Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Concept Universe vs. Volvo You: Designový duel

Jakub Sochor
Diskuze (10)
Dva nejnovější koncepty automobilky švédského původu jsou důkazem toho, že se ve firemní tvarové filozofii odehrávají citelné změny.

V dnešním duelu se utkají vozy stejné značky, shodného designového směru a s řadou vzájemných paralel. Jde však o modely, které reprezentují zcela odlišné karoserie s odlišným zaměřením. Vozy také reprezentují vzhledovou transformaci, která se odehrála po odkoupení skandinávské značky čínským producentem Geely.


Volvo Concept Universe

Prvním jmenovaným je starší z dvojice, Volvo Concept Universe. Jde o projekt, který byl představen letos na autosalonu v Šanghaji a jenž definoval nové tvarové směřování značky.

Čelní partie představuje bod, v němž se bezprostředně střetává historie s budoucností. Časy minulé jsou zde zastoupeny specifickým ztvárněním kapoty (a zároveň horní části přídě), které má v kontextu s přídí vystouplý reliéf. Toto řešení připomíná historické modely PV444/544. Tím však odkaz na minulost nekončí. O slovo se hlásí maska chladiče, která díky své hranatosti evokuje Volva z osmdesátých a devadesátých let.

Zatímco sériová Volva mají své profily protkány různými prolisy a linkami ostrého charakteru, Concept Universe se vydal zcela jinou cestou. Boční část karoserie je měkká s velmi plynulými přechody a v celkovém výsledku vykazuje minimální členitost. Majestátnímu vzezření napomáhá na intenzitě poměrně vysoký a přímý ponton s takřka kolmou přídí.

Přechod na zadní část vozu odhalí, oproti profilu, jistou změnu. Ta spočívá ve ztvárnění C-sloupku a jeho souladu s víkem zavazadlového prostoru. Ve srovnání s boční částí vozu, která se distancovala od hran a ostrých prvků, disponuje záď pozoruhodným členěním se zajímavým prokladem ploch. Výsledkem je celek s originální skulpturou, jejíž doménou je zapuštěné zadní okno. Neodmyslitelnou součástí designu zadní části vozidla jsou lampy. Ty jsou v případě vize Concept Universe vizuálně lehké, přičemž obě svítilny jsou propojeny tenkou spojnicí.

Již první pohled na ztvárnění kabiny vize prozradí, že zde bylo užito určitých pravidel skandinávského designu. Zejména pak důrazu na čistotu a maximální dotaženost jednotlivých dílů, které ústí v prostředí s členěním na dynamickou a spíše poklidnou část interiéru. První jmenovaná je vyjádřena tmavou barvou, která se nachází v první polovině kabiny. Zadní sedadla jsou pak vyvedena ve světle krémové barvě, což svědčí o záměru vytvořit z druhé řady sedadel místo, primárně orientované na komfort.


Volvo You

Druhým konceptem je Volvo You. To bylo představeno na právě probíhajícím autosalonu ve Frankfurtu, kde prezentovalo představu Volva o velkém liftbacku, jehož vznik byl z určité míry podnícen úspěchem podobně zaměřených vozidel označovaných jako čtyřdveřová kupé (Audi A7 či Porsche Panamera).

Příď, ač skýtá rysy nesporně podobné s výše uvedeným modelem Concept Universe, pokračuje v nastoleném odkazu s celou řadou odlišností. Jednou z nich je absence společného dekorativního motivu, který by vizuálně spojoval masku chladiče a světlomety (jako je tomu u prvního modelu dnešního klání, a sice ve smyslu řady křivek řazených za sebou). Čelní část je u konceptu You také členitější a obsahuje složitější světlomety.

Zásadní nuance mezi duelanty panují v jejich bočních částech. Zatímco Concept Universe je ryzí sedan se třemi karosářskými prostory, You odpovídá současnému trendu v podobě velkých modelů se splývavou zádí. Profil je však i zde založen na oblých a čistých plochách.

Zádě obou vozidel jsou ovlivněny karoserií, kterou modely zastupují. Pozadí kreace You působí na první pohled pouhým transformováním podoby předešlého konceptu a přizpůsobením splývavému charakteru. Rozdíly jsou vskutku velmi malé (automobil využívá obdobné formy svítilen, víka spodní části víka zavazadlového prostoru), v konkrétních partiích téměř mizivé (řešení nárazníku, zvláště jeho spodní část).

Vnitřek You je na první pohled prakticky totožný se svým sokem z vlastních řad. I zde zpříjemňuje atmosféru pokroková elektronika, jež zahrnuje touch-pady (které nahrazují konvenční tlačítka) či průhledný displej, kterým jsou posádce předávány informace. Zmiňme také masivní středovou část, která prochází prakticky celým interiérem.


Jakub Sochor
Diskuze (10)
Avatar - Ada je zase tady
18. 9. 2011 14:09
Re: Universe - pure Art Deco
Doufejme, ze nove Volvo takhle vypadat nebude a bude se blizit spise V70/XC70.
Avatar - Ada je zase tady
18. 9. 2011 14:05
Re: Lituji ...
Presne. Asi nejhezcim Volvem je XC70 :yes:
Tahle cinske zrudy jsou zcela ke zvraceni.
Avatar - gld
18. 9. 2011 13:41
Re: Universe - pure Art Deco
Uvidíme.
Avatar - Pekelná Micinka
17. 9. 2011 22:20
Re: VOLVO
Můj názor je, že tenhle design by velmi dobře "seděl" Saabu.
Avatar - Pekelná Micinka
17. 9. 2011 22:16
Re: Universe - pure Art Deco
Pokud porovnáš oba koncepty, dojdeš k závěru, že předek You má k sériovému autu o něco blíž, takže já tam to tápání nevidím.