Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo musí šetřit, propustí 1.000 lidí

David Bureš
Diskuze (10)
Švédská značka Volvo potřebuje ušetřit přes 200 milionů dolarů. Prostředky ke snížení nákladů budou propouštění a společný vývoj s čínskou automobilkou Geely.

Automobilka Volvo oznámila, že během letošního roku propustí tisíc zaměstnanců. Má se jednat o konzultanty a další pracovníky z kanceláří. Švédský výrobce chce tímto krokem ušetřit více než 200 milionů dolarů.

Konzultantů má být propuštěno zhruba 750, dalšího snížení stavu pracovníků bude dosaženo dobrovolným odchodem stálých zaměstnanců, někteří z nich zamíří do předčasného důchodu.

Výrobce propouštěl již loni, když své stavy snížil o 900 lidí. V současnosti Volvo zaměstnává zhruba 22.000 stálých zaměstnanců.

Volvo se k tomuto kroku rozhodlo i kvůli pokulhávajícím prodejům. V loňském roce automobilka prodala 421.951 vozů, což je o 27.304 automobilů méně než v roce 2011.

Vedle propouštění firma rozhodla také o založení společného centra pro vývoj a výzkum s čínskou společností Zhejiang Geely Holding Group, která je majitelem Volva. Středisko bude sídlit v domovském městě Volva, švédském Gothenburgu, a začne fungovat na konci letošního roku.

Centrum bude zaměstnávat asi 200 inženýrů z Číny a Švédska. Úkolem pracovníků se stane vývoj nové modulární platformy a komponentů. Společné středisko automobilkám sníží náklady na vývoj.

Předseda představenstva automobilky Geely Li Shufu tvrdí, že vývojové centrum pomůže zlepšit kvalitu vozů značky Geely. „Sdílení znalostí a techniky nicméně nesmí ohrozit integritu značky a individuální vývoj produktů,“ tvrdí šéf Geely. Čínský výrobce již dříve přiznal, že použije některou techniku z dílny Volva.

David Bureš
Diskuze (10)
Avatar - volvo s60
22. 2. 2013 10:27
Realita!
A kdy zacne propoustet Skodovka? Davam ji tak maximalne jeste rok!?
22. 2. 2013 09:06
Budoucnost Volva
Pokud sníží kvalitu a zachovají ceny, je dle mého do 10 let s Volvem v Evropě konec. Na té automobilce má největší cenu právě ta značka. A pokud tu zabijí... zabijí i celou továrnu. Myslím, že tohle tuší i Číňani.
Volvo dle mého koupili, aby se naučili dělat auta (viz to nové centrum) a mohli legalizovat staré nebo nově ukradnuté technologie.
21. 2. 2013 13:41
SOUDRUZI
Třeba kdyby švédští převlíkli kabáty na červené s hvězdičkami, tak je vyhazovat nebudou >:D
21. 2. 2013 13:37
Re: smutný obraz dnešní doby
:yes:
Avatar - Slavek-TDM
21. 2. 2013 12:52
Re: Konzultantů?
Pod pojmem konzultant se schova kde co - lidi z marketingu, planovani, IT, podpory vyroby a logistiky atd. Ve finale pulku jejich kompetenci stejne nakoupi externe...