Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Multivan 2.0 TDI 4Motion – Multifunkční nostalgie

Ondřej Mára
Diskuze (40)

Pokud hledáte dodávku, která zastane roli rodinného vozu, pracanta i cestovatelského speciálu, pak se jistě dříve nebo později dostanete k Volkswagenu Multivan.

Design, interiér



Užitkáč od Volkswagenu nedávno prošel modernizací na verzi T6.1, ta však ještě není na trhu a tak se mi do rukou dostala ještě starší varianta T6, která ale i přes své stáří stále nadělá spoustu parády.

Design, interiér

A tím nemyslím jen jeho praktickou stránku, ale i estetickou. Člověk je totiž zvyklý, že se za ním lidé otáčejí a ukazují si na jeho auto v momentě, kdy sedí v novém sporťáku, velkém SUV nebo tichém a futuristicky vyhlížejícím elektromobilu. Samotného mě ale překvapilo, kolik lidí soustředilo své pohledy na testovaný Multivan, kterému to opravdu slušelo.

Pokud se podíváte na fotky vozu v galerii, pravděpodobně si všimnete řady chromových doplňků, retro-stylizovaných kol, nevšední dvoubarevné kombinace a také několika plaket Bulli. Ty odkazují na speciální edici k oslavám 70 let od představení prvního užitkového vozu z řady T, který byl v Německu označován jako Bus, Lastwagen und Lieferwagen – tedy zkráceně Bulli.

Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion

V našem případě se však nejedná o žádnou speciální edici, ale o „akční“ Multivan HighLine v kombinaci s dvoulitrovým motorem TDI, sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG a pohonem všech kol 4Motion, který splňuje emisní normu Euro 6C. Ten je již v základu poměrně bohatě vybaven a nechybí mu třeba Paket Chrom, který byl součástí limitované edice Bulli. V našem případě však jinou identitu umocňuje i příplatkový Paket Bulli II, metalický lak v kombinaci Bílá Candy/žlutá Kurkuma a vynechat nesmíme ani osmnáctipalcová bílá kola z lehkých slitin. Pokud bychom si těchto pár věcí odmysleli, pravděpodobně by Multivn splynul s davem. Po skutečně decentní úpravě se však stává autem, které přitahuje pohledy. A upřímně řečeno, jakkoliv nejsem příliš velký fanda dodávek, i mně se na něj dívalo velice příjemně.

Funkčnost vítězí nad elegancí

Jakmile ale otevřete dveře a naskočíte dovnitř, kouzelný retro-dojem je fuč. Na rozdíl Multivanu T6.1 sice předfaceliftová varianta T6 nenabídne digitální kokpit a velký moderní infotainment, rozhodně však nebudete trpět jakoukoliv zastaralostí, a to čehokoliv. Příplatkový kůží obšitý volant nabízel příjemné držení, ergonomicky rozvržené ovládání a na jeho zadní straně nechyběla ani pádla řazení. Obrazovka infotainmentu sice nepatří k největším, svou rychlostí a plynulostí se však stále nemá za co stydět. Ve středové části pak ještě zaujmou tlačítka pro elektrické otevírání zadních dveří, volič adaptivního podvozku DCC a také několik šikovně maskovaných úložných míst, která poskytnou dostatek místa pro pití, doklady, peněženku a vše, co na cestách budete potřebovat.

Většina zájemců o Multivan si ho však nejspíš koupí kvůli prostoru, kterého je hlavně vzadu skutečně víc než dost. V našem případě se jednalo o dvě samostatná křesla, za nimiž byla třímístná lavice. Vše je umístěno ve třech párech kolejnic, umožňujích bohatou variabilitu prostoru. Když jsem se ale pokusil jedno z křesel vyjmout, docela rychle mi došlo, že to není práce vhodná do malých garáží a pro drobnější postavy. Demontáž zadní třímístné lavice je pak prací alespoň pro dvě osoby, ty se u toho ale ještě zapotí. Ostatně i sama manipulace s lavicí - myšleno posunování a sklápění opěradla, vyžaduje trochu té hrubé síly.

Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion

Motor, jízdní vlastnosti


Do křižovatek přískokem

Vznětový dvoulitrový čtyřválec pod kapotou byl u generace T6 dlouho naladěn na 150 kW (204 k) a splňoval Euro 6. Na podzim 2018 však vstoupila v platnost přísnější emisní norma Euro 6C, kvůli níž spadl výkon motoru na 146 kW (199 koní). A zatímco číselný „propad“ je minimální, chování motoru, respektive celé pohonné soustavy, celkem utrpělo. A to ve dvou oblastech.

