Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Skandál v továrnách Volkswagenu! V kantýnách oblíbený currywurst nechutná tak jako dříve
Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen
7 Fotogalerie

VW omezuje prodej proslulého currywurstu v kantýnách. Nabídne veganské alternativy

Volkswagen se proslavil nejen výrobou automobilů, ale částečně také třeba produkcí vepřových párků, kterých se dokonce vyrobí více než aut této značky. Vznikají hlavně pro potřeby továrních kantýn, kde jsou podávány ve formě oblíbeného pokrmu currywurst. Zatím.

Závod v německém Wolsfburgu by totiž měl postupně přejít na jídla bez masa. První fáze přechodu odstartuje 20. srpna, od tohoto dne se jedna z jídelen v budově zvané Markenhochhaus mění na vegetariánskou. Podle interního oběžníku si tuto změnu vyžádali samotní zaměstnanci.

Místo párečků politých kečupem a posypaných kari kořením se do nabídky dostanou jídla rostlinného původu, třeba burgery z lilku nebo placky z žakie. Výjimku mají ale ryby, ty se prý občas na jídelníčku objeví.

Zaměstnanci si zřejmě budou moci vybrat i onen currywurst, místo vepřových párků ovšem dostanou jejich veganskou alternativu. Podle šéfa automobilky Herberta Diesse rostlinnou verzi v Německu oblíbeného jídla některé kantýny nabízejí už nyní.

Volkswagen však míří ještě výš, do roku 2025 chce ve svých jídelnách skončit s podáváním pokrmů vyrobených z masa, které pochází z farem německé automobilky. Místo toho plánuje zaměstnancům nabídnout více zeleniny a kvalitnějších surovin. Asi nemusíme zdůrazňovat, že jde také o otázku image, bezmasá jídla mají totiž pověst potravin šetrnějších k životnímu prostředí. 

Volkswagen ve svém podniku ve Wolfsburgu podává vlastní currywurst už od roku 1973, v tamním areálu má dokonce řeznictví, v němž denně vyrobí asi 18 tisíc párků.

Párky mají také dokonce vlastní číslo v katalogu náhradních dílů: 199 398 500 A. A stejně tak kečup: 199 398 500 B.