testy vypouštěných emisí v reálném provozu už loni prováděla organizace International Council on Clean Transportation (ICCT) ve spolupráci s Univerzitou West Virginia, která tímto způsobem chtěla původně dokázat, že vznětové motory jsou skutečně ekologické. Výsledek ale autory výzkumu šokoval, protože byl opakem jejich předpokladů. Během jízdy v reálném provozu Volkswagen Jetta vypouštěl 15krát až 35krát více emisí oxidů dusíku, než tvrdily laboratorní testy. U Volkswagenu Passat byly vypouštěné emise NOX až dvacetkrát vyšší.

Rozdíl mezi laboratorním měřením a skutečným provozem by v Evropě nebyl takový problém, protože na starém kontinentu jsou laboratorně zjištěné hodnoty pouze splněním předepsané zkoušky. Nikde není řečeno, že normovaných čísel auto dosáhne i v reálném provozu – z toho důvodu mnohé automobilky u elektromobilů uvádějí „normovaný“ dojezd a „skutečný“ dojezd, který bývá výrazně menší. Proto také řidiči léta nadávají, že skutečná spotřeba nových aut neodpovídá udávaných číslům.

Naopak v USA to pro Volkswagen potíž je – technický parametr zde platí za vodítko, jemuž má auto odpovídat nejen na papíře, ale i v praxi. Právě z toho důvodu už mělo být v USA zahájeno vyšetřování Volkswagenu kvůli klamání spotřebitelů. Toto pojetí je také vysvětlením, proč třeba Hyundai a Kia musely loni finančně odškodnit své zákazníky za uvádění nereálných údajů o spotřebě jejich aut.

ICCT o výsledcích testu informoval Volkswagen, který na ně poměrně rychle zareagoval. V dotčených vozech v rámci svolávací akce upravil kalibraci zachytávačů oxidů dusíku a systému vstřikovačů močoviny. Letos v červnu ale Kalifornská rada pro ochranu ovzduší (CARB) v rámci ověřovacího testu zjistila, že změny nebyly vůbec účinné a že reálné emise NOX nadále překračují požadované limity.

CARB následně informovala agenturu EPA, která je v USA pověřena ochranou lidského zdraví a životního prostředí. Zářijové jednání agentury s představiteli Volkswagenu vyústilo k přiznání automobilky, že do softwaru svých aut nainstalovala algoritmus, který rozpozná měření emisí a podle toho množství vypouštěných škodlivých látek upraví. Právě toto překvapivé přiznání stálo za celým zveřejněním kauzy v médiích.

Důvod, proč se Volkswagen ke všemu přiznal a dobrovolně dal hlavu na špalek, není v tuto chvíli jasný. Jestliže se automobilka chtěla přiznáním vyhnout potížím se schválením modernějšího vznětového dvoulitru, moc se jí to nepovedlo. EPA totiž oznámila, že nedá osvědčení novému turbodieselu 2.0 TDI pro rok 2016 do té doby, než Volkswagen prokáže, že splňuje americké emisní normy.

Jaké jsou bezprostřední výsledky kauzy?

První dny po rozpoutání kauzy jsou pro Volkswagen (a hlavně jeho majitele) zatím hrozivé. Tržní hodnota firmy se od pátku kvůli pádu hodnoty akcií smrskla o 25 miliard eur (675 miliard korun). Zatímco v pátek cena akcií firmy činila 162 eur (cca 4.000 Kč), ve středu ráno to bylo jen 98 eur (asi 2.600 Kč) – poprvé od října 2011 se tak cena akcií propadla pod hranici 100 eur. Posléze sice cena akcií opět vzrostla nad 100 eur, stále je to ale výrazný propad. Někteří analytici dokonce odhadují, že cena akcií Volkswagenu ještě klesne, a tak je v tuto chvíli nedoporučují nakupovat.

Volkswagen již přiznal, že se kauza s podvodným softwarem týká jedenácti milionů automobilů. Ty spojuje fakt, že byly poháněny turbodiesely rodiny EA189 – jedná se o jednotky s marketingovým označením 1.6 TDI a 2.0 TDI splňující emisní normu Euro 5. Minimálně v USA budou muset být dotčené vozy svolány do servisů, aby jim byl přeinstalován podvodný software. Hledání řešení ale zřejmě potrvá, svolávací akce zřejmě proběhne až v příštím roce.

Nemusí ale skončit jen u čtyřválců. EPA již oznámila, že své vyšetřování rozšíří také na šestiválec 3.0 TDI používaný ve vozech značek Audi a Porsche. Agentura chce zjistit, zda i v nich není podvodný software.

Volkswagen také může očekávat propad prodejů, vždyť jeho image je nyní pošramocena, za což se omluvil teď již bývalý šéf koncernu Martin Winterkorn. Ten v oficiálním prohlášení slíbil rychlou a transparentní nápravu. Na řešení problémů, případně uhrazení pokuty, už Volkswagen vyčlenil 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč) ze svých rezerv.

Automobilce totiž hrozí opravdu astronomická pokuta. Za každý automobil s podvodným softwarem by výrobce mohl zaplatit pokutu 37.000 dolarů. Jelikož je dotyčný software podle všeho ve zhruba 500.000 autech, může se celková pokuta vyšplhat nad hranici 18 miliard dolarů, tedy více než 430 miliard korun! Na Volkswagen již bylo podáno trestní oznámení, a to nejen v USA, ale i v domovském Německu.

Po rozpoutání skandálu jistě nemají členové vedení Volkswagenu klidné spaní. Nejčastěji se spekulovalo o odchodu Winterkorna z funkce šéfa VW Group, k čemuž nakonec skutečně došlo. „Jako generální ředitel přebírám zodpovědnost za nesrovnalosti, které byly nalezeny v dieselových motorech, a proto jsem požádal dozorčí radu, aby se dohodla na ukončení mé funkce generálního ředitele VW Group,“ uvedl 68letý manažer.

Winterkorn se vzdal své pozice jen den poté, co mluvčí automobilky označil zprávy o chystaném odchodu Winterkorna z funkce za nesmysl. Winterkornovým nástupcem by se podle některých zpráv mohl stát dosavadní generální ředitel Porsche Matthias Müller, případně předseda představenstva Audi Rupert Stadler.

Konec Winterkorna ve funkci s ohledem na velikost skandálu nebyl až tak překvapivý, každopádně je to hořká tečka za jeho působením ve Volkswagenu – vždyť ještě nedávno slavil vítězství v mocenském boji s Ferdinandem Piëchem, po kterém mu dozorčí rada firmy navrhla prodloužit jeho kontrakt. Winterkon ale nemusí být jediný, kdo padne – šušká se také o konci Ulricha Hackenberga nebo Heinze Jakoba Neußera, kteří měli v minulých letech na starosti vývoj motorů.

Kauza navíc může být potíží i pro ostatní automobilky, které se snaží propagovat vznětové motory. Zájem o tyto jednotky může klesnout, a to nejen v USA, kde už nyní nejsou zrovna populární. Zákazníci se jednoduše budou bát, že i turbodiesely ostatních výrobců nejsou tak ekologické, jak výrobci slibují.

Je Dieselgate problém i pro českého řidiče?

Dieselgate se jistě dotkne i českých řidičů – vznětové motory dotčené rodiny EA189 se prodávaly i na českém trhu – v tuto chvíli však není jasné, co konkrétně mají domácí motoristé čekat. Oslovení zástupci značek Škoda a Volkswagen se vyjádřili v tom smyslu, že se situace v tuto chvíli řeší na koncernové úrovni, a to především možnosti úprav „postižených“ automobilů.