Tou první byly rozjezdy, kdy se projevila dost nepříjemná prodleva s následnou prudkou akcelerací. Po sešlápnutí plynového pedálu člověk cítí, že se pod kapotou něco začíná dít. Místo pozvolného rozjezdu se však chvíli neděje vůbec nic a poté se vůz prudce rozjede. To je samozřejmě dost nepříjemné, ošemetné a vlastně i nebezpečné. Například na křižovatkách, kde jsem se potřeboval dostat do úzké mezery, jsem si nejednou užil pár celkem horkých chvilek. Moc příjemné však nebylo ani popojíždění v kolonách, kdy auto spíše poskakovalo. Pokud se ale vůz pohyboval, byť jen minimální rychlostí, většina problémů s rozjezdy zmizela.

Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion

Další nepříjemností, která se však poslední dobou objevuje u více aut, bylo nesmyslné a až absurdní podtáčení motoru. Automatická převodovka totiž klidně nechávala motor spadnout až na úroveň 1100 ot./min., kdy už do kabiny začínaly pronikat nepříjemné zvuky a vibrace. Tato situace se s  oblibou vyskytovala při rychlosti okolo 70 km/h, která je často předepsána třeba v pražských tunelech. Nejsnazší pomocí se tak nakonec stalo ťuknutí do pádla pod volantem, které převodovce alespoň dočasně domluvilo. V opačném případě totiž byla schopná motor podtáčet až otravně dlouho.

Oněch 199 koní nemělo s 2482 kilogramů vážící dodávkou nejmenší potíže, na dálnici se dá s klidem udržovat svižnější tempo a na okreskách vás nerozhodí ani nějaké to předjíždění. Průměrná spotřeba by se sice podle Volkswagenu měla pohybovat v rozmezí 8,3 až 8,6 l/100 km, v praxi však počítejte minimálně s litrem navíc. Vše se samozřejmě odvíjí od stylu jízdy, kdy na dálnici nebyl problém jet i za devět. Naopak při městském popojíždění a hodně dynamické jízda za městem se spotřeba vychýlila spíš k jedenácti.

Překvapivě komfortní, snadno zaparkovatelný

Znovu mě pak překvapilo, jak příjemně se dá s Multivanem cestovat. Pravda, v našem kousku byl i příplatkový adaptivní podvozek DCC, který byl takřka neustále nastaven na komfort, na pár desítkách kilometrů zachovalých dálnic se však ke slovu dostal i režim sportovní, s nímž bylo hltání dálničních kilometrů velice příjemné – až návykové. Člověk sice cítí větší aerodynamický odpor i vyšší citlivost na boční vítr, největší rozdíl oproti klasickému osobnímu vozu mě však dostihl až na dálničních sjezdech a při průjezdech ostřejších zatáček, kde člověku teprve znovu dojde, v jakém autě vlastně sedí. Jakmile se ale přizpůsobíte nižší nájezdové rychlosti a zvyknete si na riziko větších náklonů, je jízda téměř bez výhrad.

Příjemným překvapením však byla i manévrovatelnost s autem a dobrý výhled. Pravdou sice je, že na několik prvních výjezdů z našich garáží jsem si musel couvnout, zvyknout si na delší rozvor Multivanu však netrvalo zas tak dlouho. Navíc mě celkem příjemně překvapil i poloměr otáčení a možnost sledovat úhel natočení předních kol prakticky z okna řidiče – a to bez žádných cirkusových kousků. Dlouho jsem si ale nemohl zvyknout na krátký čumák a přední převis, kdy jsem na parkovištích zůstával stát možná až zbytečně daleko od ostatních. Chválu však zaslouží i příjemná pozice za volantem a skvělý výhled nejen dopředu, ale i do stran. Couvání bez kamery si ale upřímně nedovedu moc představit.

Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion Volkswagen Multivan 2.0 TDi 4Motion

Závěr


Závěr

Celkově vzato je Multivan skvělým společníkem, který nabízí až neuvěřitelně široké možnosti využití. Ráno můžete odvézt děti do školky, přes poledne auto poslouží jako kompaktní stěhovák pro kdejakého živnostníka, večer si můžete pohodlně zajet na večeři do lepší restaurace a přes víkend klidně vypravit kempovat. Ostatně v nabídce originálního příslušenství nabízí Volkswagen i skládací matraci, díky níž můžete interiér Multivanu přeměnit na malý stan s nebývalým komfortem. S Multivanem si zkrátka každý přijde na své. A kdyby mě tolik neštvaly jeho uskákané rozjezdy, snad bych mu ani neměl co vytknout.

