Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW a Chrysler připravují společně velké MPV

Ondřej Láník
Diskuze (54)
Zřejmě již na blížícím se IAA bude podepsána dohoda o spolupráci koncernů VW a DaimlerChrysler. Předmětem má být příští generace velkých velkoprostorových modelů pro americký trh...

Zřejmě již na blížícím se IAA bude podepsána dohoda o spolupráci koncernů VW a DaimlerChrysler. Předmětem má být příští generace velkých velkoprostorových modelů pro americký trh...

Volkswagenu za mořem výrazně klasá odbyt a cestou ven z tohoto problému je rozšíření nabídky. Vedle nových Passatů, které se zatím teprve chystají na americký trh, jsou tahounem prodejů VW zejména Jetty vyráběné v Mexiku. Fenomén amerického trhu-Van-momentálně Volkswagen v USA nenabízí! Posledním zástupcem velkých vanů byl Multivan T4, prodávaný v USA pod názvem Eurovan, mj. se šestiválcem 2,8 VR6.

Podle německého listu Handelsblatt jednají obě strany o spolupráci, která by spočívala ve využití příští generace Chrysleru Voyager pro potřeby VW na americkém trhu. Lehce individualizovaný design exteriéru a jiný interiér by měl oba vozy odlišit, chystají se opět dva rozvory a dvě délky karosérie. Chrysler bude z této operace také těžit, protože tak lépe využije své výrobní kapacity. Jak se však nový konkurent projeví na prodejnosti Voyagerů není zatím zřejmé; ročně se v USA rozhodne pro toto velké MPV přibližně 500 tisíc zákazníků, VW by chtěl prodávat asi 30 tisíc vozů v cenové oblasti kolem 30 tisíc USD.

Nový model by měl mít honosnější image než současný Voager, který má podle Američanů příliš usedlý design. Designéři údajně připravují nové stylistické prvky, použité u úspěšného Chrysleru 300C, tedy vysokou linii bočních oken, nízká boční okna, výraznou masku. Technicky nepůjde asi o nic nového pod sluncem. Základním motorem ale bude zřejmě moderní čtyřválec Theta 2,4 l (125 kW) vyvinutý ve spolupráci s Mitsubishi, objevit by se měl také vznětový šestiválcový motor 3.0 CDI od Mercedesu.

Nový projekt není zdaleka prvním příkladem spolupráce VW a DaimlerChrysler. Síly obou výrobců byly spojeny při vývoji a výrobě velkých dodávek Volkswagen LT/Mercedes-Benz Sprinter, VW bude také dodávat motory TDI pro nový Dodge Caliber, se kterým vstoupí značka na evospký trh v roce 2006.

Ondřej Láník
Diskuze (54)
24. 8. 2005 23:26
Re: 50years
>:D :yes:
24. 8. 2005 22:23
Re: Lidi vezměte lopaty
Dej si do mobilu na datum 24.8.2055 poznámku - odnést GTImu na hrob kytičku... měl pravdu ;-) :yes:
24. 8. 2005 21:33
Re: Lidi vezměte lopaty
TDI... to bych teda netipoval... A samozřejme jde o kooperaci silných. Láme se chleba... Fakticky to dopadne tak, že VW bude za 50 let obrovskej trhák ve státech. Klid... vydejchni >:D Je to logické. Potenciál inženýrů je tady dost silnej. Jakou kastli pošlou přes Oceán, to oni už vymyslí. Vsadíme se... vlastně ne... kam bys mi přinesl výhru... :-) :yes:
24. 8. 2005 20:42
Re: Lidi vezměte lopaty
Já tušil, že to bude těžká rána... >:D Ale na druhou stranu je to zájem obou... :yes:
24. 8. 2005 20:40
Re: BERTOŇÁK (3) (4) Malé letní repete
:-) :yes: