Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen prý uvažuje o výstavbě továrny v Polsku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Automobilka Volkswagen údajně plánuje výstavbu nové továrny v Polsku, konečné rozhodnutí ale ještě neučinila.

Podle dostupných informací by projekt vyžadoval investici kolem jedné miliardy eur, což v přepočtu znamená sumu přes 27 miliard korun, a vytvořil by 3000 pracovních míst. Továrnu Volkswagenu v Polsku by měly opouštět velké dodávkové vozy Crafter a umožnila by firmě výrazně snížit výrobní náklady. Volkswagen již vyrábí užitkové vozy Caddy a T5 nedaleko Poznaně.

Zástupci Volkswagenu uvedli, že zkoumají možnosti výroby vozů Crafter v různých zemích. Důvodem je blížící se konec dohody o spolupráci s konkurenčním Daimlerem, který od roku 2005 pro Volkswagen vyrábí modely Crafter v Německu.

„Výstavba závodu by mohla začít už v březnu 2014,“ prohlásil polský ministr hospodářství Janusz Piechociński a dodal: „Šest měsíců jsme na tom tvrdě pracovali. Továrna bude postavena na zelené louce a k výrobě bude z velké části využívat součástky polského původu.“

V Polsku nyní vyrábějí auta kromě Volkswagenu také Fiat a rovněž největší americká automobilka General Motors. Produkce automobilek se podílí zhruba sedmi procenty na celkové průmyslové výrobě v Polsku. Téměř 99 procent vozů vyrobených v Polsku směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
15. 12. 2013 00:06
Re: ok
O té kořalce jsem slyšel a k mému překvapení stopy vedou právě do Polska :-)
13. 12. 2013 22:41
Re: ok
S tim jidlem je to tak, ze Polaci vyrobi, co si obchodnik objedna, sami (sobe) ty blafy vetsinou neprodavaji i proto, ze lidi jim to nekupovali.

Podobne mluvi sef Marks & Spencer:
"Jako člověk, který se pohybuje v regionu šesti zemí, z nichž je Česko nejbohatší, tak úroveň potravin v Česku a na Slovensku je výrazně horší než v Polsku a Pobaltí. A myslím opravdu výrazně horší," říká Mrozek, který je zároveň šéfem řetězce pro střední Evropu. "U nás si dneska v podstatě musím do obchodu nosit brýle. Jen tak se dozvím, že si tu kupuji šunku, kde je padesát procent masa," říká bez nadsázky obchodník.

Zdroj: [odkaz]
13. 12. 2013 17:25
Re: ok
Víš je tu malý problém. Poláci prodávají potraviny jak v Německu ve Francii a jsou považováni v Evropě za výrobce kvalitního zboží. To co je přetřásáno v CZ médiích taky nemusí být vždy pravda. Třeba dokážou vyrobit levnější a kvalitnější zboží než Babišův Agrofert a pak je v konkurenčním boji možné vše. Nicméně sami Poláci říkají že po jejich potravinách ještě nikdo neumřel, ale po české kořalce ano. A víš co mají pravdu.
Avatar - donPedro
13. 12. 2013 11:14
Re: auto od poliaka?
Toppere mám pro tebe jednu dobrou radu, postav se před zrdcadlo a dej si pár facek, to tě probere. Pak sedni ke kompu a požádej p.t. redakci o BAN na svůj zdejší účet :-!
Avatar - WinDiesel
13. 12. 2013 09:58
Re: ok
Ostatně není tu sám, GrandPetr mu velice dobře sekunduje, dá se říci, že je to taková česká kópia KiaWorldu...