K odstranění podvodného softwaru zřejmě dojde v rámci svolávací akce. Počet svolávaných aut nebo datum zahájení svolávací akce ale zatím nejsou známy.

V rámci svolávací akce zřejmě bude přehrána řídicí jednotka motoru, což je vcelku běžný postup, ke kterému v servisu často dochází i bez vědomí zákazníka. Podle dotázaných specialistů se majitelé nemusejí bát, že by jejich automobily fungovaly jinak než dosud.

„Medializovaná nelegální softwarová úprava řídící jednotky motoru se aktivovala pouze při procesu, při němž se měří emise. To znamená třikrát za sebou a v rychlém sledu plné sešlápnutí pedálu akcelerace, při němž navíc motor pracuje bez zátěže,“ říká k problematice Petr Petřík, uznávaný nezávislý specialista na servis vozů koncernu Volkswagen v Praze. Při běžném užívání zmíněná úprava softwaru nikterak chování motoru neovlivní.

Modernějších jednotek splňujících Euro 6 se kauza netýká. Volkswagen v oficiálním prohlášení zdůrazňuje, že tyto motory nabízené v Evropské unii jsou v souladu s právními požadavky a ekologickými normami. Jejich software podle automobilky nemá vliv na jízdní vlastnosti, spotřebu paliva nebo vypouštěné emise.

Objevily se také zprávy, že přehrání softwaru může způsobit zvýšení spotřeby paliva a naopak snížit výkon motoru. To se opravdu stát může, v tuto chvíli však jde o čirou spekulaci.

Je v tom Volkswagen sám?

Podle mnohých názorů Volkswagen rozhodně není jediným výrobcem, který při měření emisí podváděl. Upravit software auta tak, aby poznalo měření na emise, totiž není nijak složité. „Pokud se vůz od nastartování motoru a řekněme při teplotě kolem dvaceti stupňů v přesném okamžiku rozjede na stanovenou rychlost a zároveň přitom nikdo nepohne volantem o více než jeden stupeň, software má jasno. Při měření na válcích se totiž vozidlo stranově nepohybuje, jede jen rovně,“ vysvětluje specialista na diagnostiku emisí Libor Fleischhans, jak elektronika auta pozná, že mu jsou právě měřeny emise.

Odhalení Volkswagenu tak může odstartovat lavinovitý efekt, který postupně odkryje i „cinknutá“ měření emisí dalších automobilek. Ostatně EPA již dala najevo, že hodlá vyšetřit také vznětové agregáty ostatních automobilek.

Na druhou stranu je v této souvislosti potřeba zmínit, že organizace ICCT během svých testů neměřila emise jen modelům značky Volkswagen (jmenovitě Passat a Jetta), ale také BMW X5. Mnichovské SUV zkouškami prošlo, naměřené emise odpovídaly normám, pouze na venkovských kopcovitých silnicích byly vyšší.

Jak se kauza může vyvinout?

V tuto chvíli se Dieselgate týká především amerického trhu, také další úřady ale již daly najevo, že emise turbodieselů VW Group prozkoumají. Vždyť sama automobilka přiznala, že auta s dotčeným softwarem neprodávala jen v USA, ale také v ostatních státech. Záležitostí se chtějí zabývat ve Švýcarsku, Austrálii i v Evropské unii. Situaci ostatně sleduje také české ministerstvo dopravy. Celá kauza tak může ještě výrazně nabobtnat.

V dlouhodobějším horizontu může celá záležitost znamenat nějakou úpravu emisních norem, zvlášť pokud vyjde najevo, že Volkswagen není jediný, kdo v měření emisí podváděl. V takovém případě bychom se mohli konečně dočkat udávaných hodnot, které nejsou jen výsledkem laboratorního měření, ale skutečným odrazem jízdy v reálném provozu.