A na kolik tahle sranda vyjde? Základní provedení VW Multivanu HighLine 2.0 TDI 4MOT DSG EU6c standardně začíná na částce 1.795.396 Kč včetně DPH, my jsme ale do testu dostali akční model, který začíná na částce 1.426.923 Kč včetně DPH. A i když je Multivan HighLine již v základu poměrně bohatě vybaven, polepšili jsme si ještě o adaptivní podvozek DCC (29.558 Kč), navigaci „Discover Media Plus“ (50.347 Kč), vodní přídavné topení s dálkovým ovládáním (39.031 Kč), boční a hlavové airbagy vpředu a vzadu (13.875 Kč) a spoustu dalších drobností, které vyhnaly cenu na konečných 1.834.724 Kč. Ale jak se říká, žádná sranda není zadarmo. A s Multivanem si nějakou srandu vymyslí a užije nejspíš každý. A je jedno, jestli jste rybář, milovník kempování, cyklista, sportovec, cestovatel, podnikatel nebo jen hlava početné rodiny.

Nejlevnější verze modelu 837.372 Kč (Akční Multivan Trendline 2.0 TDI EU6c/75 kW)
Základ s testovaným motorem 1.177.037 Kč (Akční Multivan Comfortline 2.0 TDI DSG EU6c/146 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 1.426.923 Kč (Akční Multivan Highline 2.0 TDI 4MOT DSG EU6c/146 kW)
Testovaný vůz s výbavou 1.834.724 Kč (Akční Multivan Highline 2.0 TDI 4MOT DSG EU6c/146 kW)

Plusy

  • Prostornost
  • Univerzálnost
  • Jízdní vlastnosti
  • Bohatá výbava
  • Uživatelská přívětivost

Minusy

  • Uskákané rozjezdy
  • Zbytečné podtáčení motoru
  • Vyšší cena
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (40)

