Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Mitsubishi Evolution X bude ukončena verzí „Special Action Model“

Ondřej Chamilla
Diskuze (2)
Legenda mezi sportovními vozy, Lancer Evolution, se s námi na rozdíl od svého největšího rivala v podobě Imprezy WRX STI již loučí. V USA se však ještě dočkají zvláštně pojmenované speciální edice.

V České republice si již nové Evo oficiálně nekoupíte, tento legendární stroj se zde už nějaký pátek neprodává. V Americe se ale ještě představil vůz modelového roku 2015 a počítá se s výrobou až 2500 automobilů do poloviny příštího roku. STI tedy žije dál, u Eva je budoucnost nejistá.

Američtí fanoušci se ale navíc mohou těšit na jeden speciální stroj, a to závěrečnou edici, labutí píseň deseti generací rally modelu, naprostý konec Eva, tedy alespoň prozatím. Jen ten název zní krkolomně, auto se totiž má jmenovat „Special Action Model“. V podstatě půjde o verzi FX-440 MR dosud určenou jen pro britský trh, kterou Japonci nechají přestavět na levostranné řízení a ve 40 kusech auto prodají v USA. Auto má mít výkon 440 koní, tedy 328 kW (zdravíme A45 AMG) a točivý moment 559 N.m, to vše samozřejmě z klasického dvoulitrového turbomotoru.

O další budoucnosti Mitsubishi s označením Evolution ještě není jasno, hovoří se o hybridu. Doufejme tedy, že Subaru nezůstane osamoceno a přijdou i další stroje. Fanoušky do rally čtyřkolek by mohl potěšit Ford i Mazda, výrobci, kteří s podobnými stroji již z minulosti zkušenosti mají – šušká se totiž o Focusu RS 4x4 i Mazdě 3 MPS s pohonem všech kol.

Ondřej Chamilla
Diskuze (2)
29. 8. 2014 22:36
Hybridní Evo nikdy!
Než aby byla příští generace Eva hybridem, to radší žádná. Pokud toto Mitsubishi nepochopí, vyhodí jen do kanálu velké peníze... A hlavně mi netvrďte, že by pořádné "nehybridní" Evo už nemohli udělat. Když to mohlo udělat Subaru, proč ně Mitsubishi?
29. 8. 2014 10:54
"prava" stvorkolka
..dufam,ze nas potesia "pravymi" stvorkolkami a nie tymi pseudo pripajatelnymi stvorkolkami s ktorymi je zabava ako s mrtvym.. ;-\