Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo předvádí airbag pro chodce (video)

David Bureš
Diskuze (15)
Nový švédský hatchback přijíždí se světovým unikátem – airbagem pro chodce. Podívejte se, jak funguje.

Automobilka Volvo je známá posedlostí bezpečností svých aut a nejinak je tomu u nejnovějšího zástupce této švédské značky, hatchbacku V40. Vedle již známých bezpečnostních asistentů, jako je varování před vozidly jedoucími v mrtvém úhlu či varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, přiváží V40 novinku v podobě airbagu pro chodce.

Tento airbag je aktivován v případě, zjistí-li senzory v předním nárazníku kontakt mezi automobilem a chodcem. Následně se zvedne zadní část kapoty, odkud se před čelním sklem nafoukne bezpečnostní vak. Jak je z přiložené animace zřejmé, tento airbag má tvar písmena U a pokrývá oblast pod zvednutou kapotou, asi jednu třetinu čelního skla a A sloupky.

Samotnou možnost srážky s chodcem minimalizuje systém Pedestrian Detection s funkcí Full Auto Brake. Ten k rozpoznávání chodců používá radar umístěný v masce chladiče a kameru ve vnitrním zpětném zrcátku. Zatímco radar zjišťuje, jestli se něco před vozem nachází a jak je to daleko, kamera rozpoznává, o jaký objekt se jedná. Systém dokáže detekovat osoby vyšší než 80 centimetrů.

V případě nebezpečí kolize systém řidiče nejprve varuje zvukovým signálem a blikajícím světlem na head-up displeji. Pokud řidič nereaguje, je automobil automaticky zabrzděn. Volvo tvrdí, že systém dokáže zabránit srážce do rychlosti 35 km/h. Ve vyšších rychlostech je cílem maximální zpomalení jízdy vozidla před nevyhnutelnou kolizí, což významně zvyšuje šanci chodce na přežití a snižuje riziko jeho poranění.

Airbag pro chodce a další bezpečnostní systémy užité v modelu V40 jsou součástí vize Volva pro rok 2020. Švédská automobilka chce během tohoto desetiletí natolik vylepšit bezpečnost svých aut, že se v nich od roku 2020 nikdo vážně nezraní.

David Bureš
Diskuze (15)
12. 3. 2012 18:08
Re: Standartní výbaba
no ono až Euro NCAP bude za auto bez tohohle polštáře strhávat body, tak to budou do standardu dávat všichni :-)
Avatar - eLzyx
12. 3. 2012 12:06
Re: Standartní výbaba
časem zcela určitě. Nicméně bych řekl, že tento airbag bude u Volvo standardní nepříplatkovou výbavou stejně tak jako např. City safety.
Avatar - www.skodaoctavia.cz
12. 3. 2012 09:42
Re: Kam to spěje?
Spěje to k zbytečnému plýtvání zdroji za zbytečnosti, které využije jen promile.
Avatar - www.skodaoctavia.cz
12. 3. 2012 09:41
Re: Standartní výbaba
Eu tuhle chujovinu nakáže jako povinnost. :no:
12. 3. 2012 08:24
Re: Srnky budú nadšené
:yes: