Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vstřikování vody se z M4 GTS rozšíří

Michal Fokt
Diskuze (0)
Bosch vidí ve svém systému vstřikování vody do sání turbomotoru velký potenciál a ke konci desetiletí jej hodlá připravit pro další modely

Není žádným tajemstvím, že sportovní BMW M4 GTS vděčí 5 % svého výkonu ...vodě. Bosch vyvinul systém vstřikování destilované vody do sání, což způsobuje ochlazování směsi a tím pádem i snižuje provozní teplotu řadového šestiválce a omezuje klepání.

zatímco v M4 GTS byl systém vyladěný tak, aby zajišťoval zvýšení výkonu, Bosch už pracuje na dalších derivátech systému s cílem snížit spotřebu a emise. Německá firma tvrdí, že vstřikování vody může zajistit zhruba čtyřprocentní snížení emisí a snížení spotřeby o 13 %. Má to ale malý háček. Autocar od vrcholného manažera Bosche zjistil, že systém vstřikování vody nejlépe pracuje u motoru s výkonem 80 kW (109 k) na litr, což znamená, že jej budeme nejspíš potkávat u dražších a výkonnějších vozů.

Bosch očekává masivnější rozšíření systému ke konci desetiletí, zatím ale neupřesnil, které značky by o techniku mohly mít zájem. Zdá se však, že s BMW může najisto počítat.

Michal Fokt
Diskuze (0)