Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo se spotřebou pod 5 litrů: S40/V50 1.6 D

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Čtyřválec 1.6 HDI, alias TDCi, se ve Volvu skromně skrývá za jednoduše znějícím D. Volvo tak značí turbodiesel, snad s vědomím, že z trhu prakticky vymizely nepřeplňované diesely...

Čtyřválec 1.6 HDI, alias TDCi, se ve Volvu S40/V50 skromně skrývá za jednoduše znějícím D. Volvo tak značí turbodiesel, snad s vědomím skutečnosti, že z trhu prakticky vymizely nepřeplňované diesely...

Nízká spotřeba a Volvo, to nešlo ještě před pár lety příliš dohromady. Bezpečná a robustní konstrukce švédských vozů si připsala nejedno prvenství v oblasti pasivní bezpečnosti, ale na pohotovostní hmotnosti i na vnějších rozměrech Volv to bylo vidět.

Koncern Ford má v nabídce řadu vznětových motorů vyvinutých ve spolupráci s PSA, takže neobvykle malý diesel o objemu 1560 cm3 se dostává do nejmenších Volv S40 a V50. O motoru jsme již několikrát psali a také jsme jej prověřili ve srovnávacím testu Fordu Focus C-MAX 1,6 TDCi a Citroënu Xsara Picasso 1,6 HDi. Pro úplnost opakujeme, že jde o celohliníkový (!) čtyřválec se vstřikováním common-rail druhé generace (max. vstřikovací tlak 1600 bar), s turbodmychadlem s variabilní geometrií rozvaděcích lopatek.

Volvo S40 s manuální převodovkou s ním dosahuje v evropském jízdním cyklu kombinované spotřeby 4,9 l/100 km, což dělá z této varianty nejúspornější vůz v historii severské automobilky.

Nejvyšší výkon činí 81 kW při 4000 ot./min a maximum točivého momentu 240 Nm je k dispozici při 1900 ot./min. Automobil zrychluje z klidu na 100 km za 12 sekund.

O málo objemnější novinkou pod kapotou malých Volv je zážehový stokoňový čtyřválec 1.6 (74 kW), který slouží v řadě Fordů. S tímto motorem trvá zrychlení z klidu na 100 km/h 11,9 s.





komerční sdělení:

Zimní pneumatiky – LEVNĚ a na splátky BEZ navýšení

Pokud chcete ušetřit své peníze a čas, využijte nákupu zimního obutí v některém z internetových obchodů. Ceny zde dosahují velkých rozdílů oproti cenám v kamenných pneuservisech a nyní lze on-line nakoupit i na splátky bez navýšení na Pneuexpert.cz!

Ondřej Láník
Diskuze (1)