Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW potvrdil další elektrické SUV, ID.8 má být alternativou k americkému Atlasu

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Nový model se objevil v dokumentu, který zveřejnil šéf koncernu VW. Podle některých názorů by mohl po určitou dobu plnit roli vlajkového elektrického modelu.

Automobilka Volkswagen se před časem pochlubila svou novou strategií, která se kromě jiného věnovala přechodu od spalovacích modelů k elektromobilům, jejichž portfolio se bude postupně rozrůstat. A jednou z novinek by se mělo stát i SUV, o kterém jsme dosud neslyšeli.

Herbert Diess, šéf celého koncernu VW, totiž nedávno na svém LinkedIn profilu zveřejnil PDF verzi svého proslovu k tzv. New Auto strategii, ve které se na desáté stránce objevuje zmínka o pokrytí všech globálně významných sektorů. A vedle konvenčních modelů jsou zde uvedeny jména elektrických alternativ.

Nejmenším vozem v seznamu je Golf, jehož alternativou je VW ID.3, tedy první koncernový elektromobil na platformě MEB. Segment kompaktních SUV zastupuje konvenční Tiguan, respektive elektrické kompaktní SUV ID.4 a SUV-kupé ID.5, které bude teprve představeno.

Novinkou je ovšem zmínka o VW Atlas, tedy velkém SUV pro americké trhy, jehož vůbec prvně zmíněnou elektrickou alternativou by se měl stát elektromobil s označením ID.8. V seznamu se pak objevuje ještě dvojice Passat/ID.6 (elektromobil určený pouze pro Čínu) a Transporter T7/ID.Buzz, jehož produkční verze by měla dorazit příští rok.

Vraťme se ale k modelu ID.8, o kterém jsme dosud nic neslyšeli. Dá se předpokládat, že jeho základem se opět stane elektrická platforma MEB. Nápovědou k jeho rozměrům pak mohou být rozměry SUV Atlas, tedy největšího modelu postaveného na platformě MQB, které v poslední generaci měří 5036 mm na délku, 1979 mm na šířku a 1767 mm na výšku.

Elektrické SUV ID.8 by však díky elektrické platformě MEB a absenci spalovacího motoru mohlo nabídnout ještě větší vnitřní prostor, takže sedmimístnou verzi můžeme brát za samozřejmost. Ostatně nabízí ji i menší čínské SUV ID.6, které měří jen 4,8 metru.

Mnozí pak věří, že by se model VW ID.8 mohl stát globálním modelem, který až do příchodu produkční verze projektu Trinity zastane roli elektrické vlajkové lodi. Prozatím ale nemáme ponětí, kdy by mohl být nový model představen.

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
20. 7. 2021 00:17
Re: EU se "nenápadně" chystá změnit...
Můžeš nesouhlasit, zlobit se, či protestovat, ale nic to nezmění na faktu, že nejlepší motor do osobního auta je diesel! A buď si jist, že nás oba určitě přežije! :yes:
Avatar - Ada je zase tady
20. 7. 2021 00:12
Re: Pravda o prodejích jedné z těchto koncernových "alternat
chudák ;-)
Avatar - Ada je zase tady
20. 7. 2021 00:10
Re: Pravda o prodejích jedné z těchto koncernových "alternat
Kdo je na tom obrázku? Agent STB soudruh Minařík? :-)
19. 7. 2021 06:30
Re: Pravda o prodejích jedné z těchto koncernových "alternat
A co je asi autoforum jiného než obdoba sputniku?
19. 7. 2021 06:25
Re: EU se "nenápadně" chystá změnit...
Když ty naletis na každou blbost co kdo napíše...