Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba nejmenšího Defendru 90 se odsouvá, důvod nepřekvapí

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Zájemci o třídveřový Defender 90 si nakonec budou muset počkat o více jak půl roku déle. Důvodem je koronavirová pandemie.

Pokud se podíváte na webové stránky automobilky Land Rover, ať už lokální či zahraniční, a zaměříte se na nový Defender 90 s třídveřovou karoserií, vyskočí na vás následující upozornění: „Výroba modelu Defender 90 a dodání prvním zákazníkům se zpozdily z důvodů, které bohužel nemůžeme ovlivnit. Očekáváme, že Defender 90 bude možné objednat od září 2020.

Důvody, které automobilka nemohla ovlivnit, je myšlena především pandemie nového koronaviru, která kromě dočasného uzavření výroby vedla i k narušení dodavatelských řetězců. Na britských stránkách automobilky přitom najdeme i upozornění, že současné ceny u Defendru 90 jsou prozatím pouze odhadované.

Britský web Autocar, který na pozdržení produkce upozornil, přitom dodává, že například ve Velké Británii mělo být možné objednávat Defender 90 již od února a jeho dodávky měly začít v průběhu léta. I na britském webu, stejně jako na českém, je však termín objednávek posunut na začátek září.

Automobilka ovšem dodává, že produkce klasického čtyřdveřového Defenderu 110, který se začal vyrábět jako první, nebyla nijak ovlivněna a zákazníci si tak mohou bez problému objednávat a vyzvedávat nové vozy.

Výroba nové generace Land Roveru Defender ve všech variantách probíhá ve slovenském závodu v Nitře. Ten zaměstnává okolo 2.800 lidí a jeho plná produkční kapacita by se měla pohybovat okolo 150.000 automobilů ročně. V současnosti však závod pracuje pouze na jednu směnu a automobilka Jaguar Land Rover dosud nezmínila, kdy se vrátí k dvou či tří-směnnému provozu.

Kromě Defenderů 90 a 110 se v brzké době očekává rozšíření nabídky také o užitkové provedení Defender Hard Top, který by měl nabídnout jedinečnou kombinaci praktičnosti a terénních dovedností. Později se očekává další rozrůstání nabídky, ve které by neměl chybět například Defender 130 s prodlouženým rozvorem. A možná se dočkáme i modelu s vidlicovým osmiválcem.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

1. 8. 2020 08:06
Re: Ty woe slovenský defender ...
Vyrába sa síce na Slovensku, ale skladajú ho Srbi 😀
Avatar - WinDiesel
31. 7. 2020 22:00
Ty woe slovenský defender ...
Majitelé Indové,
co je na tom ještě anglického?