Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Užitkové vozy partnerem Rallye Dakar

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Divize Volkswagen Užitkové vozy je potřetí oficiálním dodavatelem vozidel pro pořadatele Rallye Dakar.

Od 1. do 15. ledna čeká na účastníky Rallye Dakar z celého světa trasa o délce přibližně 9.000 kilometrů, která prochází územím Argentiny, Chile a Peru. Start nadcházejícího ročníku slavné vytrvalostní soutěže je v argentinském Mar del Plata, cíl je v Limě. V uplynulých třech letech byl start i cíl nejnáročnější maratonské rallye na světě v Buenos Aires.

Organizační tým A.S.O. (Amaury Sport Organisation) bude mít k dispozici 30 pickupů Volkswagen Amarok, osm modelů Multivan PanAmericana a jeden vůz Crafter 4Motion s pohonem všech kol od společnosti Achleitner.

Na odpočinkový den rallye je ohlášena prominentní návštěva. Legenda Formule 1, Le Mans i Dakaru Jacky Ickx ukáže Rudolfu Schenkerovi z rockové kapely Scorpions a mistru světa v boxu Dariuszu Michalczewskimu, jak jezdit v terénu s Amarokem vybaveným samočinnou převodovkou.

Surfaři Björn Dunkerbeck, Klaas Voget a Robby Swift vyrazí s Crafterem 4Motion do pouště Atacama, aby v ní surfovali po dunách.

Vozy Amarok, Multivan a Crafter 4Motion budou během Rallye Dakar znovu podrobeny zkoušce ohněm, protože jako oficiální vozidla organizátorů musí vydržet a překonat všechna úskalí náročné trasy vedoucí různými klimatickými pásmy od atlantického pobřeží až k pobřeží Tichého oceánu přes poušť Atacama, pohoří Andy a hluboké kaňony.

Pick-upy Volkswagen Amarok pro pořadatele Rallye Dakar jsou v provedení Double Cab s permanentním pohonem všech kol 4Motion a čtyřdveřovou kabinou. V interiéru všech vozů jsou instalována anatomická skořepinová sedadla s čtyřbodovými bezpečnostními pásy a ochranná klec.

Volkswageny Multivan PanAmericana jsou podobně jako Transporter Rockton vybaveny pohonem všech kol 4Motion. K charakteristickým znakům tohoto modelu patří nelakované černé plastové nárazníky a ochranné lišty na spodní části dveří spolu se světlou výškou zvýšenou o 20 mm a 17palcovými litými koly. Interiér Multivanu PanAmericana může nabídnout prostor až sedmičlenné posádce.

Volkswagen Crafter 4Motion je vybaven pohonem všech kol od rakouské společnosti Achleitner. Stálý pohon všech kol rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50 a standardem je uzávěrka diferenciálu ve skříni převodovky a na zadní nápravě. Světlá výška Crafteru 4Motion je oproti standardnímu provedení vyšší zhruba o 100 mm.

JAKE.AUTO.CZ: Volkswagen Multivan (přehled článků)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)