Doporučujeme

Volkswagen Multivan 2.0 TDI 4Motion EU6c
Cena základní sestavy 1 426 923 Kč
Výbava základní sestavy 12 V zásuvka v kabině řidiče, 17" kola z lehkých slitin "Cascavel", 17" podvozek a 17" brzdy, 2 funkční klíče, 2 otočná sedadla v 1. řadě sedadel, 2. řada sedadel v prostoru, 6 airbagů v prostoru řidiče, 6 reproduktorů, Alarm s ostrahou vnitřního prostoru, Asistent pro rozjezd do kopce, Asistent rozpoznání únavy, Automatický spínač denního svícení, Bederní opěrky předních sedadel, Boční obložení Highline, Boční posuvné dveře vlevo, Boční posuvné dveře vlevo, Boční posuvné dveře vpravo, Body pro uchycení střešního nosiče, Celková hmotnost vozidla 3,080 kg, Centrální zamykání s dálkovým ovládáním, Dekorační lišty interiéru "Stuctural X", Dešťový senzor - vnitřní zpětné zrcátko, Dětská pojistka pro posuvné dveře, Dynamický podvozek, Elektrické ovládání levých bočních, Elektrické ovládání oken řidiče, Elektrické ovládání pravých bočních, Elektricky nastavitelná a vyhřívaná, Elektronický imobilizér, Emisní norma EURO 6d-Temp, Ergonomické hlavové opěrky "Whiplash", ESP včetně brzdového asistentu, asistent, Halogenové přední světlomety H7, Indikátor stavu kapaliny, Isofix a Top Tether na sedadlech, Klimatizace "Climatronic", Koberečky v kabině řidiče, Komfortní osvětlení v prostoru pro, Komfotní obložení stropu v kabině, Kontrola poklesu tlaku vzduchu v, Kontrola zapnutí bezpečnostního pásu, Kryt nákladové hrany z leštěného hliníku, Kryt zavazadlového prostoru, Kryty vnějších zpětných zrcátek, Kryty vnějších zpětných zrcátek, Loketní opěrky pro řidiče i spolujezdce, Mlhové světlomety se statickým, Možnost deaktivace ASR, Mřížka chladiče, Mřížka chladiče, Multifunkční kožený volant, Multifunkční stolek, Multifunkční ukazatel "Premium", Multikolizní brzda, Nárazník vozu lakovaný v barvě vozu, Nářadí a zvedák, Nasávání čistého vzduchu, Nástupní madlo na straně řidiče i, Nástupní schůdek - osvětlený "HIGHLINE", Nekuřácké provedení - bez popelníku, Odkládací chlazená přihrádka s krytem, Odkládací kapsa pod přihrádkou u, Odpadkový koš ve dveřích řidiče, Paket "CHROM":, Paket "Světla a výhled", Palivová nádrž 70 l (diesel), Pevná okna v prostoru pro cestující, Pevná okna v prostoru pro cestující, Plnohodnotné rezervní kolo z lehkých, Pneumatiky 235/55 R17 103 H rf, Podlaha s kobercovou krytinou v kabině, Podlaha s kobercovou krytinou v prostoru, Potahy sedadel "Alcantara", Prodloužená záruka výrobce 2+2 /200 000:, Přihřívač motoru, Přístrojová deska komfortní:, Rádio "Composition Colour", Servodovírání zadních výklopných dveří, Servotronic:, Sluneční clony na bočních oknech v, Start-Stop:, Stěrač s cyklovačem, dešťový snímač, Tažné oko vpředu a vzadu, Telefonní rozhraní Bluetooth, Tempomat, Tepelně izolující přední sklo, Úchytná oka v podlaze, USB rozhraní kompatibilní i s, Vnější zpětné zrcátko levé:, Vnější zpětné zrcátko pravé:, Vnitřní ochrana nákladové hrany nerezová, Vnitřní zpětné zrcátko, zaclonitelné, Vodicí lišty, Vyhřívaná sedadla řidiče a spolujezdce, Výklopná přihrádka pod řadicí pákou, Výškově a sklonově nastavitelný, Výškově nastavitelná sedadla, Zadní stěrač s vyhříváním, Zadní výklopné dveře prosklené, Zatmavená skla v prostoru pro cestující, Zatmavená skla v prostoru pro cestující, Zesílená houkačka Kč
Cena testované sestavy 1 834 724 Kč
Výbava testované sestavy "Side Assist", 18" kola z lehkých slitin Disc bílá, 3 plastové šuplíky pod trojlavicí, Adaptivní podvozek DCC, Bez označení typu vozu a motoru, Bezpečnostní šrouby proti odcizení, Boční a hlavové airbagy vpředu a vzadu, Front Assist a adaptivní tempomat, ACC, LED diodové světlomety vpředu i vzadu, Light Assist, Navigace "Discover Media Plus", Obě přední sedadla elektricky nastav., Ostřikovače světlometů pro LED, Paket Bulli II, Palivová nádrž 80 l (diesel), Parkpilot vpředu a vzadu + zpětná kamera, Pneumatiky 255/45 R18 103H xl, Posuvné okno vpředu vlevo, pevné okno, Posuvné okno vpředu vpravo, pevné okno, Potahy sedadel "Alcantara", Sportovní multifunkční volant s pádly, Tažné zařízení odnímatelné, uzamykatelné, Telefonní rozhraní "Comfort" Bluetooth, Vnější zpětná zrcátka, Vodní přídavné topení s dálkovým ovl., Vůz určený k podstatné úpravě, Zadní výkl. dveře elektricky ovládané: Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1986
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 146 / 3800
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 450 / 1400 - 2400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 197
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.4 / 7.1 / 8.3
Emise CO2: 217
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2482 / 598
Rozměr pneu: 255/45 R18
Volkswagen Multivan 2.0 TDI 4Motion  EU6c
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4904
b) šířka (mm): 1904
c) výška (mm): 1970
d) rozvor (mm): 3000
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 560 / 1450
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 970
k) šířka vpředu (mm): 1625
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 580
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
12. 7. 2019 11:20
Re: Ale jo
cena dobrá, auto už míň. I když je to maxi jezevčík (což se dost projevuje na estetice auta), tak to prostorově, výkonově a vůbec tak nějak celkem ztácí. Ale chápu že za mega takový mulťák není a ze svého se prachy navíc vytahují hůř.
Avatar - simon_sez
11. 7. 2019 22:01
Re: Také slabšie MPV ... ale hlavne predražené.
Hej, zvláštne. A vzadu ma 3... Škoda no, mne sa paci aj Transporter, ale manželka nechce jazdiť v dodávke...
Avatar - simon_sez
11. 7. 2019 21:57
Re: Také slabšie MPV ... ale hlavne predražené.
Ja tam vidím 2+2+3. A takto to majú asi vsetky :'-(
10. 7. 2019 10:39
Re: Také slabšie MPV ... ale hlavne predražené.
Sedm sedaček není jako 7 sedaček, nemluvě o nd, servisu atd...
10. 7. 2019 08:10
Re: Také slabšie MPV ... ale hlavne predražené.
A čo taký Ssangyong? https://www.carmudi.com.ph/…us_gallery/5.jpg