O novém měření se již mluví, jeho příchod by kauza Dieselgate mohla urychlit. Součástí přepracovaného měření emisí by se tak již brzy mohly stát jízdy v reálném prostředí. V reálu naměřená data by se podle těchto plánů nesměla výrazně lišit od těch zjištěných v laboratoři.

Kauza by nicméně mohla ovlivnit samotnou budoucnost vznětových motorů. Už v souvislosti s emisní normou Euro 6 se spekulovalo o jejich konci – právě kvůli přísnosti nových pravidel měření emisí. Nejmenovaný produktový manažer Mercedesu už dokonce prohlásil, že naftové motory budou v následujících letech postupně vytlačeny hybridy. Vývoj turbodieselů je kvůli přísnějším normám finančně náročný, a tak se přestává vyplácet. Dražší začíná být i jejich provoz, a tak už se přestávají vyplácet i zákazníkům.

Dieselgate by ale mohl mít vliv i na chystaný vstup VW Group do Formule 1. Pokud by koncern musel platit vysokou pokutu za klamání spotřebitelů, musel by šetřit, přičemž právě aktivity v motoristickém sportu by mohly být kvůli tomu utlumeny. Ještě před pár dny se přitom spekulovalo, že automobilka již brzy koupí stáj Red Bull Racing a bude v F1 závodit s logy Audi.

David Bureš
Diskuze (277)
Avatar - Hammunasakra
29. 9. 2015 09:32
Re: Trapné
Kombinace tvrdšího kapitalismu než všude jinde řízenyho komunistickou stranou je náhodou funkčně zajímavá >:D
Avatar - Barrichello
29. 9. 2015 09:03
Re: Trapné
Kuba přechází na model Čína, jediná možná verze pro ně. Živí je cestovní ruch a potravinářský průmysl a služby, víceméně.

To je 65-70% toho z čeho žijí.
Avatar - Hammunasakra
28. 9. 2015 22:34
Re: Trapné
I v Číně byl jinej komunismus než u nás. Popravdě i v Rusku byl trochu jinej. Furt je to ale komunismus se svejma základníma znakama

Kuba to už pomalu balí, Vietnam dokonce rychle :-)
V Číně socialismus neni ale nesrovnatelně tvrdší kapitalismus než v celý Evropě. Sice pod vládou jedný strany ale proti nim tu žijeme vpodstatě v socialismu >:D
Avatar - Hammunasakra
28. 9. 2015 22:32
Re: Trapné
Ne bohužel nepoplet. Po uvolnění v průběhu 60. let se po dlouhý době po 2 SV trochu začali lidi dostávat ven a srovnání se západní evropou pro nás vycházelo už tehdy hodně hodně smutně. V 70. letech se situace samozřejmě dál zhoršovala

S těma japoncema máš pravdu. Jak se cejtíš kam od tý doby došli oni a kam my?

To samý máme s číňanama. Oni měli eště debilnější verzi vlády komančů a startovali zhruba ve stejnou dobu jako my. Musim souhlasit s názorem že my sme těch 25 let svobody hodně promarnili
Bohužel i s přeměnou důchodovýho systému. Z toho bude eště pěknej průser

Tohle sem slyšel a je to možný, bohužel po ´89 to evidentně neporakčovalo v míře o jaký se mluví v těhle bájích

Avatar - Barrichello
28. 9. 2015 18:32
Re: Trapné
Nevím co nechápali v roce 1960 lidi co se dostali ven, když ještě někdy v letech 1958-1963 se u nás učili japonci, jak se dělaj motorky, šicí stroje, taklcovské stavy atd.

Sis trochu popletl dobu, ty co nechápali pri návštěvě západau se vyskytovali tak v období 1970-1989.

To nebylo o tom, že ty lidi ve vedení podniků byli úplně blbí, ale že byli líní, báli se o koryto a jeli radši na jistotu.

Východní blok uměl udělat skvbělé prototypy všeho možné, ovšem tak 60% z nich se nedostalo do sériové výroby.
proč, to je debata na dlouho.